Privremena krunica i privremeni zubni most – osmijeh u 1 dan

Spremate se posjetiti stomatologa kako bi riješili problem sa zubima, ali se ježite pomisli da hodate uokolo bez zuba ili s izbrušenim zubima koji izgledaju kao zubi morskog psa? Ne brinite, privremeni zubni most ili privremena krunica riješit će vaše brige i omogućiti vam novi osmijeh isti dan. U pitanju su imedijatna rješenja koje pacijenti često zovu “privremeni zubi”.

Privremena krunica i privremeni zubni most služe kao privremeno protetsko rješenje dok se čeka izrada definitivnog rada. Služe za čuvanje prostora na mjestu nedostajućih zuba ili za zaštitu izbrušenih prirodnih zubi sve dok se vaša trajna krunica ili most ne može izraditi i zacementirati na svoje mjesto.

privremeni zubni most - privremena krunica - capsula dente provvisoria - denti provvisori

Budući da su privremeni zubi osjetljiviji od trajnih, važno je biti posebno oprezan prilikom čišćenja koncem ili kod žvakanja hrane.

U nastavku vam donosimo više informacija o tome zašto bi vam mogli trebati i kako osigurati da ne puknu ili ne popuste prije nego što ih zamijenite trajnim.

Kada se izrađuje privremena krunica?

Privremene krunice koristimo kada brusimo prirodni zub za postavljanje zubne krunice ili kada ugrađujemo zubni implantat u vidljivom dijelu osmijeha. Obzirom da je za izradu trajne krunice potrebno nekoliko tjedana sukladno vašem otisku, stomatolog će postaviti privremenu krunicu na izbrušeni zub ili ugrađeni implantat dok trajna ne bude spremna.

Osim estetike, razlog zbog kojeg ih stomatolozi postavljaju je preosjetljivost brušenih zuba koja može izazivati bol kod konzumacije toplih ili hladnih napitaka i hrane. Zbog toga se ugrađuje za zaštitu brušenih zuba i sprječavanje pojave osjećaja boli.

privremena krunica - capsula dente provvisoria - denti provvisori

Ukoliko je potrebno izvaditi zub, a pacijent ne želi brusiti susjedne zube kako bi se izradio most, ugrađuje se zubni implantatKada se ugrađuje implantat u prednjem dijelu čeljusti, na njega se pričvrsti privremena krunica kako pacijent ne bi bio bez zuba tijekom dužeg vremena čekanja oseointegracije implantata. Nakon perioda oseointegracije, zamijenjuje se definitivnom keramičkom krunicom na implantatu. 

zubne krunice - zubni most - cirkonske krunice - metal keramičke krunice - corone dentali - ponte dentale - zirconio ceramica - metallo ceramica

Privremena krunica koristi se za:

 • Zaštitu prirodnog izbrušenog zuba 
 • Kod ugradnje implantata u vidljivi dio osmijeha
 • Za bolju estetiku – omogućuje vam osmijeh bez praznine
 • Sprječavanje osjetljivosti zubi ili desni
 • Čuvanje prostora nedostajućih zubi – održavanje pravilnog razmaka između zuba
 • Za čuvanje pravilnog zagriza – pomoć kod žvakanja
 • Za pomoći stomatologu procijeniti kako će trajna krunica funkcionirati

Kada se izrađuje privremeni zubni most

Ukoliko nedostaje jedan ili više zuba, susjedni zubi nosači se izbruse i izrađuje se privremeni zubni most koji se cementira privremenim cementom. Na taj način se estetski i funkcionalno nadoknađuju izgubljeni zubi, a pacijent odmah dobije dojam budućeg rada. Nakon izrade definitivnog keramičkog mosta, privremeni zubni most se skida i trajno se cementira definitivni protetski rad.

zubne krunice - zubni most - cirkonske krunice - metal keramičke krunice - corone dentali - ponte dentale - zirconio ceramica - metallo ceramica

Ukoliko nedostaju svi zubi u čeljusti, pristupa se izradi protetskog rada pod nazivom ALL ON 4 ili ALL ON 6. Ugrađuje se 4 ili 6 zubnih implantata koji se imedijatno opterećuju privremenim mostom na zavidavanje. Na ovaj način pacijent odlazi iz klinike sa zubima dan nakon zahvata. Privremeni zubni most na implantatima omogućuje pacijentu funkcionalnu i estetsku rehabilitaciju čeljusti. Nakon određenog perioda oseointegracije privremeni zubni most na zavidavanje se zamijenjuje defintivnim keramički mostom na zavidavanje.

All on four

Koliko dugo se “nosi” privremena krunica ili privremeni zubni most?

Privremena protetska rješenja ugrađuju se na razdoblje od nekoliko dana ili tjedana do čak nekoliko mjeseci. Dužina perioda ovisi o vrsti i opsegu stomatološkog rada i terapije.

Na primjer, ako se radi o brušenim zubima, trajna keramička krunica ili zubni most bit će izrađeni relativno brzo. Ukoliko se pak radi o zubnim implantatima, trebat će barem nekoliko mjeseci da kost oko njih zaraste prije nego što se na njih može postaviti trajna keramička krunica ili most.

Izgleda li poput ostalih prirodnih zubi?

Vaši “privremeni zubi” oblikom i bojom nalikovat će vašim prirodnim zubima. 

Ukoliko se radi o kvalitetnoj stomatološkoj ordinaciji koja ima moderni zubotehnički laboratorij, pomoću računalne tehnologije i CAD/CAM uređaja izradit će trajne krunice koje će savršeno odgovarati vašim ustima. Vaš će se stomatolog također pobrinuti da nijansa trajne krunice bude savršeno usklađena s bojom vaših ostalih zuba.

Digitalno planiranje

Kad su u pitanju privremeni zubi situacija nije tako idealna, većinom stoga što nije predviđeno da traje dulje od nekoliko dana, tjedana ili mjeseci. Izgled također možda neće biti identičan kao kod ostalih zuba zbog materijala koji se koristi za izradu privremene krunice. Neovisno o tome, privremeni zubni most ili krunica zadovoljit će vaše osnovne estetske potrebe.

Hoćete li moći normalno jesti?

Vaša privremena krunica fiksirana je privremenim cementom. Trebala bi biti potpuno funkcionalna, da možete normalno jesti i žvakati. Međutim, budući da ljepilo nije namijenjeno trajnom fiksiranju, najbolje je izbjegavati tvrdu, žilavu ili ljepljivu hranu.

Također je preporučljivo izbjegavati slatku hranu. Privremena krunica može imati razmak između krunice i linije desni, što znači da bi se šećer mogao zadržavati na zubu i uzrokovati karijes.

Ukoliko imate privremeni zubni most ili krunicu predlažemo izbjegavati sljedeće:

 • Žvakanje žilavih mesnih odrezaka
 • Konzumaciju tvrdog kruha ili peciva
 • Konzumaciju tvrdog povrća, poput mrkve
 • Konzumaciju tvrdog voća, poput jabuka
 • Žvakanje žvakaće gume
 • Grickanje kokica
 • Grickanje orašastih plodova
 • Grickanje tvrdih bombona
 • Konzumaciju pića s ledom
 • Izbjegavanje vrlo vruće ili vrlo hladne hrane i pića jer može utjecati na cement koji drži privremenu krunicu ili most na mjestu.

Zahtjevaju li “privremeni zubi” posebnu njegu?

Privremena protetska rješenja zahtijevaju malo dodatne brige. Trebate biti oprezni sa zubnim koncem kako ne biste pomaknuli privremenu krunicu. Pokušajte lagano pomicati konac prema unutra i prema van, umjesto da ga vučete prema dolje. Također, preporučljivo je da nježnije četkate to područje. Važno je da održavate kvalitetnu oralnu higijenu i da je područje oko privremene krunice čisto.

Higijena zubi

Kako su privremene krunice izrađene od materijala znatno slabijeg od trajnih krunica, s njima treba postupati pažljivo. Pored toga, cementirane su s oslabljenim privremenim cementom. Privremenu krunicu treba moći ukloniti za određeni period, pa je cement dizajniran da ne traje dugo. Zbog toga privremeni cement može ponekad zakazati prije vremenaPacijenti trebaju izbjegavati žvakanje ljepljivih tvari poput bombona i žvakaće gume te biti oprezni kada upotrebljavaju zubni konac oko privremenih krunica.

Što ako ispadne?

Ako vam privremena krunica ispadne trebate nazvati svog stomatologa i naručiti se na termin kako bi je mogao iznova pričvrstiti. Isto je i u slučaju ako je izgubite. Vaš će stomatolog vjerojatno izraditi novo imedijatno rješenje i vaši “privremeni zubi” uskoro će opet biti na mjestu.

Smile Dental Lab

Važno je da ne ostavljate prazan prostor među zubima duže vrijeme, jer to može uzrokovati razne probleme. Može uzrokovati oštećenje brušenog zuba, bolest desni, problem sa zagrizom, te ugroziti terapiju i postavljanje trajne zubne krunice ili mosta.

Zubne krunice i mostovi, neovisno o tome radi li se o privremenim ili trajnim rješenjima, ulaganje su u vaše oralno zdravlje i pravilnu funkciju čeljusti. Stoga održavanje privremenog rješenja na mjestu štiti vaše ulaganje.

Koliko koštaju privremeni zubi?

Cijena CAD-CAM privremene krunice u Poliklinici Smile kreće već od 29 €, a CAD-CAM privremene krunice na zubnom implantatu već od 56 €.

Izrada finalnog rada All on 4 - dentalni laboratorij - zubotehnički laboratorij - laboratorio odontotecnico digitale - laboratorio odontoiatrico

U Poliklinici Smile izrađujemo privremene krunice i mostove pomoću najmodernije CAD/CAM tehnologije. Pacijentima ugrađujemo najkvalitetnija imedijatna rješenja kako bi im pružili lijep osmijeh i siguran dovršetak terapije. U radu koristimo inovativan pristup oralnoj njezi, najsuvremeniju opremu i najnovije trendove. Naše definitivne, trajne zubne krunice i mostovi izrađeni su samo od najvalitetnije cirkon keramike poznate marke Ivoclar Vivadent iz Lihtenštajna.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja vezano za privremene krunice ili mostove ili vas muči neki drugi dentalni problem, slobodno nam se javite, tu smo za vas.

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.