Totalna bezubost i kako riješiti nedostatak svih zubi u čeljusti

Živimo dulje nego ikad prije i zadržavanje naših prirodnih zuba može biti izazov. Naši zubi stare na isti način kao i ostatak našeg tijela. S vremenom gube zaštitni sloj cakline, pucaju i stvara se karijes. Također gubimo potpornu strukturu kosti koja drži naše zube na mjestu. Ove štete se zbrajaju i za mnoge osobe u konačnici dovode do gubitka zuba. 

Na kraju, mnogima bude jednostavnije ukloniti nekoliko preostalih zubi nego se svako malo nositi s još jednim upaljenim ili oštećenim zubom.

Što je bezubost?

Bezubost ili edentulizam je stanje gubitka, odnosno nedostatka zuba u čeljusti. Gubitak dijela zuba dovodi do djelomične bezubosti, dok gubitak svih zuba uzrokuje potpunu bezubost (tzv. totalna bezubost). Osobe koje su izgubile sve zube su bezube (bez zubi). Bezubost je danas jedna od glavnih bolesti u cijelom svijetu, osobito među starijim osobama.

Kako se može riješiti totalna bezubost?

Postoji nekoliko različitih načina za nadoknadu zuba koji vam nedostaju, ovisno o vašem životnom stilu i budžetu. Mogućnosti liječenja nedostajućih zuba uključuju proteze, zubne implantate ili kombinaciju to dvoje. Evo vaših mogućnosti ako ste izgubili sve (ili gotovo sve) zube:

  1. Bez liječenja
  2. Totalne proteze
  3. Nadproteze ili proteze na škljocanje
  4. All on 4 implantati
  5. Zubni implantati s krunicom

Bez liječenja

Neke osobe naprosto žive bez zuba nakon što ih izgube. Ti ljudi nastavljaju funkcionirati žvakanjem hrane desnima. Nipošto ne preporučujemo da ostanete trajno bez zuba. Žvakanje desnima je i neučinkovito i opasno. Nećete se moći pravilno hraniti, adekvatno probaviti hranu ili govoriti ugodno i razumljivo. 

Zbog toga ćete značajno izgubiti na težini i suočiti se s ozbiljnim zdravstvenim problemima. Čak riskirate da se ugušite hranom! Bilo je više dokumentiranih slučajeva osoba koje su se smrtno ugušile hranom jer su bile bez zuba i žvakale su desnima. 

Osim toga, dugotrajna bezubost uzrokovat će znatan gubitak vaše čeljusne kosti i kompletnu promjenu fizionomije vašeg lica. Izgledat ćete znatno starije od vaše stvarne dobi. Stoga biste trebali svoje nedostajuće zube nadoknaditi bilo kojom dostupnom metodom umjesto da ostanete potpuno bez zubi.

Proteza za zube - Protesi dentaria
Totalna proteza je jedna od najčešćih načina zamjene svih zubi u čeljusti

Totalne proteze

Najpovoljniji način za zamjenu svih nedostajućih zuba u čeljusti je nošenje totalnih proteza. Potpune ili totalne proteze zamjenjuju sve vaše zube kompletom uklonjivih umjetnih zuba. Koliko dobro osoba funkcionira s totalnom protezom, jako se razlikuje od pacijenta do pacijenta:

  • Neki korisnici proteza vrlo dobro funkcioniraju sa svojim umjetnim zubima. Jedu uobičajenu prehranu i gotovo im ne nedostaju prirodni zubi.
  • Drugi se svakodnevno bore sa svojim umjetnim zubima. Oni koriste sve više i više ljepila za zubne proteze, a i dalje ne mogu ugodno jesti, žvakati ili govoriti. Razlog tome može biti nedostatak potrebne čeljusne kosti, loše kontrole muskulature i drugih čimbenika.

Za ovu potonju skupinu preporučamo mogućnosti nadoknade zuba koje uključuju zubne implantate. Postoje 3 mogućnosti zamjene za potpuno bezube osobe koje uključuju zubne implantate: 

  • Proteze na implantatima 
  • All on 4 metoda
  • Zubni implantati s krunicom i mostom. 

Nastavite čitati kako biste saznali više o ovim različitim mogućnostima liječenja bezubosti.

Zubne proteze na implantatima

Proteze na implantatima nadomještaju vaše nedostajuće zube kombinacijom dentalnih implantata i proteza. Omogućavaju pristupačan način poboljšanja prijanjanja vaših proteza. Dodavanjem samo 2 do 4 zubna implantata po čeljusti možete poboljšati pristajanje i stabilnost vaših proteza. Dodavanje zubnih implantata za podupiranje vaših proteza čini ih stabilnijima i sigurnijima. Kao rezultat toga, možete bolje žvakati, osjećati se ugodnije i imati bolje cjelokupno iskustvo nošenja proteze.

Wironit proteza na implantatima - Protesi dentale scheletrata su barra
Iako bolje rješenje od klasičnih proteza, zubne proteze na implantatima ipak nisu prikladne za sve

Iako su proteze možda izvrsna opcija za mnoge osobe, nisu prikladne za sve. Unatoč njihovoj dodatnoj stabilnosti, proteze na implantatima su još uvijek uklonjivi umjetni zubi. To znači da nosite umjetne zube koje treba stavljati i vaditi iz usta. Dodatno, proteze su izrađene od akrila što znači da se mogu oštetiti i zahtijevaju povremenu zamjenu. Konačno, kao i sve druge proteze, ostavljaju osjećaj glomaznosti u ustima i pomiču se dok žvačete hranu. Ako niste zadovoljni idejom nošenja uklonjivih zuba u ustima, čak i ako su vrlo stabilni, onda biste trebali istražiti All on 4 metodu ili klasične zubne implantate.

All on 4 metoda

All on 4 jedan je od dva načina da nadomjestite sve zube koji vam nedostaju fiksnim, trajnim rješenjem. All on 4 je fiksni zubni most fiksiran na četiri implantata i predstavlja estetsko, čvrsto i kvalitetno rješenje, prirodnog izgleda. Možete jesti, govoriti i funkcionirati kao da ste vratili svoje izvorne zube. 

Najbolji dio je što su ti zubi trajno fiksirani u ustima i ne mogu se ukloniti (osim od strane vašeg stomatologa). Iako skuplji od proteza, All on 4 pruža fiksno, lijepo i trajno rješenje koje može trajati cijeli život. Definitivno je vrijedno vremena i novaca za sve koji žele riješiti totalnu bezubost fiksnim zubima koji se ne mogu ukloniti iz usta.

ALL on 4, ALL on 6, Straumann Pro Arch
All on 4 metoda je vrlo učinkovito rješenje za nedostatak svih zuba u čeljusti

Zubni implantati s krunicom i mostom

Posljednji način da nadomjestite sve zube koji vam nedostaju su dentalni implantati s krunicama i mostovima. U pitanju je skuplje, ali i kvalitetnije rješenje u odnosu na All on 4. U ovoj opciji dobivate cijeli set krunica i mostova podržanih s više zubnih implantata. Ovo je vrlo složen i dugotrajan proces. Obično vam je potrebno do 12 pojedinačnih zubnih implantata, umjesto samo četiri. 

Većina osoba također zahtijeva opsežnu nadogradnju kosti kako bi pripremili čeljust za ugradnju implantata. Implantati se nadograđuju porculanskim (keramičkim) krunicama i mostovima. Opet, ovo traje mnogo dulje i složenije je od All on 4 rješenja. Samim time obično košta dvostruko više u odnosu na All on 4. Također je potrebno dvostruko duže da završite terapiju. Ovo rješenje rezervirano je za slučajeve kada su dodatni dentalni implantati opravdani iz jednog ili drugog razloga (problemi sa zagrizom, zabrinutost oko estetike, itd.)

Koja je najbolja opcija za riješiti totalnu bezubost?

Postoji nekoliko različitih mogućnosti liječenja za one koji trebaju nadoknaditi gubitak svih svojih zuba u čeljusti. Svaka opcija nudi različit stupanj udobnosti i praktičnosti. Na primjer, proteze su jednostavne i jeftine, ali vam može biti neugodno nositi uklonjive umjetne zube u ustima. S druge strane, dentalni implantati nude trajna rješenja, ali liječenje traje duže i svakako je skuplje. 

Razgovarajte sa svojim stomatologom o različitim mogućnostima liječenja kako biste utvrdili što vam najbolje odgovara.

Sadržaj