Jeste li znali da postoje 3 vrste zubnih implantata?

Ako vam nedostaje zub ili više njih, ili se pak borite sa zubnom protezom koja vam ne pristaje, možda ste zainteresirani za zubne implantate. Ali vjerojatno se pitate jeste li dobar kandidat za ugradnju implantata i kakve sve vrste zubnih implantata postoje?

U nastavku ćemo vam objasniti sve vrste implantata za zube, njihove jedinstvene prednosti i proceduru ugradnje. Nastojat ćemo vam dati odgovor na sva pitanja i približiti vam ove sjajne tretmane moderne stomatologije koji vam mogu vratiti osmijeh, samopouzdanje i kvalitetu života. 

Koje sve vrste zubnih implantata razlikujemo?

Kada je riječ o zubnim implantatima, postoje tri glavne vrste implantata koje se mogu koristiti:

  1. Endostalni zubni implantati
  2. Subperiostalni zubni implantati
  3. Zigomatični zubni implantati

Svaka od ove tri vrste zubnih implantata ima svoje jedinstvene karakteristike i postupke ugradnje.

Endostalni zubni implantati

Kada se govori o zubnim implantatima, prevladavajuća vrsta je endostalni implantat, koji je široko prepoznat i omiljen u stomatološkim zahvatima. To su najčešće ugrađivani zubni implantati i smatramo ih klasičnim, odnosno standardnim zubnim implantatima.

Endostalni implantati djeluju kao korijeni na koje postavljamo umjetne zube. Predstavljaju male vijke ili cilindre izrađene od biokompatibilnih materijala, obično titanija. Dvostupanjski postupak postavljanja započinje rezom u tkivu desni i bušenjem u čeljusnoj kosti kako bi se implantat pažljivo umetnuo.

Nakon toga slijedi faza cijeljenja koja omogućuje oseointegraciju, srastanje kosti s površinom implantata i uspostavljanje robusne osnove za nove zube. Nakon što desni zacijele i oseointegracija bude uspješna, nadogradnje se mogu pričvrstiti na implantate. Na njih postavljamo zubne krunice ili mostove.

Oseointegracija implantata ključan je proces u implantološkoj terapiji
Od tri postojeće vrste zubnih implantata, endostalni implantati su najčešće korišteni

Endostalni implantati pokazali su se pouzdanima za one s kvalitetnom gustoćom čeljusne kosti koji traže trajno rješenje za nadomjestak zuba. Međutim, ključno je potražiti smjernice od specijalista oralne kirurgije i implantologije, poput našeg dr. Slovše, za informirane odluke o najprikladnijoj vrsti implantata.

Opis i postupak ugradnje endostalnih implantata

Endostalni implantati su jedan od tri vrste zubnih implantata koji se najčešće koriste za nadomjestak zuba koji nedostaju. Ti su implantati izrađeni od titanija i nalikuju malim vijcima ili cilindrima. Postupak postavljanja ovih implantata uključuje njihovo kirurško umetanje u čeljusnu kost, gdje djeluju kao umjetni korijeni zuba. 

Tijekom operacije primjenjuje se lokalna anestezija kako bi područje zahvata utrnulo. U Poliklinici Smile pacijenti imaju na raspolaganju i svjesnu sedaciju, za potpunu ugodu i bezbolnost zahvata. Zatim se napravi rez u tkivu desni kako bi se otkrila čeljusna kost. Potom se naprave male rupice u kosti kako bi se stvorio prostor za ugradnju implantata. 

Implantati se pažljivo postavljaju i učvršćuju posebnim alatima. Nakon postavljanja potrebno je razdoblje zacjeljivanja kako bi se omogućila oseointegracija. Pritom se okolna kost spaja s površinom implantata, pružajući stabilnost i potporu. Nakon zacjeljivanja, može se izvesti još jedan manji zahvat kako bi se pričvrstili abutmenti, nadogradnje koje vire iznad linije desni i na koje se potom pričvršćuju protetski zubi. 

Endostalni implantati nude nekoliko prednosti u odnosu na druge opcije zbog svoje stabilnosti i trajnosti. Pružaju izvrsnu potporu zamjenskim zubima dok istovremeno čuvaju strukturu kosti i lica, stimulirajući prirodni rast kostiju. Endostalni implantati su se pokazali uspješnima u vraćanju osmijeha i poboljšanju oralne funkcije kod mnogobrojnih pacijenata. 

Oralni kirurzi Poliklinike Smile u proteklom su desetljeću uspješno postavili više od 35.000 najkvalitetnijih zubnih implantata tvrtke Straumann. Ako razmišljate o zubnim implantatima kao rješenju za nedostajuće zube, naručite se na besplatan pregled i konzultacije u Poliklinici Smile i saznajte mogu li endostalni implantati biti prikladni za vas.

Dr. Slovša je vrlo stručan i iskusan u ugradnji All-on-6 implantata
U Poliklinici Smile ugrađujemo dvije vrste implantata za zube: endostalne i subperiostalne

Subperiostalni implantati

Subperiostalni implantati nude kvalitetno rješenje za osobe koje nemaju dovoljnu količinu ili gustoću kosti za tradicionalne endostalne implantate. Ovi implantati se postavljaju na vrh čeljusne kosti, ispod tkiva desni. Zahvat počinje uzimanjem preciznih otisaka čeljusne kosti korištenjem najprednijih tehnika snimanja. To omogućuje izradu prilagođene konstrukcije implantata koji će savršeno odgovarati konturama vaše čeljusne kosti.

Nakon iznimno precizne izrade konstrukcije, oralni kirurg je postavlja i pričvršćuje na vašu čeljusnu kost. Zatim pažljivo vraća tkivo desni kako bi osigurao pravilno zacjeljivanje i stabilnost. U roku od 12 sati od zahvata postavlja se privremeni protetski rad koji omogućava potpunu funkcionalnost i izgled prirodnog osmijeha.

Nakon perioda cijeljenja, koji obično traje nekoliko mjeseci, oralni kirurg će pričvrstiti finalni protetski rad, odnosno fiksni most na konstrukciju implantata. To pacijentima osigurava siguran, prirodan i fiksan nadomjestak za zube koji im nedostaju. Subperiostalni implantati nude brojne prednosti, uključujući poboljšanu udobnost, poboljšanu sposobnost žvakanja i povećano samopouzdanje. 

Međutim, važno je posavjetovati se s iskusnim specijalistom kako biste utvrdili je li ova vrsta implantata prikladna za vas. Kako se radi o složenom zahvatu koji je relativno nov na području Hrvatske i Europe, vrlo je važno izabrati stručnog i iskusnog oralnog kirurga. U Poliklinici Smile smo među prvima u Europi implementirali NO BONE IMPLANT koncept među naše usluge. Pomoću subperiostalnih implantata smo već osigurali novi osmijeh brojnim pacijentima. 

Subperiostalni implantati no bone implant
Subperiostalni implantati su najnovija vrsta implantata u ponudi najboljih dentalnih klinika

Opis i postupak ugradnje subperiostalnih implantata

Kad su u pitanju sve vrste implantata za zube, subperiostalni implantati pružaju potencijalno najbolju opciju za pacijente koji pate od izraženog nedostatka kosti u čeljusti. Postavljaju se povrh kosti čeljusti i ispod tkiva desni, umjesto da se ugrađuju u čeljusnu kost. U ovom postupku prvo se rade 3D snimke kako bi se na osnovu njih izradila prilagođena konstrukcija implantata koja će savršeno pristajati uz vaše prirodne konture čeljusne kosti. 

Oralni kirurg zatim pričvršćuje konstrukciju na kost ispod vaših desni tako da može zacijeliti i sigurno se učvrstiti na mjestu. Unutar jednog dana o zahvata na implantate se postavlja privremena fiksna proteza koja će osigurati potpunu funkcionalnost zubi do završetka procesa oseointegracije.

Nakon otprilike četiri mjeseca subperiostalni implantati bi trebali u potpunosti zacijeliti te se pristupa izradi finalnog protetskog rada. Po postavljanju finalnog fiksnog mosta izrađenog od akrilata ili cirkon-keramike, završava postupak terapije. 

Subperiostalni implantati su jednostavni za održavanje, poput prirodnih zubi. Važna je kvalitetna oralna higijena, četkanje barem dva put dnevno i čišćenje zubnim koncem svakodnevno, kao i redovite kontrole kod stomatologa svakih šest mjeseci.

Zigomatični implantati

Zigomatični implantati su specijalizirana vrsta zubnih implantata koji predstavljaju jednu od opcija za pacijente s teškim gubitkom koštane mase u gornjoj čeljusti. Za razliku od postavljanja tradicionalnih implantata u čeljusnu kost, pričvršćuju se za jagodične kosti. Postupak za zigomatične implantate uključuje pričvršćivanje znatno dužih implantata kako bi mogli doseći jagodične kosti. 

Koriste se za osobe koje su doživjele značajan gubitak koštane mase ili su bili podvrgnuti višestrukim neuspjelim pokušajima tradicionalne ugradnje implantata. Koristeći jagodične kosti kao alternativnu uporišnu točku, pacijenti mogu ostvariti dentalne restauracije čak i ako nemaju dovoljnu gustoću kostiju u gornjoj čeljusti. 

Zigomatični implantati
Zigomatični implantati su znatno duži od endostalnih

Ovaj postupak može zahtijevati složenije planiranje i stručnost oralnog kirurga. Isto tako, kad su u pitanju vrste implantata za zube, zigomatični implantati potencijalno nose najveći rizik od komplikacija. Moguće komplikacije su infekcija, utrnulost i gubitak osjeta u srednjem dijelu lica, asimetrija, stezanje pri otvaranju usta i nestabilnost zigomatičnog luka. U nekim slučajevima može biti potrebna naknadna revizijska operacija.

Opis i postupak ugradnje zigomatičnih implantata

Zigomatični implantati pružaju rješenje za pacijente s teškim gubitkom koštane mase u gornjoj čeljusti. Umjesto učvršćivanja u samu čeljusnu kost, sastoje se od dužih vijaka koji se pričvršćuju skroz u jagodične kosti. 

Sam postupak zahvata je sličan kao kod standardnih zubnih implantata, osim što je invazivniji, a oporavak traje duže.


Zaključak

Ukratko, zubni implantati su optimalno rješenje za osobe kojima nedostaju zubi. Oni ne samo da vraćaju funkcionalnost zubima, već i poboljšavaju osmijeh i cjelokupno oralno zdravlje. S napretkom u stomatologiji sada postoje tri glavne vrste zubnih implantata: endostalni implantati, subperiostalni implantati i zigomatični implantati. Svaka vrsta zubnog implantata ima svoje jedinstvene karakteristike i prednosti.

Izbor ovisi o čimbenicima kao što su individualne potrebe, sklonosti i stanje oralnog zdravlja. Ako razmišljate o zubnim implantatima posavjetujte se sa iskusnim i stručnim specijalistom za implantologiju o najboljoj vrsti za vaš specifični slučaj. Ne zaboravite da je odgovarajuća njega nakon ugradnje zubnih implantata ključna za dugoročni uspjeh. Osigurajte dugotrajne rezultate održavanjem kvalitetne oralne higijene redovitim četkanjem zuba, čišćenjem koncem i redovitim posjetima stomatologu.

Najmodernije stomatološke tehnike i vješti stručnjaci u Poliklinici Smile omogućavaju postizanje lijepog i zdravog osmijeha jednostavnim i dostupnim svima. Stoga ne dopustite da vas nedostatak zuba sputava, istražite mogućnosti liječenja zubnim implantatima već danas.

Zakažite termin za besplatan pregled i konzultacije s našim stručnim timom u Poliklinici Smile u Opatiji. Detaljno ćemo s vama proći sve vrste zubnih implantata i odrediti najbolju opciju za vaše potrebe. Započnite svoje putovanje prema zdravom, lijepom i samopouzdanom osmijehu već danas.

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.