Keramički Inlay, Onlay i Overlay za slučajeve kada klasični ispun nije dovoljan

Inlay onlay overlay su keramički ispuni koje se koriste u slučaju velikih i uznapredovalih karijesa ili ozljeda, kada je struktura zuba jako oštećena.

Što je inlay plomba?

Keramički inlay, također poznat kao inlay plomba, u biti je ispuna koja se postavlja unutar vašeg zuba i koristi se kao restaurativni rad. Obnavlja žvačnu površinu zuba i za razliku od klasičnog ispuna koji stomatolog postavlja direktno u vaš zub, inlay plomba se izrađuje u dentalnom laboratoriju prije nego što je stomatolog postavi u vaš zub.

keramički inlay plomba

Što je zubni onlay?

Dentalni onlay ili keramički onlay također se koristi za dentalne restaurativne radove. Međutim, za razliku od inleya, postavlja se na veću površinu zuba. Obnavlja ne samo površinu za žvakanje, već i dio kvržica zuba (jedne ili obje). Također se izrađuje u laboratoriju kao jedan čvrsti komad keramike i zubar ga pričvršćuje na zub.

Što je zubni overlay?

Zubni overlay je još opsežniji od onleya. Izrađen u laboratoriju, u stvari je djelomična zubna krunica koja obnavlja žvačnu površinu i kvržice, uz dio bočnih površina zuba. Za usporedbu, krunica obično pokriva cijele bočne površine zuba sve do zubnog mesa.

Koja je razlika između Inlay, Onlay i Overlay ispuna?

Jednostavnije rečeno, inley se nalazi u sredini zuba, onley se nalazi na zubu i pokriva griznu površinu zuba i najmanje jednu kvržicu, a overlay se nalazi na zubu i pokriva obje kvržice i dio bočne površine zuba. Onlay ili overlay može biti potreban u slučajevima kada postoje veća oštećenja kvržica, rubova zuba ili ponekad cijele grizne površine zuba.

Glavna razlika između inlaya, onlaya i overlaya je u veličini oštećenja i području zuba koji se nadoknađuje.

Usporedba Inlay Onlay Overlay plombi u odnosu na klasične ispune

Općenito, stomatolog će razmotriti postavljanje ispune kada je oštećeno najviše do 40% zuba. Ispuna se smatra ‘izravnom’, jer ju vaš stomatolog može staviti u jednom posjetu direktno u zub. Keramički inley i onley se smatraju ‘neizravnim’ plombama jer se, kao i krunice, izrađuju u laboratoriju. 

To znači da će pacijent trebati najmanje dva posjeta stomatologu – jedan posjet radi čišćenja i uzimanja otiska zuba, odnosno digitalnog skeniranja, a drugi posjet radi ugradnje inlay, onlay ili overlay plombe. One se koriste kada je zub previše oštećen ili propao da bi se mogao popraviti jednostavnim ispunom (u slučajevima kada je oko 40% do 60% zuba oštećeno) ili kada bi ispun bio toliko velik da bi mogao oslabiti cijelu strukturu zuba. 

Cilj stomatologa je uvijek spasiti zub kada je to moguće, pa ako smatraju da kompozitni ispuni neće adekvatno obaviti posao, može vam ponuditi inlay, onlay ili overlay.

Plomba inlay onlay i overlay
Keramičke plombe inlay onlay overlay

Usporedba Inlay Onlay Overlay plombi u odnosu na zubne krunice

Zapravo, inlay, onlay i overlay plombe su negdje između ispuna i krunice. Krunice u potpunosti pokrivaju zub i koriste se za vrlo teško oštećene zube (preko 60% oštećenja). Često je možda potrebno ukloniti znatnu količinu strukture zuba kako bi se krunica mogla učvrstiti na njega. Kad su u pitanju inlay-onlay-overlay potrebno je ukloniti mnogo manji dio zuba. 

Dakle, možemo reći da kada zub treba popraviti zbog karijesa ili oštećenja, stomatolog će prvo razmisliti o kompozitnoj ispuni. Potrebno je ukloniti samo karijes ili oštećeni dio zuba, a postupak je relativno jednostavan i financijski isplativ za klijenta. Ako stomatolog smatra da ispuna možda neće riješiti problem jer je zub preslab ili ima previše oštećenja, onda bi odgovor mogao biti inlay, onlay ili overlay. 

Međutim, tamo gdje nema dovoljno preostale zdrave strukture zuba i eventualno brušenje malo više zuba zapravo neće napraviti veliku razliku, tada je vjerojatno krunica (tzv. navlake za zube) najbolje rješenje.

Procedura za keramički inlay, onlay i overlay

Inlay, onlay i overlay postupak izvode se na sličan način i svi zahtijevaju najmanje dva posjeta stomatologu.

Prilikom prvog posjeta može vam se ponuditi lokalni anestetik dok stomatolog općenito priprema i čisti zub. To može zahtijevati obradu zuba kako bi se uklonilo bilo kakvo propadanje zbog karijesa, oštećenje zbog ozljede ili čak stari ispun. Nakon što je zub pripremljen, stomatolog će uzeti kalup oštećenog zuba, obično pomoću zubnog kita. 

Neke stomatološke ordinacije, poput naše Poliklinike Smile imaju sofisticiranu opremu za 3D snimanje koja nam omogućava da uzmemo otisak zuba na jednostavniji i vama ugodniji način. Podaci o veličini i obliku za inlay/onlay/overlay šalju se u zubotehnički laboratorij.

Izrada prototipa u Straumann laboratoriju

U laboratoriju Poliklinike Smile ove keramičke plombe izrađujemo pomoću CAD-CAM tehnologije za maksimalnu preciznost izrade. U međuvremenu, dok se čeka izrada, stomatolog će pokriti vaš zub privremenom plombom.

Prilikom drugog posjeta, stomatolog će ukloniti privremenu ispunu i provjeriti da li inlay/onlay/overlay koji je izradio laboratorij, zapravo dobro pristaje vašem zubu. Kada je stomatolog siguran da je sve u redu, učvrstit će keramičku ispunu na zub. Vaš tretman je tada završen.

Kao i kod svih stomatoloških radova, nakon zahvata može se javiti bol, ali razina boli trebala bi biti vrlo niska. Ako je potrebno, mogu se uzeti lijekovi protiv bolova bez recepta. Prvih nekoliko dana onlay i overlay možete osjetiti u ustima, ali to će uskoro proći.

Koja je cijena za keramički inlay, onlay i overlay?

Cijena za keramički inlay, onlay i overlay razlikuje se od stomatologa do stomatologa.

U Poliklinici Smile cijena inlay plombe kreće od 130,00 €, cijena za onlay ispunu također kreće od 130,00 €. Cijena za overlay ovisi o konkretnom slučaju i opsegu zuba koji se nadoknađuje.

Koje su alternative za keramički inlay, onlay i overlay?

Jedina prave alternative su klasične kompozitne ispune, krunice ili, u najgorem slučaju, vađenje zuba. No, stomatolog će uvijek pokušati spasiti zub ako je ikako moguće. I kompozitne ispune i krunice imaju prednosti i nedostatke u odnosu na inlay, onlay i overlay.

Dentalni onlay

Inlay-Onlay-Overlay prednosti i nedostaci

Prednosti:

  • Bolja zaštita zuba u odnosu na ispune
  • Širok izbor različitih boja, tako da bolje odgovara boji zuba koji se popravlja
  • Obično traju dulje od običnih ispuna i manje je vjerojatno da će uzrokovati osjetljivost

Budite svjesni prednosti i mana tretmana kao što je činjenica da inlay i onlay ne štite zube od budućeg karijesa, zbog čega je održavanje pravilne oralne higijene vrlo važno.

Inlay-Onlay-Overlay nedostaci:

  • Koštaju puno više od standardnih ispuna – npr. cijena kompozitnog ispuna u Poliklinici Smile kreće već od 27,00 €
  • Kako se inlay i onlay izrađuje po mjeri u laboratoriju, postupak će zahtijevati dva posjeta stomatologu
  • Ponekad je potrebna opsežnija priprema zuba
  • Postoji mogućnost ispadanja keramičkog inlaya/onlaya/overlaya, ali to se rijetko događa. To samo znači da nešto nije bilo u redu s procesom lijepljenja. Povratni posjet stomatologu trebao bi to moći ispraviti.
  • Zubni inlay/onlay/overlay ne čini zub imunim na daljnja oštećenja i karijes, stoga je bitno da se zub redovito četka i čisti koncem.
Sažetak

Iako su skuplji od običnih ispuna, inlay plombe, kao i onlay i overlay, traju puno dulje. Zub se minimalno brusi i unatoč tome što su potrebna dva posjeta stomatološkoj ordinaciji, postupak je relativno jednostavan i bezbolan. Također, mogu se savršeno uklopiti u boju ostalih zuba.

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.