Koliko traje oporavak nakon ugradnje zubnog implantata?

Gubitak zuba je čest i može se dogoditi zbog traume ili bolesti. Zubni implantati za većinu su pacijenata optimalno rješenje za nadoknadu zuba koji nedostaju. Kako je ipak u pitanju operativni zahvat, treba računati na oporavak nakon ugradnje implantata.

Statistike pokazuju da je dvije trećine odraslih između 35 i 44 godine izgubilo barem jedan trajni zub zbog bolesti desni, nesreće, karijesa ili propadanja korijenskih kanala. Dodatno, četvrtina odraslih izgubit će sve svoje prirodne zube do dobi od 74 godine. Svake godine ugradi se na tisuće zubnih implantata, primjerice u Poliklinici Smile u posljednjem desetljeću uspješno smo postavili više od 30.000 zubnih implantata.

Zubni implantat je mali vijak, najčešće od titanija koji oralni kirurg ugrađuje u vašu čeljusnu kost, a na njega potom pričvršćuje jedan od sljedećih protetskih radova:

 • Krunicu
 • Most
 • Fiksnu protezu
 • Polu-fiksnu protezu

Nakon što se zubni implantat integrira (zaraste) u vašu kost, oralni kirurg s implantatom povezuje nadogradnju koja se zove abutment, a služi za pričvršćivanje umjetnog zuba, odnosno krunice. Velika prednost implantata je što pružaju čvrstu potporu za nove zube koje ćete dobiti. Više o samim implantatima možete pročitati OVDJE

Budući da je potrebno vrijeme da vaša čeljusna kost zacijeli, cijeli proces može trajati nekoliko mjeseci. Detaljno o samoj proceduri i trajanju terapije možete pročitati u našem članku Koliko traje ugradnja zubnih implantata.

Vodič za oporavak nakon ugradnje implantata

U nastavku vam donosimo nekoliko potrebnih informacija o vremenu oporavka nakon ugradnje zubnog implantata.

Koliko dugo traje oporavak nakon ugradnje zubnog implantata?

Vjerojatno imate pitanja poput koliko je potrebno da desni zacijele nakon ugradnje zubnih implantata? Javlja li se jaka bol nakon zahvata ili koliko dugo su implantati bolni?

Koliko traje oporavak nakon ugradnje zubnog implantata?
Oporavak nakon ugradnje implantata je brži i jednostavniji kada zahvat izvodi iskusan oralni kirurg poput dr. Slovše

Bez obzira na to izvodi li vaš oralni kirurg zahvat u jednoj ili nekoliko faza, mogli biste osjetiti nelagodu — kao i kod mnogih drugih stomatoloških operacija. Ova nelagoda može uključivati:

 • Modrice na desnima i koži
 • Oticanje lica i desni
 • Manje krvarenje
 • Bol u području implantata

Možda će vam trebati lijekovi protiv bolova ili antibiotici nakon implantacije. Ako se nelagoda, oteklina ili bilo koji drugi problem pogoršaju u danima nakon zahvata, obratite se svom oralnom kirurgu.

Nakon svake faze operacije, možda ćete morati konzumirati mekšu hranu dok vaše područje operacije ne zacijeli. Vaš će oralni kirurg vjerojatno koristiti samorazgrađujuće šavove kakve koristimo u Poliklinici Smile. Ako šavovi nisu samorazgradivi, morat ćete otići na skidanje šavova.

Koliko je potrebno zubnim implantatima da zacijele?

Ne postoji točno vrijeme za oporavak nakon ugradnje zubnog implantata budući da će jedinstveno oralno stanje svakog pacijenta utjecati na operaciju. Sljedeće bi moglo utjecati na vaše vrijeme oporavka:

 • Broj zuba koje ste izvadili i ugradili implantate (jedan, više njih ili cijela čeljust)
 • Ako je vaša kost dovoljno zdrava da implantati mogu brzo zarasti
 • Ako vaš postupak zahtijeva presađivanje kosti
 • Individualne razlike i vrijeme cijeljenja

Vaše tolerancije i izbor stila života mogu uvelike utjecati na vrijeme zacjeljivanja vašeg zubnog implantata. Na primjer, ako pušite, trebali biste izbjegavati pušenje ili ga barem smanjiti tjedan ili dva nakon zahvata. Ako pušite nakon operacije, mogli biste produljiti vrijeme potrebno za oporavak ili uzrokovati moguću štetu vašem procesu zacjeljivanja, osobito ako ste imali presađivanje kosti.

Ako ste imali jednostavan postupak postavljanja implantata bez nadogradnje kosti, vjerojatno biste nakon operacije imali vrlo malo ili nimalo oteklina ili nelagode. Ako ipak imate, vjerojatno će trajati samo nekoliko dana. Stomatolog ili oralni kirurg vam može propisati lijekove za ublažavanje bolova. 

Nakon otprilike sedam do deset dana, trebali biste se moći vratiti svojoj uobičajenoj rutini prehrane. Međutim, ponekad se pacijenti moraju pridržavati meke dijete nakon operacije do šest tjedana. Stomatolog će vas obavijestiti.

Oseointegracija implantata

Koliko dugo traje bol nakon ugradnje zubnog implantata?

Vrsta operacije ugradnje implantata koju imate odredit će koliku ćete bol osjetiti u procesu ugradnje implantata:

 • Jednostavan postupak: Ako ste zamijenili samo jedan zub, a vaša je kost zdrava i nije vam potrebno presađivanje, trebali biste osjetiti samo minimalnu nelagodu.
 • Srednje kompleksan postupak: Mnogi pojedinci koji se podvrgavaju srednje složenom postupku implantacije nakon zahvata obično imaju otekline, modrice i osjećaju nelagodu.
 • Kompleksan postupak: Neki pojedinci mogu trebati dulje vrijeme za oporavak nakon ugradnje implantata. Za one koji ugrade mnogo implantata ili imaju težak zahvat, to bi moglo izazvati veću bol, a stomatolog će vjerojatno preporučiti da jedu samo meku hranu oko šest tjedana nakon zahvata.

Da li se javlja jaka bol nakon ugradnje zubnog implantata?

Donosimo vam uobičajeni vremenski pregled boli za vrijeme oporavka:

1. Bol nakon ugradnje zubnog implantata nakon 1 tjedna

U ovom trenutku normalno je da osjećate bol.

2. Bol nakon ugradnje zubnog implantata nakon 2 tjedna

Vaša je bol trebala proći u ovom trenutku. Ako nije, odmah nazovite svog stomatologa jer bi to moglo ukazivati ​​na infekciju.

3. Bol nakon ugradnje zubnog implantata nakon 3 mjeseca

Ako u ovom trenutku i dalje osjećate bol, to može biti zbog jednog od ovih razloga:

 • Loša opskrba krvlju
 • Autoimuna bolest
 • Infekcija
 • Interakcija s drugim lijekovima
 • Alergijska reakcija
 • Komplikacija poznata kao preopterećenje
 • Oštećenje tkiva ili živaca
 • Vaše tijelo odbacuje implantat

U svakom slučaju, odmah nazovite svog oralnog kirurga.

Više o potencijalnim problemima nakon ugradnje zubnih implantata možete pročitati u našem članku Moguće komplikacije nakon ugradnje implantata i zašto se događaju.

Važni savjeti za brzi oporavak nakon ugradnje implantata

Nakon što prođete operaciju ugradnje zubnih implantata, trebat ćete se brinuti o svojim ustima kako bi vaš oporavak bio lak i brz.

Evo nekoliko savjeta za što lakši oporavak nakon ugradnje implantata:

1. Usporite i odmarajte nakon zahvata

Nakon samog zahvata uzmite ostatak dana da se odmorite. Ako vam je oralni kirurg dao sedativ, vjerojatno ćete i dalje osjećati pospanost. Stoga ne biste trebali raditi ništa na što ćete morati biti koncentrirani, poput vožnje.

Također biste trebali izbjegavati naporne aktivnosti. Nemojte podizati ili savijati ništa što bi moglo izbaciti krvne ugruške i dovesti do krvarenja. Kad dođe vrijeme za spavanje, podignite glavu pomoću dodatnih jastuka.

Sedacija
Dobar odmor uz povišenu poziciju glave poželjan je nakon zahvata ugradnje implantata
2. Slijedite upute koje ste dobili za optimalan oporavak nakon ugradnje implantata

Oralni kirurg će vam vjerojatno reći da u početku izbjegavate četkanje i ispiranje usta jer bi vaša usta u ovom trenutku mogla biti preosjetljiva za standardnu ​​oralnu higijenu. Možda će vam reći da izbjegavate četkanje osjetljivog područja, ali da čistite ostale zube kao što biste to inače činili. Možda će vam preporučiti ispiranje slanom vodom koristeći mlaku vodu u koju ste otopili sol.

3. Nanosite hladni oblog

Možda imate modrice ili otekline na licu, što je normalno. Nanesite hladni oblog na čeljust 30 minuta, uklonite 20 minuta i ponovite postupak tijekom prva 24 sata. Ako ste operirali obje strane čeljusti, nanesite oblog na obje strane, prelazeći s jedne na drugu stranu.

Vaša oteklina bi se trebala smanjiti nakon nekoliko dana. Ako se pogorša, primijetite gnoj ili imate temperaturu, to bi mogla biti infekcija. Odmah obavijestite svog stomatologa.

4. Čuvajte krvni ugrušak

Potrudite se da ne poremetite ugrušak jer zacjeljuje vaše rane u ustima. Stoga nemojte piti gazirana pića, alkohol ili piti na slamku. Također, nemojte pušiti nekoliko dana nakon operacije i pokušajte izbjeći pljuvanje.

5. Pazite što jedete

Mekana, mlaka hrana nakon zahvata je dobra. Neke solidne opcije su:

 • kašica od jabuke
 • jogurt
 • zobena kaša
 • mlaka juha

Izbjegavajte previše hladnu i vruću hranu, hranu koja se žvače, žilavu ​​ili začinjenu.

6. Uzimajte lijekove protiv bolova

Vjerojatno će vam u početku trebati lijek protiv bolova kako biste ublažili bol. U nekim su slučajevima dovoljni lijekovi protiv bolova koji se izdaju bez recepta, poput nesteroidnih protuupalnih lijekova i acetaminofena, no u drugim će vam slučajevima zubar možda morati propisati nešto jače.

Analgetici mogu pomoći smanjiti bol nakon ugradnje zubnog implantata
7. Pratite vlastiti oporavak nakon ugradnje implantata

Pripazite na groznicu, infekciju ili oteklinu koja traje dulje od nekoliko dana. Također, obratite pozornost na svoje disanje ili gutanje zbog bilo kakvih problema. Također možete patiti od alergijske reakcije na anestetik koji vam je dao stomatolog. Ako je tako, odmah se obratite stomatologu i idite na hitnu.

8. Idite na kontrolne preglede

Obavezno se pojavite na svim zakazanim pregledima nakon operacije kako bi oralni kirurg mogao osigurati da vaš oporavak nakon ugradnje implantata ispravno napreduje.

Koliko dugo traju zubni implantati?

Mogu li zubni implantati trajati doživotno? Drugim riječima, kolika je trajnost zubnih implantata? Za razliku od vaših prirodnih zuba, implantati nisu osjetljivi na oralne bolesti poput karijesa, ali zdravlje vaših desni ključno je za održavanje dugotrajnog uspjeha zubnog implantata. 

Briga o zubnim implantatima putem rutinskog profesionalnog čišćenja, stomatoloških pregleda i kvalitetne oralne higijene ključni su za održivost zubnih implantata. Međutim, svaki je pojedinac drugačiji. Trajnost vaših zubnih implantata ovisit će o planiranju i dijagnozi, vašoj povijesti bolesti i izboru stila života tijekom vašeg zacjeljivanja.

Neke stvari koje možete učiniti kako biste zaštitili svoje preostale prirodne zube i pomogli svom implantatu:

 • Prakticirajte kvalitetnu oralnu higijenu: Baš kao i s običnim zubima, trebate održavati svoje zubne implantate čistima. Interdentalne četkice i druge posebno dizajnirane četkice klize između vaših zuba i pomažu u čišćenju oko zuba, metalnih vijaka i desni te između rubova i utora.
 • Redovito posjećujte svog stomatologa: Obavezno idite na stomatološke preglede barem svakih 6 mjeseci kako biste osigurali pravilno funkcioniranje i zdravlje svojih implantata te slijedite preporuke svog stomatologa u vezi s profesionalnim čišćenjem.
 • Izbjegavajte štetne navike: Nikada nemojte gristi tvrde bombone, led i druge tvrde predmete koji bi mogli slomiti vaše krunice, pa čak i vaše prirodne zube. Ako škrgućete i stiskate zube, liječite se.

Kontaktirajte stručnjake Poliklinike Smile za više informacija o zubnim implantatima

Poliklinika Smile jedan je od samo 12 centara izvrsnosti Straumann u cijelom svijetu zbog naše posvećenosti i predanosti razvoju sigurnih, učinkovitih, inovativnih i visokokvalitetnih tehnika ugradnje zubnih implantata. U radu koristimo isključivo vrhunske implantate švicarske tvrtke Straumann. Oporavak nakon ugradnje implantata kod nas je brži i jednostavniji zahvaljujući najsuvremenijim tehnikama i tehnologijama koje koriste naši oralni kirurzi.

Kontaktirajte nas već danas kako biste saznali više o zubnim implantatima.

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.