Ispao mi je zub, trebam li ga zamijeniti i kako?

Često znamo dobiti upit “Ispao mi je zub, što ću sada?!” Zamjena zuba koji nedostaje vrlo je važna. U nastavku ćemo vam objasniti zbog čega, ali i koje su najbolje opcije za riješiti nedostatak jednog zuba.

Možda biste se iznenadili da znate koliko velikom postotku odraslih osoba nedostaje barem jedan zub? Iako ovo samo po sebi nije ozbiljan zdravstveni problem, može dugoročno utjecati na vaše oralno zdravlje, ali i samopouzdanje.

Ako vam je ispao zub i zainteresirani ste saznati više o tome kako nadomjestiti zub koji nedostaje, nastavite čitati kako biste saznali dostupne opcije za zamjenu zuba:

1. Zubni implantati kao optimalna opcija za nedostatak jednog zuba

Ova vrsta zamjene za nedostatak jednog zuba jedna je od najčešćih metoda. Zubni implantat koristi krunicu i umjetni korijen za protetsko rješenje koje savršeno imitira izgled i fukciju prirodnog zuba. U osnovi, zubni implantat zamjenjuje korijen vašeg zuba, (najčešće) u obliku titanijskog vijka na koji se postavlja nadogradnja i krunica kako bi izgledao prirodno u vašim ustima.

Straumann zubni Implantat - impianto dentale Straumann

Postoje mnoge prednosti dentalnih implantata, od kojih su najvažnije: 

  • Vrlo su izdržljivi i odlična su trajna opcija za zub koji nedostaje. 
  • Budući da implantat zamjenjuje korijen vašeg zuba, on također sprječava gubitak vaše čeljusne kosti.

Iako su zubni implantati skuplji od drugih vrsta nadomjestaka zuba, traju dulje od ostalih opcija. To ih na duge staze čini isplativijom opcijom ako razmišljate o dugoročnim prednostima. Naime, zubni implantati mogu trajati cijeli život pod uvjetom da održavate kvalitetnu oralnu higijenu i da ne razvijete neke druge bolesti ili zdravstvena stanja. 

Još jedan nedostatak je što implantacija metalnog vijka nije dovoljna. Pacijenti trebaju dobiti i krunicu ili most za zamjenu samog zuba. To je proces koji može potrajati nekoliko mjeseci do kraja implantološke terapije. Više o cijeni zubnih implantata možete saznati u našem članku O čemu ovisi cijena zubnih implantata i koliko košta implantološka terapija.

Privremena zamjena zuba (privremena krunica)

Privremena krunica često se koristi dok se čeka da dentalni implantat sraste s kosti kako bi se mogla postaviti trajna krunica. Period oseointegracije obično traje 4 do 6 mjeseci. Privremena krunica postavlja se ukoliko se radi o nedostatku zuba u prednjem, vidljivom dijelu osmijeha. 

U Poliklinici Smile nikada pacijente ne ostavljamo bez zuba u vidljivom dijelu osmijeha. Već isti dan nakon implantološkog zahvata u našem dentalnom laboratoriju izrađujemo privremenu krunicu. Stoga kući odlazite s novim, lijepim osmijehom. Nakon što implantat zacijeli u kosti, privremenu krunicu zamjenjujemo trajnom, najčešće cirkon-keramičkom krunicom koja pruža optimalnu kombinaciju čvrstoće, trajnosti i vrhunske estetike.

2. Zubni most na prirodnim zubima

Ako vam je ispao zub, jedna od dostupnih opcija je i zubni most. Kada je u pitanju nedostatak jednog zuba, most se može pričvrstiti na vaše okolne postojeće zube.

zubne krunice - zubni most - cirkonske krunice - metal keramičke krunice - corone dentali - ponte dentale - zirconio ceramica - metallo ceramica

To ga čini jeftinijom opcijom od zubnog implantata jer ne zahtijeva zahvat oralne kirurgije. Međutim, nedostatak ove metode je što je zdrave zube koji služe kao nosači potrebno izbrusiti. Naime, nužno je ukloniti zdravi dio zubnog tkiva kako bi se pripremilo zub i napravilo mjesta za krunice kojima se most učvrščuje na zube. 

Osim toga, most može oštetiti vaše druge zube. To je osobito slučaj ako vaš zubni most nije pravilno postavljen na zube. Zubni mostovi također mogu biti teži pacijentima za čišćenje.

3. Parcijalna proteza

Ako vam je ispao zub na više mjesta u ustima, djelomična proteza koja se može ukloniti iz usta može biti opcija za nadomjestak zuba. Takve proteze mogu nadoknaditi nekoliko nedostajućih zuba u čeljusti. Djelomične proteze pričvršćuju se u ustima, ali se i dalje mogu ukloniti, odnosno izvaditi iz usta.

Ovo je prihvatljiva opcija za brojne pacijente iz više razloga. Prvo, to je jedna od najjeftinijih opcija za zamjenu zuba koji nedostaje. Budući da se mogu ukloniti, ovu vrstu zamjene zuba lakše je popraviti i zamijeniti od drugih opcija.

Parcijalna zubna proteza - Dentiera mobile parziale

Veliki nedostatak ove vrste nadomjestaka zuba je što ne izgledaju prirodno kao druge opcije. Budući da koriste metalne kopče za držanje proteze na mjestu, kopče su vidljive i ne stapaju se s vašim postojećim zubima.

Ove djelomične proteze također se moraju skidati i čistiti svaki dan, a nužan je i period prilagodbe na nošenje proteze.

Zašto treba zamijeniti zub koji nedostaje?

Za zub koji nedostaje na vrlo vidljivom mjestu, estetski problemi često navode pacijente da brzo pronađu zamjenu. Međutim, ako vam je ispao zub na manje vidljivom mjestu blizu stražnjeg dijela usta, možda ćete vagati trebate li ga zamijeniti ili ne.

Je li zamjena nedostajućeg zuba koji se ne vidi prilikom razgovora ili smijanja doista neophodna za vaše cjelokupno zdravlje zuba? Odgovor je: da!

Bez obzira na to koliko zuba vam nedostaje, trebate ih čim prije nadomjestiti. Ako ne nadomjestite ispao zub koji vam nedostaje, to može uzrokovati druge probleme sa zubima. Prvo, vaši preostali zubi mogu se pomaknuti i stvoriti praznine i probleme sa zagrizom.

Posljedice ako se ispao zub ne nadoknadi

Nedostatak jednog zuba također može dovesti do gubitka čvrstoće kosti i niže gustoće kosti čeljusti.

Osim fizičkih posljedica, nedostatak zuba može imati negativne mentalne posljedice kratkoročno i dugoročno. Konstantna opterećenost vidi li se praznina gdje vam je ispao zub dok govorite ili se smijete može imati ozbiljan utjecaj na vaše samopuzdanje i mentalno zdravlje. Može utjecati na vašu spontanost, uobičajene svakodnevne društvene interakcije i kvalitetu života. 

Ako predugo ne nadomjestite zub koji vam nedostaje, to može dovesti do mnogih drugih zdravstvenih problema. Kako biste spriječili ove probleme, možda ćete se htjeti posavjetovati sa svojim stomatologom kako biste pronašli najbolje mogućnosti zamjene zuba za vas!

Stomatolog će vam pomoći pronaći opciju koja najbolje odgovara vašem specifičnom slučaju, potrebama, raspoloživom budžetu i životnom stilu.

Kako najbolje zamijeniti ispao zub koji nedostaje? Pronađite pouzdanog zubara

Ako se pitate kako zamijeniti zub koji nedostaje, najbolji odgovor je pronaći pouzdanog stomatologa kojem možete vjerovati. Trebate pronaći stomatologa koji je stručan za različite vrste nadoknade zuba i koji vam može pomoći da pronađete najbolju opciju za vas.

dr Darko Slovsa Smile dentalna klinika | Ispao mi je zub, trebam li ga zamijeniti i kako?

Ako tražite pouzdanog stručnjaka na području Rijeke, Opatije i Primorsko-goranske županije, možete nam se obratiti s povjerenjem. Poliklinika Smile iza sebe ima više od 10 godina iskustva i 20.000 zadovoljnih pacijenata. Naš tim sastoji se od stručnih stomatologa koje predvode 3 specijalista dentalne medicine na čelu s dr. Darkom Slovšom. 

Kontaktirajte nas već danas kako biste saznali više o opcijama zamjene zuba koji nedostaju, našim uslugama i rezervirali termin za besplatan prvi pregled.

Sadržaj