Kako se liječi paradontoza i što kada uzrokuje gubitak zuba?

Kad smo usredotočeni na svoje oralno zdravlje, često zaboravljamo koliko važnu ulogu imaju desni. Međutim, ako vam je dijagnosticiran uznapredovali stadij bolesti desni (parodontoza), vjerojatno ste sada bolno svjesni, možda i po prvi put, koliko je važno zdravlje desni. 

Kako povratiti zdrave desni i lijep osmijeh nakon što nastupi paradentoza?

Dobro znamo da je to vrlo zabrinjavajuća situacija, pogotovo ako ste zbog bolesti već izgubili jedan ili više zuba. Vjerojatno ste zabrinuti zbog gubitka više zuba i možda ne znate što bi vaš sljedeći korak trebao biti ili što očekivati ​​od vaše terapije. 

Srećom, postoji nada jer brzim i adekvatnim liječenjem možete spriječiti daljnja oštećenja i vratiti svoj osmijeh. Kako počinjete poduzimati korake za povratak zdravlja desni, u nastavku vam donosimo odgovore na 10 najčešćih pitanja naših pacijenata o liječenju i oporavku od parodontoze.

Paradontoza - Piorrea

Je li parodontopatija isto što i parodontoza?

Da, parodontopatija je samo drugi naziv za ovu bolest desni koja se u narodu često naziva paradentoza, dok je medicinski ispravan naziv parodontitis. Oboje se odnose na upalu i infekciju tkiva desni uzrokovanu oralnim bakterijama. 

Bolest desni u početku se može činiti relativno manjom. Zapravo, ako redovito ne posjećujete stomatologa, mogli biste propustiti znakove upozorenja sve dok već ne postanu (pre)ozbiljni. Međutim, ako se paradontoza ne liječi, ona se pogoršava i na kraju može dovesti do velikih zdravstvenih problema, uključujući povlačenje desni, gubitak kosti čeljusti i gubitak zuba.


Koje su različite faze bolesti desni?

Postoje dvije glavne faze bolesti desni: gingivitis i parodontoza. Gingivitis je lakši oblik bolesti desni. Karakteriziraju ga desni koje krvare kada koristite zubni konac, uporno loš zadah i desni koje izgledaju upaljeno ili nešto tamnije nego inače. 

Paradentoza je ozbiljan oblik bolesti desni koji često napreduje od neizliječenog gingivitisa. Upaljene desni počinju se odvajati od vaših zuba, formirajući duboke džepove u vašim desnima i dopuštajući bakterijama da uđu ispod linije desni i napadnu potporne strukture vaših zuba.

Parodontoza je uznapredovali stadij bolesti desni

U ovom težem stadiju bolesti desni, osjetit ćete iste simptome kao kod gingivitisa, ali i nekoliko dodatnih simptoma. Možda ćete primijetiti stvaranje dubokih džepova u desnima koji skupljaju ostatke hrane, povlačenje desni, gnoj između zuba ili pak promijenjen osjećaj kada stisnete gornje i donje zube. 

Paradontoza često ostaje potpuno bezbolna sve dok ne napreduje, ali može uzrokovati bol kad se zubi počnu pomicati, u početku jedva primjetno, kasnije sve više. Na kraju će neliječena parodontoza dovesti do gubitka zuba.

Kako se liječi paradentoza?

Postoji nekoliko učinkovitih konzervativnih i kirurških tretmana za parodentozu. U Poliklinici Smile preporučit ćemo vam terapiju na temelju vašeg pojedinačnog slučaja, uključujući težinu vaše parodontoze. Nekirurški tretmani poput kiretaže zubi i poliranja često se rade zajedno. Kiretaža zubi uključuje uklanjanje naslaga (plak i kamenac) te bakterija sa zuba i s korijena ispod desni, dok poliranje zaglađuje površine zuba kako bi se spriječilo buduće nakupljanje bakterija. 

Kiretaža zubi - Curettage dentale

Ako je vaša paradentoza uznapredovala, možda će biti nužan kirurški tretman smanjenja parodontnih džepova. Tijekom ove operacije, rade se rezovi na desnima kako bi izravnije i temeljitije očistili korijene vaših zuba. Bez obzira da li vaš slučaj zahtijeva konzervativnu ili kiruršku terapiju, možemo vam propisati antibiotike kako bi spriječili infekciju i osigurali da su sve štetne bakterije ispod linije desni uklonjene.


Mogu li se poništiti posljedice paradontoze?

Šteta nastala gingivitisom često se može preokrenuti na način da se desni oslobode infekcije. Parodontoza je ipak napredniji i često nanosi štetu vašim zubima i desnima koju je nemoguće poništiti bez opsežnih stomatoloških tretmana. 

Srećom, postoje restorativni stomatološki postupci koji mogu pomoći u popravljanju velikog broja ovih oštećenja, kao što su operacije smanjenja parodontnih džepova i nadoknada (regeneracija) kosti za liječenje gubitka kosti u čeljusti. Ako ste doživjeli gubitak zuba, zubni implantati mogu spriječiti daljnji gubitak kosti i pomicanje preostalih zuba, uspješno vraćajući funkciju i izgled izgubljenih zuba.

Zašto je toliko važno zaštititi i zacijeliti tkivo desni?

Vaše desni igraju vitalnu ulogu u ustima jer štite korijene i potporne strukture vaših zuba od bakterija, karijesa i upale. Jednostavno rečeno, za zdrave zube trebaju vam zdrave desni. Srećom, nakon što u Poliklinici Smile stabiliziramo vaše stanje, vrlo je lako spriječiti bolest desni u budućnosti. 

Sve što trebate učiniti je posvetiti se održavanju kvalitetne oralne higijene. To znači da biste trebali četkati zube dvije minute barem dva puta dnevno, koristiti zubni konac i koristiti vodicu za ispiranje usta prema uputama stomatologa te zakazati redovite stomatološke preglede svakih četiri do šest mjeseci. 

Ako želite dodatnu pomoć u sprječavanju bolesti desni, možete odabrati i posebnu tekućinu za ispiranje usta čiji je sastav osmišljen tako da je spriječi. U većini slučajeva samo je stvaranje i održavanje jednostavnih dnevnih navika potrebno za sprječavanje ili napedovanje bolesti desni.

Kad se paradentoza stavi pod kontrolu, što se može učiniti s gubitkom zuba?

Ako vam je paradontoza uzrokovala gubitak jednog ili više zuba, ne morate zauvijek živjeti s rupom u osmijehu. Nakon što su vaše desni ponovno zdrave, postoji nekoliko rješenja kojima možete vratiti funkciju, zdravlje i izgled osmijeha. 

Bez obzira jeste li izgubili jedan ili dva zuba ili ste pretrpjeli značajan gubitak zuba, na raspolaganju imate niz mogućnosti terapije koje će odgovarati vašim potrebama. Keramički mostovi ili zubni implantati s krunicom često se koriste za nadoknadu jednog ili dva nedostajuća zuba, dok se proteze ili mostovi na implantatima koriste za nadoknadu više nedostajućih zuba. 

Straumann zubni Implantat - impianto dentale Straumann

U Poliklinici Smile možete izabrati vrhunske Straumann implantate i to pojedinačne zubne implantate s cirkonskom krunicom ili mostom te, ukoliko treba nadoknaditi gubitak svih zubi u čeljusti, tehniku Straumann Pro Arch s mostom učvršćenim na četiri (All on 4), šest (All on 6) ili osam (All on 8) implantata.

Ukoliko pak imate prevelik gubitak kosti za tradicionalne zubne implantate, a augmentacija kosti nije moguća, možete se odlučiti za našu revolucionarnu metodu NO BONE IMPLANT koncept. Radi se o subperiostalnim implantatima koji su idealni za sve s manjkom kosti u čeljusti, a pružaju vam fiksno protetsko rješenje za nadoknadu svih zubi u čeljusti. U svakom slučaju ne brinite, pobrinut ćemo se da pronađemo optimalno rješenje koje će najbolje odgovarati vašim potrebama.

Fiksni most na implantatima čvrsto je “ukorijenjen” u čeljusti pa sprječava gubitak kosti i pruža stabilnost koja nedostaje tradicionalnim protezama. Možete govoriti, smijati se i jesti svu svoju omiljenu hranu bez brige o tome hoće li vam se proteze pomaknuti ili ispasti iz usta. 

Tehnika Pro Arch je posebno dobra opcija ako ste pretrpjeli veliki gubitak zuba jer pruža dugoročno učinkovito i financijski isplativo rješenje. U velikoj mjeri to je zato što se koristi što je moguće manje implantata za fiksiranje zubnog mosta, obično četiri ili šest. 

Samo specijalisti oralne kirurgije i implantologije koji su prošli naprednu obuku mogu provesti ovaj tretman, a naš dr. Slovša jedinstveno je kvalificiran za Straumann Pro Arch tehniku. Isto tako Poliklinika Smile je Pro Arch Center of Excellence (centar izvrsnosti), jedan od samo dvanaest u cijelom svijetu, i specijalizirani smo za izradu takvih radova. 

ALL on 4, ALL on 6, Straumann Pro Arch

Jesu li zubni implantati bolja opcija za cjelokupno zdravlje?

Da, zubni implantati optimalna su zamjena za nedostajuće zube kad je pitanju vaše oralno i cjelokupno zdravlje. Istina je da nude veću stabilnost od drugih rješenja i da pružaju osjećaj poput prirodnog zuba, ali ono što rade ispod površine desni čini ih najzdravijom opcijom. Zubni implantati stimuliraju kost u čeljusti na način na koji to čini prirodni korijen zuba, što im omogućava da spriječe gubitak kosti u čeljusti. 

Zapravo, oni mogu riješiti postojeći manji gubitak kosti u vašoj čeljusti jer metalni vijak od titana potiče kost da zaraste oko njega, pričvršćujući ga na mjestu. Također se nevjerojatno lako održavaju jer zahtijevaju istu oralnu higijenu kao i vaši prirodni zubi, što olakšava spriječavanje budućih problema s parodontitisom ili karijesom na preostalim zubima.


Jesam li dobar kandidat za zubne implantate?

Većina osoba su odlični kandidati za zubne implantate, ali potrebno je pobrinuti se da vam desni budu zdrave i da je paradentoza izliječena prije nego što se podvrgnete postupku. Zubni implantati moraju biti ugrađeni izravno u čeljusnu kost, tako da trebate imati zdravu gustoću kostiju. 

Ako je paradontoza već uzrokovala opsežan gubitak kosti u čeljusti ili se to dogodilo zbog dugotrajnog gubitka zubi, možda će vam trebati terapija nadoknade kosti prije nego što se podvrgnete postupku ili, u iznimnom slučaju, možda ipak nećete biti dobar kandidat.

Osim toga, budući da se ugradnja zubnih implantata smatra kirurškim zahvatom, morate biti dobrog općeg zdravlja. Ako imate već postojeća stanja koja vam otežavaju ozdravljenje ili povećavaju rizik od infekcije, zubni implantati možda nisu pravo rješenje za vas. Najbolje je da se prethodno posavjetujete sa svojim liječnikom o mogućnosti ugradnje zubnih implantata kako biste znali da donosite najmudriji izbor za svoje oralno i cjelokupno zdravlje.

Koliko koštaju zubni implantati?

Točnu cijenu ugradnje implantata teško je predvidjeti jer ovisi o brojnim čimbenicima, uključujući koji se zubi nadoknađuju, koliko zuba nadoknađujemo itd. Kratkoročno, svakako je skuplje ugraditi implantate nego klasični zubni most ili tradicionalne proteze, ali vrijednost koju dobivate od zubnih implantata jednostavno se ne može mjeriti. 

Samo zubni implantati mogu zaštititi vašu čeljust od gubitka kosti i učinkovito oponašati stabilnost vaših prirodnih zuba, pružajući vam razinu udobnosti i sigurnosti koja vam omogućuje da bezbrižno jedete, pričate i smijete se. 

Osim toga, dok se druga rješenja nadoknade zuba troše i s vremenom ih je potrebno zamijeniti – što znači dodatne postupke i troškove s godinama – zubni implantati nastavit će pružati te prednosti tijekom cijelog života ako im se pruži odgovarajuća njega. 

Na kraju ćete ipak morati zamijeniti restauraciju koja se nalazi na vrhu implantata, ali ovo je mnogo brži i lakši proces od zamjene cijelog mosta.

Mogu li si priuštiti zubne implantate?

Ne želimo da itko ostane bez odgovarajuće stomatološke njege jer si to ne može priuštiti. Stoga u Poliklinici Smile nudimo razne opcije plaćanja te često imamo posebne ponude koje će vam omogućiti da dobijete optimalnu terapiju po prihvatljivoj cijeni. 

Kad vam paradentoza uzrokuje gubitak zubi, lako se može dogoditi da vas rupe u osmijehu demoraliziraju. Srećom, nakon što vam pomognemo da vratite zdravlje desni, lako ćete spriječiti da se paradontoza ne ponovi te ćete vratiti funkciju i izgled vašeg osmijeha. Ako želite saznati više o ovom procesu, slobodno se naručite na besplatan prvi pregled i konzultacije.

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.