Estetska stomatologija za pravilan, lijep i blistav osmijeh

Estetska stomatologija je grana dentalne medicine koja se fokusira na poboljšanje izgleda vašeg osmijeha. Uobičajeni dentalni estetski tretmani uključuju izbjeljivanje zubi, postavljanje keramičkih zubnih ljuskica ili pak krunica.

Što je estetska stomatologija?

Estetska stomatologija, ili kako se još naziva, kozmetička stomatologija, fokusirana je na poboljšanje izgleda i estetike vašeg osmijeha. Najčešći estetski stomatološki zahvati su izbjeljivanje zubi, ljuskice za zube i zubne krunice.


Koja je razlika između estetske stomatologije i opće stomatologije?

Opći stomatolog je primarni pružatelj stomatološke skrbi. Njihova glavna zadaća je preventivna njega, poput profesionalnog čišćenja zubi i restaurativni stomatološki tretmani, kao što je popravljanje zuba ispunama, krunicama i mostovima. Većina stomatoloških tretmana vraća izgled, zdravlje i funkciju. Međutim, estetski stomatolog je fokusiran prvenstveno na uljepšavanje vašeg osmijeha. Koristi tretmane usmjerene na poboljšanje izgleda vaših zubi i desni.


Kome je potrebna estetska stomatologija?

Estetska stomatologija može biti opcija za vas ako imate:

 • Okrnjene, oštećene ili napukle zube
 • Male praznine ili razmake između zuba
 • Promijenjenu boju ili mrlje na zubima
 • Zube nepravilnog oblika
 • Nepravilno postavljene zube
 • Istrošene zube

Može li se svatko podvrgnuti estetskom stomatološkom tretmanu?

Sve dok imate zdrave zube i desni, možete se odlučiti za estetske stomatološke tretmane. Ali ako imate opsežan karijes ili bolest desni, vaš će stomatolog prvo htjeti riješiti te zdravstvene probleme. Nakon što vaš osmijeh ponovno bude zdrav, možete odlučiti koje kozmetičke tretmane želite isprobati.

Koji su zahvati estetske stomatologije?

Estetska dentalna medicina ima za cilj stvoriti uravnoteženiji, simetričniji i estetski ugodniji osmijeh. Uobičajene estetske stomatološke usluge uključuju izbjeljivanje zubi, porculanske ljuskice i oblikovanje zuba i desni.

1. Izbjeljivanje zubi

S vremenom hrana i piće tamne boje (poput kave, čaja i bobičastog voća) mogu obojiti vaše zube. Profesionalno izbjeljivanje zubi može dramatično i potpuno sigurno posvijetliti nijansu vaših zuba i podariti vam blistavi osmijeh.

Profesionalno izbjeljivanje zubi u Poliklinici Smile
U Poliklinici Smile izbjeljivanje zubi radimo pomoću lasera

Mnogi stomatolozi nude izbjeljivanje zubi u ordinaciji i kod kuće. Izbjeljivanje u ordinaciji traje oko jedan sat. Izbjeljivanje kod kuće obično traje nekoliko tjedana.

2. Porculanske ljuskice za zube

Izrađene od medicinske keramike, porculanske ljuskice su tanke, čvrste pločice koje prianjaju na prednje površine vaših zuba. Ljuskice mogu prikriti širok raspon kozmetičkih nedostataka, uključujući okrhnuća, pukotine i promjenu boje.

Postoje mnoge vrste ljuskica, uključujući tradicionalne i non-prep. Klasične ljuskice za postavljanje zahtijevaju uklanjanja minimalne površine prirodne cakline zuba, dok za non-prep ljuskice to nije potrebno. To znači da postavljanje ljuskica može biti reverzibilno, ovisno o vrsti koju odaberete. U većini slučajeva porculanske ljuskice potrebno je mijenjati svakih 10-ak godina.

3. Estetske zubne krunice 

Zubne krunice, koje pacijenti često nazivaju i navlake za zube, izrađuju se po mjeri tako da pristaju na cijeli zub nakon što ga stomatolog prethodno pripremi. Mogu biti izrađene od brojnih materijala, ali za estetske potrebe najčešće se koriste cirkonske krunice (cirkon-keramičke) ili potpuno keramičke krunice za zube. 

Krunice se mogu upotrijebiti u estetskoj stomatologiji za tretiranje zuba koji su loše oblikovani, jako oštećeni karijesom, slomljeni, okrhnuti ili imaju velike ispune. Krunice se mogu koristiti i u slučaju premalih zuba i za pokrivanje razmaka između zuba.

Kozmetička stomatologija se sastoji od raznih zahvata
Estetska stomatologija novi osmijeh može postići kombinacijom različitih dentalnih tretmana

4. Oblikovanje desni

Neki se ljudi rađaju s viškom tkiva desni. Kada se to dogodi, vaš osmijeh može djelovati “gumeno” ili neuravnoteženo (tzv. gummy smile). Tijekom oblikovanja desni, vaš stomatolog uklanja višak tkiva desni i preoblikuje liniju desni za simetričniji, uravnoteženiji izgled. Takav zahvat naziva se gingivoplastika i po mogućnosti se izvodi laserom za što manju invazivnost i brži oporavak. 

5. Ortodoncija

Ortodontska terapija za cilj ima ispravljanje zuba, i to ne više samo djeci i srednjoškolcima. Vjerojatno ste čuli za prozirne aparatiće za zube Invisalign ili ClearCorrect. U pitanju su udlage koje obuhvate zube i s prednje i sa stražnje strane. Danas naprosto više nema dobne granice kada je u pitanju nošenje aparatića.

Smatra se da su prozirni aparatići, odnosno udlage, prikladniji za blaže slučajeve ispravljanja zubi, dok su tradicionalni aparatići bolji za teže. Međutim, zahvaljujući kontinuiranom napretku tehnologije, Invisalign i ClearCorrect mogu liječiti i složenije slučajeve. Posebna estetska komponenta ovih aparatića je što nisu metalni i upadljivi, već su gotovo neprimjetni. Također se za vrijeme oralne higijene i jela mogu ukloniti iz usta, što olakšava svakodnevni život.

Važno je napomenuti da ortodoncija čini samo jedan dio procesa dizajniranja osmijeha, jer iako će ispraviti njihovu poziciju, neće promijeniti oblik ni boju vaših zuba.


Mogu li estetski stomatološki zahvati ponuditi i zdravstvene prednosti?

Većina gore navedenih tretmana su estetske prirode. Ali ponekad estetski stomatološki tretmani  koji poboljšavaju izgled vašeg osmijeha, također mogu poboljšati i zdravlje vaših zubi. Na primjer, ako popravite napuknuti zub zubnom krunicom, to ne samo da poboljšava izgled vašeg osmijeha, već i njegovo zdravlje i funkciju.

Slično tome, zubni aparatić ima za cilj dramatično poboljšati estetiku vašeg osmijeha. Ali aparatić također primarno ispravlja krivi zagriz i poboljšava cjelokupno oralno zdravlje.


Koji je najpopularniji estetski stomatološki zahvat?

Izbjeljivanje zubi najčešći je estetski stomatološki zahvat. Omogućuje brza i vidljiva poboljšanja osmijeha bez podvrgavanja invazivnim tretmanima.

Koje su prednosti estetske stomatologije?

Tretmani estetske stomatologije mogu:

 • Uljepšati vaš osmijeh
 • Posvijetliti neugledne, obojene zube
 • Poboljšati oblik vaših zuba
 • Sakriti otkrhnuća i pukotine
 • Unijeti ravnotežu i simetriju u vaš osmijeh
 • Podignuti vaše samopouzdanje
Novi osmijeh u Poliklinici Smile
Estetska stomatologija omogućuje nam da našim pacijentima podarimo osmijeh kakav su oduvijek željeli

Koji su nedostaci estetske stomatologije?

Troškovi estetske stomatologije, ovisno o opsegu i vrsti zahvata mogu biti poprilično visoki.

Također potrebna je određena razina predanosti kako biste zadržali svoj uljepšani osmijeh. Naime, neki tretmani, poput porculanskih ljuskica, su nepovratni i potencijalno zahtijevaju zamjenu svakih desetak godina.


Koje je vrijeme oporavka?

Ovisi o vrsti estetskog zahvata i broju zuba koje treba tretirati. Na primjer, netko tko se podvrgava izbjeljivanju zubi može odmah nastaviti s normalnim aktivnostima. Međutim, netko tko ima proceduru oblikovanja desni možda će morati uzeti dan ili dva odsustva s posla kako bi se oporavio. Vaš stomatolog može vam reći kakav rok oporavka možete očekivati za pojedinu proceduru.

Koja je cijena estetske stomatologije?

Cijenu je nemoguće odrediti bez pregleda i konzultacija sa stomatologom. Troškovi variraju ovisno o izabranom tretmanu i konkretnom stanju pacijenta. Niiže su navedene neke cijene pojedinačnih zahvata estetske stomatologije u Poliklinici Smile:

 • Izbjeljivanje zubi laserom (po čeljusti) – od 106,00 €
 • Ortodonska terapija nevidljivim aparatićima – od 1.593,00 €
 • Zubna krunica (cirkon-keramika) – od 238,00 € 
 • Zubna ljuskica (porculan) – od 244,00 €
 • Oblikovanje desni po zubu – od 15,00 €

Kada treba posjetiti svog liječnika?

Ako se zbog okrhnutih, napuknutih, krivih ili obojenih zuba osjećate nelagodno ili ste nezadovoljni svojim osmijehom, razgovarajte sa svojim stomatologom o mogućnostima estetske stomatologije. Postoji više različitih načina za poboljšanje izgleda vašeg osmijeha. Vaš stomatolog može ovisno o vašim estetskim željama i ciljevima preporučiti odgovarajući plan liječenja.

U međuvremenu biste trebali nastaviti posjećivati svog općeg stomatologa radi rutinske njege, kao što su stomatološki pregledi i čišćenja. Prakticirajte dobru oralnu higijenu kod kuće između pregleda kako biste održali zdrave zube i desni.

Estetska stomatologija u Poliklinici Smile

Estetska stomatologija fokusirana je na poboljšanje izgleda vašeg osmijeha. U Poliklinici Smile specijalizirani smo, između ostalog i za vrhunsku estetsku stomatologiju te vam možemo ponuditi širok spektar tretmana, od jednostavnih do kompleksnijih. U radu koristimo najsuvremenije i minimalno invazivne tehnike te najmoderniju tehnologiju.

U području estetske stomatologije koristimo Digital Smile Design, jedinstveni alat za planiranje terapije koji jača dijagnostičku komponentu, povećava predvidljivost i poboljšava komunikaciju između naših stručnjaka i pacijenata. Plan liječenja u potpunosti baziramo na temeljitoj analizi proporcija zuba i lica pacijenta. Korištenjem videozapisa, fotografija i testnih maketa zuba, možemo steći bolji uvid u odnos između vaših usana, desni i zuba, kao i dizajnirati jedinstveni novi osmijeh koji će biti savršeno prilagođen vašem licu.

Slobodno nam se obratite za više informacija ili dogovorite besplatan prvi pregled i konzultacije. Osmislit ćemo plan terapije koji odgovara vašim željama, potrebama, financijskim mogućnostima i stilu života. Pored toga na raspolaganju imate i širok spektar opcija plaćanja, uključujući plaćanje na rate i povoljni potrošački kredit.

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.