Zašto se događa promjena boje zuba i kako riješiti problem?

Jeste li primijetili da vam se boja zuba mijenja? Možda su manje bijeli nego što su bili ili su razvili žutu nijansu? Promjena boje zuba i mrlje na zubima česta su pojava koja može biti uzrokovana raznim razlozima. Ali nemojte očajavati – žuti zubi i većina ovih mrlja mogu se liječiti i spriječiti.

Nastavite čitati kako biste saznali više o diskoloraciji zuba i što možete učiniti kako bi vaš osmijeh izgledao najbolje.

Što je diskoloracija zuba?

Diskoloracija zuba je promjena boje vaših zuba. Mogu izgledati manje svijetli i bijeli ili mogu požutjeti. Mogu se čak razviti bijele ili tamne mrlje na zubima. Promjena boje zuba može imati nekoliko uzroka: vanjski (izvan tijela), unutarnji (unutar tijela) ili vezan uz dob.

Uzroci promjene boje zuba

Zašto su žuti zubi u blizini desni?

Mnogi ljudi primjećuju da su im zubi uz rub desni više žuti nego na vrhovima zuba. Dok žuta nijansa u blizini ruba desni može biti rani znak karijesa, bolesti desni i drugih problema sa zubima, to je obično pokazatelj zubnog plaka ili zubnog kamenca.

Zubni plak nastaje zbog bakterija u ustima u kombinaciji s nusproduktima hrane i proteinima. Nakupljanje plaka može uzrokovati njegovo otvrdnjavanje u zubni kamenac. Zubni kamenac je prilično čest, ima ga oko 68% odraslih osoba.

Dok se zubni plak može ukloniti ili smanjiti promjenom načina života ili stomatološkim tretmanima, kamenac je mnogo teže ukloniti i to mora učiniti stomatolog. Ako su vam žuti zubi u blizini ruba desni, to je vjerojatno znak da vam se nakupio zubni kamenac. U tom slučaju bi se trebali obratiti stomatologu da vam ga ukloni profesionalnim čišćenjem zubi.

Uzroci promjene boje zuba

Nekoliko je uzroka zbog kojih se događa diskoloracija zuba, uključujući:

1. Životni stil

Jedan od glavnih razloga diskoloracije zuba je hrana i piće. Veliki unos kave, čaja, kole, škrobne hrane poput tjestenine i krumpira, crvenih umaka, crnog vina i čokolade obično može uzrokovati promjenu boje i tamnjenje zuba.

Također postoji veća učestalost promjene boje zuba kod pušača u odnosu na nepušače zbog duhana.

Diskoloracija zuba uzrokovana pušenjem
2. Starenje

Starenje uzrokuje polagano trošenje vanjskog sloja cakline na zubima. To izlaže dentin—žućkasto tkivo koje čini većinu zuba i može učiniti zube puno osjetljivijima na oštećenja i propadanje.

3. Loša oralna higijena

Neredovito četkanje zubi ili čišćenje zubnim koncem glavni je uzrok nakupljanja plaka i kamenca na zubima i desnima. Osobito je važno očistiti zube nakon konzumiranja obojene hrane i pića, no ako nakon toga nije moguće oprati ih četkicom ili koncem, svakako dobro isperite usta vodom.

4. Bolest

Bolesti koje sprječavaju prirodni razvoj cakline i dentina mogu uzrokovati promjenu boje zuba. Osim toga, neki tretmani poput zračenja i kemoterapije za glavu i vrat mogu dovesti do promjene boje na zubima.

5. Lijekovi

Određeni lijekovi poput tetraciklina i doksiciklina mogu prouzročiti promjenu boje zuba kada se daju djeci, posebno djeci mlađoj od 8 godina jer mogu utjecati na formiranje cakline. 

Antihistaminici, antipsihotici i lijekovi protiv visokog krvnog tlaka također mogu uzrokovati promjenu boje zuba.

Osim toga, tekućine za ispiranje usta koje sadrže klorheksidin i cetilpiridinijev klorid mogu uzrokovati mrlje na zubima.

6. Genetika

Neke osobe imaju prirodno deblju i svjetliju caklinu od drugih, dok su neke genetski sklone diskoloraciji zuba. Ovisno o diskoloraciji zuba koju su imali članovi vaše obitelji, možete poduzeti dodatne preventivne mjere kako biste zaštitili svoje zube.

7. Okolišni čimbenici

Razni čimbenici iz okoliša mogu igrati ulogu u diskoloraciji zuba, posebno tijekom formiranja zuba. Na primjer, pretjerana izloženost fluoridu, bilo prirodno visokim razinama fluorida u vodi ili aplikacijama fluorida u zubnoj pasti i tekućinama za ispiranje usta, može dovesti do fluoroze, koja uzrokuje blagu do jaku promjenu boje zuba.

Kako ukloniti mrlje na zubima?

Za izbjeljivanje zubi dostupni su mnogi tretmani. Ne može svatko biti kandidat za svaku metodu izbjeljivanja, ali ovisno o vašoj razini mrlja i diskoloracije, postoji nekoliko metoda liječenja koje možete isprobati.

Napomena: Zubni nadomjesci poput ispuna (plombi), ljuskica, krunica, mostova, proteza i implantata ne mogu se izbijeliti jer su izrađeni od umjetnih materijala, a ne od cakline.

Liječenje kod kuće
 • Prevencija: Najbolji oblik liječenja je prevencija. Izbjegavanje hrane i pića koja uzrokuju mrlje jedna je od najboljih preventivnih mjera koje možete poduzeti. Ako ne možete izbjeći ove namirnice, svakako nakon njihove konzumacije zube operite četkicom, koncem ili isperite usta vodom.
 • Proizvodi u slobodnoj prodaji: Zubna pasta i drugi proizvodi za izbjeljivanje mogu smanjiti mrlje na površini vaših zubi, ali vjerojatno neće utjecati na intrinzične mrlje. Razgovarajte sa svojim stomatologom prije upotrebe bilo kojeg proizvoda za izbjeljivanje zubi kako biste se uvjerili da je siguran.
 • Održavanje kvalitetne oralne higijene: Pokušajte steći naviku temeljitog četkanja zubi barem dva puta dnevno, čišćenja zubnim koncem svakodnevno i ispiranja usta nakon svakog obroka. Ako primijetite bilo kakvo žutilo ili pogoršanje izgleda vaših zubi, poboljšanje dentalne higijene može pomoći u popravljanju ili čak poništiti neke od ovih učinaka.
Zubna pasta koja sadrži fluorid

Profesionalni tretman u stomatološkoj ordinaciji

 • Profesionalno izbjeljivanje zubi: Profesionalno izbjeljivanje zubi je usluga u ordinaciji za ubrzavanje procesa izbjeljivanja zubi. Zubari će obično koristiti višu koncentraciju vodikovog peroksida, a kvalitetnije ordinacije, poput Poliklinike Smile koriste dentalne lasere kako bi se dodatno ubrzalo i poboljšalo izbjeljivanje. Neki stomatolozi također izrađuju udlage po narudžbi koje možete nositi na zubima do sat vremena dnevno ili prema preporuci vašeg stomatologa. U tim udlagama nalazi se gel za bolje prianjanje izbjeljivača. Možda ćete ih morati nositi nekoliko tjedana za najbolje rezultate.
 • Stomatološki radovi: Stomatološki radovi kao što su zubne krunice, zubne ljuskice i mostovi mogu se koristiti za izbjeljivanje zubi. Zubne krunice postavljaju se na oštećene ili obojene zube, dok ljuskice prekrivaju prednji dio zuba kako bi poboljšale izgled vašeg osmijeha.
Izbjeljivanje zubi laserom uklanja žutilo i mrlje na zubima

Savjeti za sprječavanje promjene boje zuba

Postoji nekoliko jednostavnih promjena u načinu života koje možete učiniti kako biste spriječili da se pojavi promjena boje zuba.

 • Četkajte zube i koristite konac.
 • Odaberite pravu pastu za zube.
 • Pijte puno vode.
 • Pridržavajte se pravilne prehrane.
 • Koristite slamku (za višekratnu upotrebu) pri konzumaciji obojenih pića.
 • Prestanite pušiti.
 • Idite na redovite stomatološke preglede.

Vaš osmijeh je važan, stoga trebate odvojiti vrijeme da ga zaštitite. U Poliklinici Smile pružamo usluge profesionalnog izbjeljivanja zubi čak i za najupornije mrlje na zubima. Voljeli bismo da se nastavite smijati u godinama pred vama, stoga kontaktirajte nas s povjerenjem. Žuti zubi će vrlo brzo pasti u zaborav jer ćete imati blistavo bijele zube i predivan osmijeh.

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.