Koliko često je potrebno čišćenje zubnog kamenca?

Profesionalno čišćenje zubnog kamenca ključno je za održavanje optimalnog oralnog zdravlja i ispravne funkcije zubi. Tijekom ovih posjeta, stomatolog ili dentalni higijeničar će temeljito očistiti i ispolirati vaše zube kako bi uklonio stvrdnuti plak, zubni kamenac i bakterije. U kombinaciji s redovitim četkanjem zuba i čišćenjem zubnim koncem kod kuće, profesionalno skidanje kamenca sa zubi pomaže u postizanju i održavanju zdravih zubi i desni.

Što je profesionalno čišćenje zubnog kamenca?

Profesionalno ćišćenje zubi u ordinaciji ključno je za održavanje zdravih zuba i desni. Tijekom tog postupka, stomatolog ili dentalni higijeničar uklonit će bakterije, naslage plaka i zubnog kamenca s površine vaših zuba. Također, ukoliko se ukaže potreba, mogu obaviti i druge usluge tijekom istog posjeta, kao što su zubne ispune i tretmani fluorom.

Ako imate strah od zubara ili vas muči tjeskoba, razgovarajte sa svojim stomatologom. Za takve situacije u Poliklinici Smile nudimo opciju svijesne sedacije kako bi vam pomogli da se osjećate ugodno i opušteno tijekom tretmana.


Vrste čišćenja zuba

Postoje različite vrste čišćenja zuba, ovisno o vašim potrebama. Ali svi imaju isti krajnji cilj — skidanje kamenca sa zubi, uklanjanje štetnih bakterija i smanjivanje rizika od problema sa zubima.

 • Profilaksa: Ovo je rutinsko, preventivno čišćenje za osobe koje imaju općenito zdrave zube i desni. To je najčešća vrsta čišćenja zuba. U nastavku ćemo se prvenstveno usredotočiti na profilaksu.
 • Pjeskarenje zubi: Ovaj postupak se izvodi pomoću uređaja koji pod tlakom izbacuje sitna mikroabrazivna zrnca pijeska raspršena u vodi. Pjeskarenje zubi učinkovito uklanja nakupine naslaga i pigmenata sa zubi, vraćajući im prirodnu boju i sjaj. Obično se izvodi radi uklanjanja žutih i tamnih mrlja na zubima i to nakon čišćenja zubnog kamenca kako bi rezultati bili najbolji.
 • Kiretaža zuba: Poznato i kao dubinsko čišćenje zubnog kamenca s korijena zuba duboko ispod linije desni. Cilj ovog postupka je uklanjanje bakterija i stvrdnutog zubnog kamenca oko korijena zuba. Ovaj postupak je namijenjen za pacijente s blagim do umjerenim parodontitisom (uznapredovala bolest desni). Osobe koje se podvrgavaju dubinskom uklanjanju kamenca i čišćenju korijena dobivaju lokalnu anesteziju kako bi im desni utrnule tijekom postupka.
Kiretaža zuba
Kiretaža je skidanje kamenca sa zubi ispod linije desni

Koliko često trebate ići na profesionalno čišćenje zubi?

Trebali bi planirati čišćenje zubi u ordinaciji u redovitim intervalima koje vam preporuči stomatolog ovisno o vašem oralnom zdravlju. Za većinu osoba je to svakih šest mjeseci. Ali to se može promijeniti na temelju vaših specifičnih potreba.


Što očekivati za vrijeme postupka čišćenja zubi u ordinaciji?

Čišćenje zubi uvijek uključuje uklanjanje kamenca i poliranje zuba. Ovisno o vašim potrebama, stomatolog ili higijeničar može preporučiti i druge dijagnostičke i preventivne tretmane.

Tretmani koji se obično izvode tijekom čišćenja zuba uključuju:

 • Skidanje kamenca sa zubi: Tijekom ovog koraka, stomatolog ili higijeničar može koristiti ručne instrumente za uklanjanje naslaga i zubnog kamenca s površine vaših zubi. Također, može koristiti ultrazvučni aparat za uklanjanje kamenca koji vibrira i raspršuje mlaz vode. Tijekom ovog koraka možete osjetiti struganje, ali ne bi trebalo biti bolno.
 • Poliranje: Stomatolog ili higijeničar ispolirati će vam zube pomoću mekane gumene čašice i posebne paste. Time se uklanja biofilm na površini vaših zuba i smanjuje buduće nakupljanje plaka bez oštećenja vaše cakline.
 • Preventivni tretmani: Ovisno o vašim jedinstvenim oralno-zdravstvenim potrebama, stomatolog ili higijeničar može preporučiti druge preventivne usluge kao što je pečačenje fisura ili tretmani fluorom. Ako imate stražnje zube (pretkutnjake ili kutnjake) s dubokim brazdama, pečačenje fisura može vam pomoći u zaštiti tih područja od štetnih bakterija koje uzrokuju karijes. Tretmani fluorom pomažu u jačanju vaše cakline i smanjuju rizik od karijesa. I djeca i odrasli mogu imati koristi od ovih tretmana.
 • Snimanje zuba: Većina osoba treba nove rendgenske snimke zuba svakih 36 mjeseci. Međutim, ako imate problem koji zahtijeva redovito praćenje, možda ćete trebati češće rendgenske snimke. Rutinske rendgenske snimke neophodne su za dijagnostiku i liječenje stomatoloških bolesti.
 • Preporuke za liječenje: Ako vaš stomatolog ili higijeničar pronađe bilo što zabrinjavajuće tijekom čišćenja zuba, poput karijesa ili bolesti desni, detaljno će s vama razgovarati o mogućnostima liječenja.
Ultrazvučno čišćenje kamenca
Kamenac se u današnje vrijeme najčešće uklanja ultrazvučnim uređajem

Koliko traje čišćenje zubnog kamenca?

U prosjeku, redovno čišćenje zubnog kamenca traje oko 30 minuta do sat vremena. Ako se odlučite i za pjeskarenje zubi ili vam je pak potrebna kiretaža zuba, tretman bi mogao potrajati i dulje.


Koje su prednosti redovitog čišćenja zubnog kamenca?

Redovno čišćenje zubi u ordinaciji nudi brojne prednosti, uključujući:

 • Prevencija: Smanjen rizik od ozbiljnih problema s oralnim zdravljem, poput karijesa i bolesti desni.
 • Poboljšano opće zdravlje: Opće je poznato da postoji veza između oralnog zdravlja i zdravlja cijelog tijela. Redovno čišćenje zubnog kamenca može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, moždanog udara i demencije.
 • Prevencija lošeg zadaha: Stvrdnuti plak i zubni kamenac mogu uzrokovati loš zadah. Redovita čišćenja mogu spriječiti halitozu uklanjanjem štetnih mikroba (mikroorganizama koji uzrokuju bolesti) s površine vaših zuba.
 • Dugoročna ušteda: Preventivna njega zuba, kao što je čišćenje zubnog kamenca, pomaže zaustaviti probleme prije nego što počnu. Ovo vam dugoročno može uštedjeti mnogo vremena, brige i novca.

Koji su rizici ili moguće komplikacije?

Čišćenje zubnog kamenca sigurno je i učinkovito. Iako nema nikakvih rizika ili komplikacija, možete doživjeti neke privremene nuspojave, poput preosjetljivosti zubi ili bolnih desni.

Da biste ublažili nelagodu, uzmite lijek protiv bolova koji se izdaje bez recepta, kao što je paracetamol, naproksen ili ibuprofen. Osjetljivost bi trebala nestati za nekoliko dana.

Koja je cijena čišćenja zubnog kamenca?

Čišćenje zubi neophodan je dio oralne zdravstvene zaštite. Preventivni tretmani puno su pristupačniji od restaurativnih tretmana poput ispuna, krunica ili mostova. Čišćenje zubi smanjuje rizik od uobičajenih problema s oralnim zdravljem. To znači da vam zapravo mogu pomoći da uštedite novac.

U Poliklinici Smile cijena za čišćenje zubnog kamenca kreće od 32,00 €. Ukoliko pak želite pjeskarenje i čišćenje zubnog kamenca, cijena kreće od 50,00 €

Skidanje kamenca sa zubi

Kada treba posjetiti stomatologa?

Trebali biste zakazati profesionalna čišćenja zubi sa stomatologom ili higijeničarom barem jednom svakih šest mjeseci. Pitajte svog stomatologa odgovaraju li vam tretmani dva puta godišnje. Možda će biti potrebno i češće ako ste skloni karijesu ili bolestima desni.

Osim profesionalnog čišćenja zuba, svakako razgovarajte sa svojim stomatologom ako se pojave novi ili zabrinjavajući simptomi, kao što su zubobolja, krvarenje desni, klimavi zubi ili drugi problemi. Što prije dobijete odgovarajuće liječenje, veće su vaše šanse za trajno i poboljšano oralno zdravlje.


Kome su potrebni češći tretmani?

Termini dvaput godišnje dobro funkcioniraju za većinu osoba. Međutim, možda ćete trebati češće tretmane ako imate:

 • Bolest desni
 • Članove obitelji s poviješću nakupljanja kamenca ili karijesa
 • Oslabljen imunološki sustav
 • Druge bolesti ili ste doživjeli veliki stres (neka stanja mogu uzrokovati promjene u ustima)

Pitajte svog stomatologa koliko često trebate tretman.

Zašto je važno profesionalno skidanje kamenca sa zubi?

Redovno čišćenje zubnog kamenca ključno je za održavanje najboljeg oralnog zdravlja. Čišćenjem zuba uklanjaju se ostaci, plak, kamenac i biofilm (tanki sloj bakterija) koje ne možete ukloniti samo četkanjem zuba i koncem.

Kao slikoviti primjer možemo uzeti pranje automobila. Prskanjem vašeg automobila crijevom za vodu riješit ćete se većih komada i naslaga prljavštine. Ali ako nakon toga prijeđete prstom po vratima, i dalje ćete primijetiti tanak sloj prljavštine. Tog tankog sloja prljavštine možete se riješiti samo ako koristite spužvu i dobro ga istrljate. 

Pranje zubi četkanjem i čišćenjem koncem kod kuće je poput prskanja automobila. Profesionalno čišćenje zubnog kamenca pobrine se za ono što je ostalo. Za optimalno oralno zdravlje potrebna vam je kombinacija kvalitetne oralne higijene kod kuće i profesionalnog čišćenja zuba.


Poruka iz Poliklinike Smile

Čišćenje zubnog kamenca ključno je za održavanje zdravih zuba i desni. Većini osoba potrebno je skidanje kamenca sa zubi svakih šest mjeseci. Ali svakako biste se trebali posavjetovati sa stomatologom kako biste bili sigurni. Ako patite od dentalnih strahova ili tjeskobe koja vas sprječava da primite rutinsku stomatološku njegu, za to postoji rješenje. U Poliklinici Smile nudimo mogućnost svijesne sedacije kako biste se osjećali ugodno tijekom zahvata. 

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.