Kako učinkovito riješiti nedostatak više zuba?

Nije neuobičajeno ako vas muči nedostatak više zuba. Zapravo, nedavno istraživanje je pokazalo da samo 48% odraslih u dobi od 20 do 64 godine ima sve svoje zube. Gotovo 1 od 5 odraslih osoba starijih od 65 godina nema gotovo niti jedan prirodan zub (stanje se naziva bezubost). Genetska stanja, bolesti desni, ozljede i karijes među brojnim su uzrocima gubitka zuba.

Gubitak zuba može utjecati na učinkovitost žvakanja, uzrokovati gubitak kostiju i utjecati na samopouzdanje, a može dovesti i do drugih zdravstvenih stanja ako se ne liječi. Srećom, postoje načini za vraćanje osmijeha, kao što su zubni implantati, proteze i zubni mostovi. U nastavku govorimo o uzrocima i utjecaju gubitka zuba ili nedostatku razvoja zuba, kao i o tome što možete učiniti u vezi s tim.

Što može uzrokovati gubitak zuba?

Sve osobe gube svoj početni, ili primarni, zubni niz (poznatiji kao mliječni zubi) kako odrastaju. Međutim, 32 sekundarna zuba koja ih zamjenjuju su trajni zubi. Uz to, širok raspon stanja, zdravstvenih problema i drugih čimbenika može uzrokovati gubitak zuba ili povećati rizik od njega.

Genetika

U nekim slučajevima, trajni zubi nikada ne izrastu zbog nasljedne malformacije gornje i donje mandibule (čeljusne kosti). Ova vrsta gubitka zuba koja se naziva ageneza zuba može se dogoditi s određenim kongenitalnim stanjima, uključujući rascjep nepca i usne (rascjep u gornjoj usni i krovu usta) i Downov sindrom (trisomija 21, genetski poremećaj uzrokovan prisutnošću trećeg kromosoma 21).

Tri vrste kongenitalno nedostajućih zuba su: 

 • Hipodoncija: Najčešći oblik ageneze, hipodoncija je kada se jedan do pet odraslih zuba nikada ne formira nakon što ispadnu primarni.
 • Oligodoncija: Oligodoncija je kada zbog ageneze nema šest ili više zuba.
 • Anodoncija: U anodonciji, sekundarni zubi se uopće ne razvijaju i postoji potpuna odsutnost cijelog kompleta zuba.

Bolest desni

Drugo stanje koje često uzrokuje nedostatak više zuba je bolest desni. Bolest desni uzrokuje stvaranje prostora između zubnog mesa i zuba koji se naziva parodontalni džep. S vremenom to može uzrokovati propadanje zuba i kosti te povlačenje tkiva, što u konačnici uzrokuje gubitak zuba.

Faze bolesti desni

Gingivitis je blagi oblik bolesti desni i uzrokuje upalu, crvenilo i krvarenje desni. Općenito je reverzibilan uz dobru oralnu higijenu i njegu zuba. Međutim, ako se ne liječi, ova bolest desni napreduje u parodontitis (tzv. Paradentoza), u kojem se nakupljanje plaka i kamenca pomiče ispod linije desni. To zahtijeva opsežnije liječenje.

Ozljeda

Naravno, sportske ozljede, padovi, prometne nesreće i druge vrste trauma mogu uzrokovati gubitak zuba. Gubitak cijelog zuba na ovaj način zahtijeva hitnu pažnju vašeg stomatologa. Pokušajte posjetiti liječnika u roku od pola sata od ozljede.

Briga za izgubljeni zub

Ako ste izgubili zub zbog traume ili pada – i nakon što ste pozvali hitnu pomoć – pokušajte vratiti zub u njegovu alveolu. Ako to ne uspije, spremite ga u čašu mlijeka ili držite u ustima uz obraz dok idete zubaru. Nemojte omotati izgubljene zube u papirnate ručnike, čistiti ih kemikalijama ili dodirivati ​​otvoreni korijen zuba.

Dodatni faktori rizika

Brojna druga zdravstvena stanja zuba i ponašanja povećavaju rizik da se dogodi nedostatak više zuba, uključujući:

 • Propadanje zuba zbog karijesa
 • Loša prehrana
 • Pušenje
 • Nedostatak pristupa odgovarajućoj stomatološkoj skrbi
 • Loša higijena zuba

Osim toga, teški gubitak zuba značajno je veći kod osoba s nizom bolesti, uključujući:

 • Dijabetes (kada vaše tijelo ima poteškoća s preradom šećera)
 • Srčana bolest
 • Astma (upaljeni dišni ​​putovi otežavaju disanje)
 • Emfizem (bolest pluća)
 • Problemi s jetrom
 • Reumatoidni artritis (autoimuna bolest koja zahvaća zglobove)
 • Moždani udar (poremećaj protoka krvi u mozgu)
Zaključak

Nedostatak više zuba može se dogoditi iz raznih razloga, uključujući određena genetska stanja, bolesti desni, ozljede i traume. Karijes, loša prehrana, pušenje i loša oralna higijena povećavaju rizik, kao i određene kronične bolesti, poput dijabetesa i bolesti srca.

Moguće posljedice nedostatka više zuba

Mnogo je razloga zbog kojih treba nadoknaditi nedostatak više zuba. Slijedi pregled utjecaja gubitka zuba:

 • Poteškoće sa žvakanjem i gutanjem
 • Problemi s prehranom i neadekvatna prehrana (povezano s gore navedenim)
 • Sniženo samopoštovanje i osjećaj neprivlačnosti
 • Poremećeni zagriz (čak i jedan zub koji nedostaje uzrokovat će pomicanje okolnih zuba)
 • Gubitak i propadanje čeljusne kosti
 • Oslabljeni mišići i struktura čeljusti
 • Povećan rizik od daljnjeg gubitka zuba, karijesa ili drugih problema sa zubima
posljedice nedostatka više zuba

Dostupne opcije za riješiti nedostatak više zuba

S obzirom na to koliko je bitna briga o nedostajućim zubima i koliko je problem čest, nije ni čudo da postoje razne opcije za vraćanje vašeg osmijeha. Uz dugogodišnji pristup nošenja zubnih proteza (lažni zubi), stomatolozi danas pružaju i nekoliko novijih tretmana. Stoga nema potrebe živjeti s manjkom zuba.

Zubni implantati

Kada je zadatak zamijeniti nedostajuće zube, dentalni implantati su posebno obećavajuća opcija. Oni stvaraju trajne umjetne zube koji su izrađeni tako da se stapaju s okolnim, prirodnim zubima. Ugradnja implantata je proces u više koraka koji uključuje:

 • Snimanje i evaluacija: Budući da će vijak koji pričvršćuje umjetni zub morati biti ugrađen u čeljusnu kost, prvi korak uključuje osiguravanje da je kost dovoljno zdrava da ga podupre. Za procjenu područja koristit će se digitalna tomografija (CT) ili druge metode snimanja.
 • Augmentacija (nadoknada kosti): Ako se utvrdi da čeljusna kost nije dovoljna za podupiranje implantata, prvo će biti potrebna operacija za dodavanje potrebne kosti ili materijala sličnog kostima u to područje. Sam implantološki zahvat nastavlja se tek nakon što je kost potpuno zacijelila, što može potrajati nekoliko mjeseci.
 • Postavljanje vijka: titanijski vijak koji oponaša korijen zuba ugrađuje se u čeljusnu kost. Ovaj vijak se potom zatvara i područje zacijeli za otprilike tri do šest mjeseci, a koštano tkivo sraste oko vijka (oseointegracija).
 • Postavljanje krunice: Kada je vijak čvrsto uklopljen u čeljusnu kost i sve zacijeli, slijedi završni postupak. Na vijak se postavlja nadogradnja (autment). Zatim se postavlja krunica dizajnirana da se uklapa u konture (i boju) okolnih zuba.
Most na implantatima

Proteza za zube

Cijeli ili djelomični setovi umjetnih zuba, proteze, mogu biti potrebni u slučajevima značajnog gubitka zuba. Nose se po potrebi danju, a vade iz usta noću, prije spavanja.

Dvije vrste koje se koriste su: 

 • Djelomične proteze koje se upotrebljavaju za zamjenu jednog ili nekoliko zuba.
 • Kompletne proteze zamjenjuju cijeli niz zuba na gornjoj i/ili donjoj čeljusti.

Život s protezama zahtijeva navikavanje i posebnu njegu, uključujući njihovo pravilno čišćenje i izbjegavanje određene hrane i pića.

Zubni mostovi

Učinkovito rješenje za nedostatak više zuba u nizu može biti ugradnja zubnog mosta. Ovi setovi umjetnih zuba pričvršćuju se na potporne strukture: bilo zdrave zube pomoću krunica ili na implantate.

Iako postupak postavljanja zubnih mostova na prirodne zube nije tako invazivan kao onaj za implantate, potrebno je nekoliko posjeta ordinaciji. Evo procedure: 

 • Snimanje i otisak: Snimka se koristi za procjenu područja i uzima se otisak okolnih zuba. To će pomoći da se zubni most pravilno uklapa u usta i da vaš zagriz ostane prirodan.
 • Priprema: Prije postavljanja trajnog mosta, krunice se postavljaju na potporne zube (ili zubne implantate) i postavlja se privremeni most.
 • Trajni most: U završnom postupku, trajni most se postavlja i cementira na svoje mjesto. Potrebne su naknadne kontrole kako bi se osiguralo da sve ispravno funkcionira.
Rekapitulacija

Zubni implantati, zubni mostovi i proteze su dostupna rješenja za nedostatak više zuba. Specifičan pristup koji se koristi ovisi o broju zuba koji nedostaju, zdravlju čeljusti i drugim čimbenicima.

Zaključak

Iako vrlo čest, nedostatak više zuba ne utječe samo na samopouzdanje, već može dovesti i do značajnih zdravstvenih problema. Gubitak trajnih zuba može biti uzrokovan genetskim stanjima, traumom ili ozljedom, bolestima desni, karijesom i lošom oralnom higijenom. Također je povezan s dijabetesom i srčanim bolestima, a ako se ne liječi, može dovesti do gubitka čeljusne kosti. Mogućnosti liječenja uključuju nošenje proteza (set umjetnih zuba), ugradnja zubnih implantata i postavljanje zubnih mostova (umjetni zubi pričvršćeni na okolne zdrave zube ili implantate).

Poruka stručnjaka Poliklinike Smile

Iako je nedostatak više zuba u nekim slučajevima lako zanemariti, gubitak zuba je nešto što biste trebali shvatiti ozbiljno i liječiti. Poput mnogih zdravstvenih problema, što prije potražite pomoć i započnete proces nadoknade, to će biti bolji ishod. Uz držanje koraka s kvalitetnim navikama oralne higijene i redovite preglede, razgovarajte sa svojim stomatologom o tome što možete učiniti kako biste učinkovito riješili nedostatak više zuba.

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.