Što je bolje: zubni most ili implantat?

U Poliklinici Smile smo tijekom godina ugradili na tisuće zubnih mostova i implantata. Nikada nam cijena i zarada nisu presudne za odabir načina na koji svojim pacijentima nadoknađujemo zube koji nedostaju. Cilj nam je uvijek pronaći optimalnu stomatološku njegu za svakog našeg pacijenta. U nastavku vam donosimo mišljenje naših stručnjaka o tome što je bolje zubni most ili implantat, a koje je formirano na temelju dugogodišnjeg iskustva u našoj poliklinici.

Odluka da li ugraditi zubni most ili implantat ovisi o više faktora

Za ugradnju implantata ne oštećuju se okolni zdravi zubi jer nije potrebno brušenje, spajanje i ljepljenje na druge postojeće zube. Zubni mostovi koriste postojeće zube kao podršku zamjenskim zubima. Prednosti zubnih mostova su što se mogu napraviti vrlo brzo i jeftinije su rješenje. 

Zubni most su novi zamjenski zubi zalijepljeni i poduprti postojećim zubima. Na primjer, most od tri zuba može se zalijepiti na dva okolna postojeća zuba te nadoknađuje jedan nedostajući zub između njih. Postoje neke situacije kada je tradicionalni most najbolja metoda za nadomjestak zuba. Ali implantati su općenito bolja opcija za nadomjestak zuba u usporedbi s mostovima. Implantati traju duže od mostova. U mnogim slučajevima zubni most može biti zastario postupak. Iznimke su:

 1. Ponekad neke osobe nisu dobri kandidati za ugradnju implantata
 2. Ako postojeći zubi u ustima već trebaju krunice, ugradnja mosta je mnogo isplativija opcija. Na primjer, ako zub nedostaje, a susjedni zubi su oštećeni i trebaju krunice, most ili dvije krunice i implantat su mogućnosti liječenja. U ovom slučaju most će koštati od 560,00 do 930,00 €. Implantološki komplet i dvije krunice koštat će od 1.600,00 do 2.700,00 €. Drugi plan liječenja puno je bolja opcija i trajat će dulje, ali je most značajno ekonomičniji.

Što je zubni implantat?

Zubni implantat zamjenjuje zub dodavanjem novog korijena zuba u formi vijka na koji se potom nadograđuje krunica. Implantati u ustima koegzistiraju s prirodnim zubima te izgledaju, osjećaju se i funkcioniraju isto kao i prirodni zubi. Održavanje kao što je četkanje i čišćenje koncem oko implantata isto je kao oko prirodnih zuba.


Postavljanje krunice na implantat
Zubni implantati se smatraju optimalnim načinom za nadoknadu zuba koji nedostaju

Prednosti ugradnje implantata umjesto zubnog mosta

 • Implantati ne vrše pritisak i ne vezuju se za prirodne zube
 • Uspješni implantati sprječavaju gubitak kosti i desni
 • Održavanje kao što je četkanje i čišćenje zubnim koncem jednako je kao i kod prirodnih zuba
 • Implantati su na osjećaj slični prirodnim zubima
 • Zamjenom zuba koji nedostaju sprječava se pomicanje zubi i loš zagriz
 • Implantati ne mogu dobiti karijes niti trebaju čišćenje korijenskih kanala
 • Zubni implantati rijetko pucaju ili se lome kao prirodni zubi

Što je zubni most?

Most je protetski nadomjestak kojim se nedostajući zubi nadoknađuju spajanjem zamjenskih zuba, odnosno krunica s prirodnim zubima. Zahvat mosta obično zahtijeva brušenje najmanje 1 mm od vanjskog sloja okolnih prirodnih zuba. Mostovi pružaju stabilnost i sprječavaju pomicanje zuba i upadanje u prostore bez zuba. Mostovi izgledaju drugačije od prirodnih zuba jer su krunice spojene i više se ne mogu pojedinačno čistiti koncem.

Zubni most
Prilikom razmatranja da li odabrati zubni most ili implantat važno je imati na umu da je za postavljanje mosta potrebno brusiti okolne zdrave zube

Koliki je faktor cijena u odluci zubni most ili implantat?

U Poliklinici Smile cijena zubnog mosta od cirkon-keramike kreće od 557,00 €. Trošak zamjene jednog zuba implantološkim kompletom (CT, analiza CoDiagnostix, tretman ozonom, PRP tretman, implantat Straumann-Neodent, nadogradnja, cirkonska krunica) u prosjeku kreće od 1.133,00 €


Traje li duže zubni most ili implantat?

U prosjeku mostovi traju 5 do 13 godina. Zubni implantati mogu trajati cijeli život. Mostovi su osjetljiviji na probleme nego implantati. Mostovi su osjetljivi na karijes potpornih zuba, bolesti desni, lomove i upale korijenskih kanala potpornih zuba. Implantati nemaju živce. Ne propadaju. A implantati predstavljaju mali rizik za bolesti desni ili lomove.


Postupci i razmatranja prilikom odluke da li ugraditi zubni most ili implantat?

 • Zahvati mosta mogu se završiti za 2 do 3 tjedna i dva odlaska stomatologu. Zamjena zuba implantatom obično traje 3 do 6 mjeseci i 3 do 5 odlazaka stomatologu.
 • Zube je potrebno izbrusiti za 1 mm ili više kako bi se na njih fiksirale potporne krunice mosta. Isto nije potrebno kod ugradnje implantata.
 • Kost se s vremenom gubi kada se zubi izvade ili ispadnu, a ne zamijene. Funkcija zuba potiče vitalnost i proliferaciju kostiju. Implantat zamjenjuje korijen zuba i time čuva kost.
 • Mostove je teže čistiti jer su zubi spojeni. Redovno čišćenje zubnim koncem nije moguće.
 • Zubi koji su uključeni u mostove lakše se kvare jer su povezani i teže ih je čistiti.
 • Zubni mostovi sprječavaju pomicanje okolnih zubi kao i zamjena implantatom
 • Zubi uključeni u most mogu se oštetiti zbog veće žvačne sile koja djeluje na manje zuba.
 • Zubi u mostovima su pod povećanim rizikom od potrebe za terapijom čišćenja korijenskih kanala. Jače sile zagriza mogu uzrokovati odumiranje živaca u zubima.
 • Mostovi obično ne traju tako dugo kao zubni implantati

Za osobe s alergijama i osjetljivošću na metal, zubni implantati izrađeni od keramike su bolja opcija.

Keramički zubni implantat dobra je opcija za osobe alergične na metal
Implantati izrađeni od keramike dobra su opcija za osobe alergične na metal

Kada je bolje ugraditi zubni most?

 • Kada ugradnja zubnog implantata nije moguća.
 • U slučajevima kada pacijent ima bolest kostiju
 • U slučaju nekontrolirane sistemske bolesti kao što je nestabilni dijabetes
 • Kada vaše osiguravajuće društvo plaća mostove, a ne implantate. I ne možete si priuštiti plaćanje zubnih implantata. Pazite kada most zakaže, izgubit ćete više zuba i troškovi zamjene bit će puno skuplji.

Zašto zub koji nedostaje treba čim prije nadomjestiti?

 1. Okolni zubi se mogu pomaknuti u prazninu te može doći do krivog zagriza i drugih problema
 2. Trošenje i lomljenje zuba zbog neuravnoteženih i neravnomjernih sila zagriza oko zuba koji nedostaju.
 3. Gubitak koštane mase i bolesti desni, posebno u blizini mjesta gdje zubi nedostaju.
 4. Hvatanje hrane u područjima gdje nedostaju zubi. Bolest desni se može razviti kako se zubi pomiču i otvara se više prostora za zaglavljivanje hrane i bakterija.

Zubni mostovi uzrokuju veći gubitak zuba

Istraživanja su pokazala da zubni mostovi obično traju 5 do 10 godina. Mostovi obično zakažu s gubitkom još jednog zuba i potrebom za premoštavanjem još više zubi ili ugradnjom dodatnog implantata. U slučaju gubitka zuba koji pruža potporu mostu:

 • Sada će biti potrebno nadomjestiti više zuba s većim nepovoljnijim mostom ili s 2-3 implantata umjesto jednim da je ugrađen na početku.
 • Presađivanje kosti vjerojatno će biti potrebno jer je zub nedostajao dulje vrijeme
 • Krunice će biti potrebne za sve zube koji prežive zamjenu mosta
 • Ili možda 3 implantata ako su svi zubi u sklopu mosta izgubljeni

Dugoročna isplativost može biti presudna za odluku zubni most ili implantat

Zubni implantati dugoročno gledano koštaju manje od mostova jer će most s vremenom trebati zamijeniti novim mostom. Osim ako ne postoji razlog zašto netko ne može ugraditi zubni implantat, oni su dugoročno isplativije rješenje. Implantati sada mogu biti izrađeni i od keramike bez metala u slučaju da je pacijent alergičan na metal.

Zubni implantat najbolji je način nadomjestka zuba. Mostovi često dovode do gubitka kostiju i desni, estetski su inferiorniji jer su krunice spojene, može doći do karijesa i daljnjeg gubitka zuba. Istraživanja pokazuju da 60% svih zubnih mostova treba zamijeniti tijekom prvih 10 godina.

Implantati se pak mogu koristiti i kao potpora za mostove i to na sljedeće načine:

 • All on 4 i All on 6 – fiksni most na četiri ili šest implantata za zamjenu svih zubi u čeljusti
 • Most na klasičnim implantatima za zamjenu nekoliko zuba koji nedostaju
All on 4
Fiksni most na četiri implantata

Koji su vodeći uzroci gubitka zubi?

 1. Karijes kao posljedica neredovitih navika četkanja i čišćenja, prekomjernog unosa ljepljive hrane koja sadrži šećer, konzumiranja gaziranih pića poput Coca Cole, Pepsija, energetskih pića itd. te zanemarivanja oralne higijene
 2. Suha usta mogu uzrokovati oštećenje zuba. Pijte puno vode i ispirite usta koliko god možete kako biste spriječili gubitak zuba
 3. Bolesti desni
 4. Starost
 5. Pretjerana navika pušenja cigareta
 6. Neredoviti odlasci stomatologu radi profesionalne njege zuba,
 7. Bolesti kao što je dijabetes melitus.

Što se događa ako se zubi koji nedostaju ne nadomjeste?

 • Problemi s jelom, govorom i osnovnim aktivnostima koje uključuju zube,
 • Pomicanje i naginjanje zubi u praznine koje su nastale zbog gubitka zuba,
 • Pretjerano pomicanje zuba u suprotnoj čeljusti što uzrokuje izduženi izgled i na kraju klimanje i pokretljivost zuba,
 • Problemi sa zagrizom,
 • Gubitak čeljusne kosti.
Zub koji nedostaje dugoročno može stvoriti brojne probleme
Prilikom dugoročnog gubitka zuba okolni zubi se pomiču u nastalu prazninu
Tko je dobar kandidat za zubne implantate?

U osnovi svatko tko treba zamijeniti zube i tko nema nekontrolirani dijabetes ili bilo koje drugo akutno zdravstveno stanje. Neke osobe možda nemaju dovoljno kosti za ugradnju implantata, ali postoje postupci nadoknade (augmentacije) kosti koji se provode u sklopu implantološke terapije. U većini slučajeva implantati su najbolji način zamjene zuba. Zubni mostovi su jeftiniji, ali ne traju dugo kao implantati i potrebno ih je mijenjati svakih 5 do 10 godina.


Tko je kandidat za zubni most?

Svi koji imaju prirodne zube oko zuba koji nedostaje, mogu ugraditi most. Kao što je gore navedeno, obično je bolja ugradnja implantata, ali u određenim situacijama ugradnja mosta može biti prikladnije rješenje. Na primjer, ako su okolni zubi oštećeni i trebaju krunice, most je znatno isplativije rješenje. Za osobe poodmakle životne dobi most je možda prikladnije rješenje jer trajnost protetskog rada više nije presudan faktor, a također s godinama dolazi sve više zdravstvenih problema koji mogu biti prepreka za uspješnu ugradnju implantata.


Zaključak

Kad je potreban nadomjestak zuba koji nedostaje, pacijenti često dvoje da li izabrati zubni most ili implantat. Iako su obje opcije prihvatljive, vjerojatnije je da će zubni mostovi biti brže rješenje i zahtijevaju manje početne troškove.

Besplatan prvi pregled i konzultacije
Naši stručnjaci mogu vam pomoći da odlučite što je bolje za vaš slučaj, zubni most ili implantat

Ako pak cijena nije problem i ako ste dobrog općeg zdravlja, zubni implantati su svakako kvalitetnija opcija jer traju dulje i ne oštećuju okolne zdrave zube. Ako i vi dvojite što je bolje za vas, zubni most ili implantat, naručite se za prvi besplatan pregled i konzultacije u Poliklinici Smile i pomoći ćemo vam da odlučite koja jeod ove dvije opcije najbolja za vašu situaciju.

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.