Što je NO BONE IMPLANT ili Zero Bone Implant koncept?

Subperiostalni implantati ili kako se još nazivaju Zero Bone Implant ili NO BONE IMPLANT koncept, revolucionarno je rješenje za sve osobe koje dosad nisu mogle dobiti implantate. U pitanju je vrsta dentalnih implantata koji se koriste kao alternativa tradicionalnim endostealnim implantatima u slučajevima kada pacijent nema dovoljno zdrave kosti za ugradnju standardnih implantata. Za razliku od endostealnih implantata, koji se ugrađuju direktno u čeljusnu kost, subperiostalni implantati se postavljaju na kost, ali ispod periosta, guste membrane koja pokriva čeljusnu kost.

Subperiostalni implantati su razvijeni sredinom 20. stoljeća kao rješenje za pacijente koji ne mogu dobiti tradicionalne implantate zbog nedostatka kosti potrebne za ugradnju. Posljednjih godina su doživjeli novi procvat zahvaljujući upotrebi CAD-CAM tehnologije u stomatologiji. U Hrvatskoj su ih počele ugrađivati najbolje stomatološke klinike pod nazivima NO BONE IMPLANT i Zero Bone Implant koncept. Ovi implantati se izrađuju od titanija i imaju mrežastu strukturu koja se izrađuje individualno, po mjeri, za svakog pacijenta i omogućava odlično prianjanje na kosti.

Kome je namijenjen NO BONE IMPLANT / Zero Bone Implant koncept?

Subperiostalni implantati su namijenjeni svima koji se ne mogu podvrgnuti tradicionalnoj implantaciji zbog nedostatka odgovarajuće koštane strukture. Ovaj tip implantata nudi alternativno rješenje za obnavljanje funkcionalnosti i estetike zuba, pružajući stabilnu osnovu za fiksnu protetsku nadogradnju kojom se nadoknađuje gubitak svih zubi u čeljusti. Evo detaljnijeg pregleda tko su kandidati za NO BONE IMPLANT / Zero Bone Implant koncept:


1. Pacijenti s velikim gubitkom kosti

Jedan od glavnih razloga za korištenje subperiostalnih implantata je značajan gubitak kosti u čeljusti koji onemogućava ugradnju endostealnih implantata. To može biti rezultat dugotrajnog nedostatka zuba, periodontalne bolesti (parodontoze), traume, ili određenih medicinskih stanja kao što je osteoporoza. Subperiostalni implantati su dizajnirani da se učvrste povrh čeljusne kosti ispod periosta, što omogućuje pacijentima koji nemaju dovoljnu količinu ili kvalitetu kosti da ipak dobiju implantate.

2. Pacijenti koji nisu kandidati za augmentaciju kosti

Augmentacija kosti je često potrebna za pacijente koji žele endostealne implantate, ali nemaju dovoljno prirodne kosti. Međutim, neki pacijenti nisu dobri kandidati za ovaj postupak zbog općeg zdravstvenog stanja, primjerice osobe koje imaju određene kronične bolesti, koje uzimaju lijekove koji inhibiraju cijeljenje kosti, ili koji ne žele proći dodatne kirurške zahvate. Za takve pacijente, subperiostalni implantati mogu biti prihvatljiva alternativa.


3. Stariji pacijenti

Stariji pacijenti često se suočavaju s problemom atrofije kosti kao prirodnog dijela procesa starenja. Mnogi od njih također imaju smanjenu sposobnost oporavka nakon invazivnih kirurških zahvata. Subperiostalni implantati mogu biti korisni jer zahtijevaju manje invazivnu kiruršku tehniku i manje su opterećujući za pacijente koji možda nisu u stanju podnijeti duže periode oporavka.


4. Pacijenti koji traže brže rješenje

Postupak ugradnje subperiostalnih implantata može biti relativno brži u usporedbi s tradicionalnim implantatima koji zahtijevaju dugo razdoblje osteointegracije i potencijalno više operacija (uključujući augmentaciju kosti). To čini subperiostalne implantate privlačnim za pacijente koji žele brži povratak normalnim životnim aktivnostima.


5. Pacijenti s posebnim estetskim potrebama

U nekim slučajevima, subperiostalni implantati se mogu koristiti za pacijente koji imaju posebne estetske zahtjeve koji ne mogu biti zadovoljeni tradicionalnim implantatima zbog položaja ili stanja kosti. Ovi implantati mogu pružiti dodatnu potporu za protetske nadogradnje u estetski osjetljivim područjima.

NO BONE IMPLANT / Zero Bone Implant koncept predstavlja vrijednu opciju za široki spektar pacijenata, posebno onih s ograničenim mogućnostima za tradicionalne dentalne implantate zbog nedostatka kosti. Pružajući alternativnu metodu za obnovu zuba, oni omogućavaju pacijentima da povrate funkcionalnost i samopouzdanje u svoj osmijeh, minimizirajući istovremeno invazivnost i trajanje kirurškog zahvata. Važno je da pacijenti razgovaraju s iskusnim specijalistom oralne kirurgije i implantologije kako bi razmotrili sve opcije i zajedno odlučili o najboljem rješenju za svoje specifične potrebe.

Koja je razlika između NO BONE IMPLANT / Zero Bone Implant koncepta i klasičnih zubnih implantata? 

Subperiostalni i endostealni implantati su dvije različite vrste zubnih implantata koje se koriste u stomatologiji za nadomještanje izgubljenih zubi. Obje vrste imaju svoje specifične indikacije, prednosti i nedostatke, a izbor između njih ovisi o različitim faktorima kao što su zdravlje i volumen kosti pacijenta, željeni estetski ishodi, i drugo.

Endostealni implantati – tzv. standardni zubni implantati

Endostealni implantati su najčešće korištena vrsta zubnih implantata. Oni se rade od titanija ili keramike i najčešće imaju oblik vijka. Ovi implantati se ugrađuju direktno u čeljusnu kost, a nakon što se implantat integrira s kosti (proces osteointegracije), na njega se može postaviti abutment (spojnica) i protetska nadogradnja kao što su krunice, mostovi ili proteze.

Oseointegracija implantata ključan je proces u implantološkoj terapiji
Endostealni implantati s nadogradnjom i krunicom

Prednosti

 • Visoka stopa uspjeha: Endostealni implantati imaju vrlo visoku stopu uspjeha i stabilnost zahvaljujući direktnoj integraciji s kosti. 
 • Svestranost: Mogu se koristiti za zamjenu jednog, više ili svih zuba.
 • Očuvanje kosti: Stalni stimulans kosti prilikom žvakanja pomaže očuvanju kosti i sprečava njeno propadanje.

Nedostaci

 • Potreba za dobrom količinom kosti: Zahtijevaju dovoljnu količinu zdrave kosti da bi bili uspješno postavljeni.
 • Kirurški zahvat: Postavljanje endostealnih implantata zahtijeva kirurški zahvat koji može uključivati i dodatne postupke kao što su augmentacija kosti.

NO BONE IMPLANT / Zero Bone Implant koncept – subperiostalni implantati

Subperiostalni implantati su drugačiji po tome što se ne ugrađuju direktno u kost, već se postavljaju na kost ispod periosta (membrana koja pokriva kost). Implantat obično ima metalnu mrežastu konstrukciju koja se izrađuje prema obliku kosti pacijenta, a iz nje vire nosači na koje se postavlja protetska nadogradnja.

Multiunit - konstrukcija od titanija za NO BONE IMPLANT / Zero Bone Implant koncept
Subperiostalni implantati ili tzv. NO BONE IMPLANT / Zero Bone Implant koncept

Prednosti

 • Alternativa kod nedostatka kosti: Idealni su za pacijente koji nemaju dovoljno kosti za endostealne implantate i koji ne žele ili ne mogu proći procedure povećanja kosti.
 • Manje invazivni zahvati: U nekim slučajevima mogu zahtijevati manje invazivne kirurške zahvate.

Nedostaci

 • Potencijalne komplikacije: Mogući su rizici od infekcije i drugih komplikacija zbog veće izloženosti implantata, radi čega je važno da ovaj postupak izvode samo iznimno stručni i iskusni oralni kirurzi
 • Stabilnost i trajnost: Ukoliko ih ne postavlja stručan oralni kirurg, mogu biti manje stabilni u usporedbi s endostealnim implantatima, što kasnije može utjecati na funkciju novih zubi, posebno pri žvakanju tvrde hrane.

Što u konačnici izabrati – NO BONE IMPLANT / Zero Bone Implant koncept ili klasične zubne implantate?

Izbor između subperiostalnih i endostealnih implantata ovisi prvenstveno o zdravstvenom stanju čeljusne kosti pacijenta, kao i o njegovim specifičnim potrebama i očekivanjima. Dok endostealni implantati nude veću stabilnost i širu primjenu, subperiostalni implantati pružaju alternativu pacijentima koji ne mogu koristiti tradicionalne metode. Uvijek je preporučljivo konzultirati se s iskusnim specijalistom oralne kirurgije i implantologije, poput našeg dr. Slovše, koji može dati najbolje savjete temeljene na individualnim okolnostima i potrebama pacijenta.

Kakav je postupak zahvata NO BONE IMPLANT / Zero Bone Implant koncepta?

Ugradnja subperiostalnih implantata je složen i specijaliziran proces koji zahtijeva suradnju više stomatoloških specijalista, uključujući oralne kirurge i protetičare. Proces se sastoji od nekoliko ključnih faza, počevši od početne dijagnoze i planiranja, pa sve do postavljanja implantata i protetske nadogradnje. Evo detaljnog pregleda tih koraka:


1. Dijagnostički postupak

Prvi korak u procesu ugradnje subperiostalnih implantata uključuje temeljitu dijagnostičku procjenu. Ovaj korak obično uključuje sljedeće:

 • Pregled i anamneza: Nakon detaljnog pregleda specijalist oralne kirurgije razgovara s pacijentom o njegovom dentalnom i općem zdravstvenom stanju i povijesti bolesti. Važno je identificirati sve moguće rizike ili stanja koja bi mogla utjecati na ishod implantacije.
 • Dijagnostička analiza: Korištenje najnaprednijih dijagnostičkih tehnologija, poput CT snimanja, omogućava oralnom kirurgu da detaljno pregleda strukturu kosti i tkiva. Uzima se otisak stanja i rade se digitalno skeniranje koje je ključno za dizajniranje subperiostalnog implantata koji će savršeno odgovarati obliku pacijentove čeljusne kosti.

2. Planiranje terapije

Na temelju dijagnostičkih podataka, implantološki tim razvija personalizirani plan liječenja. Ovaj korak uključuje određivanje točne pozicije i dizajna implantata. Specijalizirani dentalni tehničar u laboratoriju izrađuje model implantata koristeći digitalne alate za dizajn.


3. Izrada implantata

Jednom kada je dizajn finaliziran, subperiostalni implantat se izrađuje iz biokompatibilnog materijala, najčešće titanija. Proizvodnja se odvija u dentalnom laboratoriju, uz pomoć napredne CAD-CAM tehnologije za preciznu izradu.

4. Kirurški zahvat

Ugradnja implantata obično se odvija u dvije faze:

 • Operacija: Nakon što se implantat izradi i sterilizira, kirurg otvara desni kako bi otkrio čeljusnu kost. Postavlja implantat ispod periosta na čeljusnu kost. Implantat se fiksira tako da iznad desni ostaju vidljivi metalni nosači na koje će se pričvrstiti protetska nadogradnja.
 • Postavljanje privremenih zubi: Drugi dan od zahvata postavlja se privremeni fiksni most izrađen od PMMA materijala, te pacijent kući odlazi s novim, potpuno funkcionalnim zubima.
Dr. Slovša je vrlo stručan i iskusan u ugradnji All-on-6 implantata
U Poliklinici Smile smo pomoću ove revolucionarne metode brojnim pacijentima osigurali novi osmijeh

5. Oporavak i praćenje

Nakon kirurškog postupka slijedi period oporavka i oseointegracije, tijekom kojeg je pacijent pod redovitim nadzorom. Tijekom ovog perioda, važno je pratiti znakove infekcije ili odbacivanja implantata, te osigurati da pacijent pravilno održava oralnu higijenu.


6. Protetska nadogradnja

Konačni korak NO BONE IMPLANT / Zero Bone Implant koncepta uključuje izradu i postavljanje finalnog rada, protetske nadogradnje (fiksni zubni most od akrilata ili cirkon-keramike) koja se fiksira na izbočene dijelove implantata. Ovaj korak radi se u suradnji s dentalnim tehničarem koji osigurava da je nadogradnja estetski ugodna i funkcionalna.


Zaključak

NO BONE IMPLANT / Zero Bone Implant koncept, odnosno ugradnja subperiostalnih implantata je kompleksan proces koji zahtijeva stručnost, preciznost i specijaliziranu skrb. Zahvaljujući suvremenim tehnologijama i materijalima, ovi implantati predstavljaju odličnu opciju za pacijente koji nisu kandidati za tradicionalne implantate. Uspjeh terapije uvelike ovisi o suradnji između pacijenta i stomatološkog tima tijekom cijelog procesa, od početne dijagnoze do završetka terapije.

Ako su vam rekli da ne možete dobiti implantate radi loše kvalitete ili količine kosti u čeljusti, ne brinite, NO BONE IMPLANT / Zero Bone Implant koncept može biti rješenje za vaš problem. Naručite se za besplatan pregled i konzultacije u Poliklinici Smile i naš stručni tim će definirati optimalno rješenje za vaše potrebe.

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.