Vratite sjaj svojem osmjehu uz pjeskarenje zuba

Pjeskarenje zubi sve je popularnija metoda za postizanje blistavog osmijeha. Ova stomatološka tehnika je neinvazivna i vrlo učinkovita, te pomaže u uklanjanju mrlja, naslaga i diskoloracija s površine zuba. U ovom članku ćemo istražiti što je pjeskarenje zuba, kako se provodi, koje su njegove brojne prednosti te koja je cijena za pjeskarenje zubi.

Što je pjeskarenje zubi?

Pjeskarenje zubi je metoda profesionalnog čišćenja koja se izvodi u stomatološkoj ordinaciji. Koristi se poseban uređaj koji koristi fini prah niske abrazivnosti u mlazu vode i zraka pod visokim pritiskom kako bi uklonio naslage s površine zuba. Uobičajeni prah koji se koristi je natrijev bikarbonat, ali mogu se koristiti i drugi abrazivni materijali, ovisno o potrebama pacijenta.

Pjeskarenjem uklanjamo žute i tamne mrlja sa zuba koje su nastale radi učestalog konzumiranja kave, čajeva i drugih tamno obojenih pića, pušenja cigareta, te ostalih navika koje dugoročno ostavljaju mrlje na zubima.

Postupak pjeskarenja je u potpunosti bezbolan, ne oštećuje površinu zuba te im vraća njihovu prirodnu boju i sjaj.

Pjeskarenje zuba ne bi se smjelo raditi ukoliko je prisutno krvarenje, znakovi upale i bolesti desni, a posebno u slučaju uznapredovale parodontoze

Čišćenje kamenca pjeskarenjem zubi

Naslage na zubima: što je plak, a što kamenac?

Zubni plak je bezbojna i ljepljiva supstanca koja se prirodno formira na površini zuba tijekom dana. Sastoji se od bakterija, ostataka hrane i sluzi te predstavlja prvu fazu nakupljanja naslaga na zubima. Ako se plak ne uklanja redovito četkanjem zuba i korištenjem zubnog konca, bakterije u plaku proizvode kiseline koje mogu oštetiti caklinu zuba, što dovodi do nastanka karijesa.

Zubni kamenac, s druge strane, nastaje kada se zubni plak mineralizira i stvrdne. Kalcij i fosfati iz sline talože se na plak, čineći ga tvrdim i stvarajući zubni kamenac. Kamenac je tvrd, smeđkast ili žućkast, i obično se formira ispod ruba desni ili na mjestima koja su teže dostupna četkanjem. Za razliku od plaka, koji se može ukloniti kod kuće, zubni kamenac zahtijeva profesionalno čišćenje u stomatološkoj ordinaciji, jer se ne može ukloniti običnim četkanjem.

Važno je nastojati spriječiti nakupljanje zubnog plaka kvalitetnom oralnom higijenom. Također, važne su redovite kontrole kod stomatologa i profesionalno čišćenje zubi kako bi se spriječila šteta od plaka i zubnog kamenca te očuvalo cjelokupno oralno zdravlje.

Kako se provodi pjeskarenje zuba?

Postupak pjeskarenja zubi obično izvodi stomatolog ili dentalni higijeničar. Evo koraka u tom procesu:

  1. Priprema: Prije početka postupka, stomatolog će provjeriti vaše oralno zdravlje i izvršiti pregled zuba kako bi se utvrdilo jesu li prisutne bilo kakve karijesne lezije ili druge oralne bolesti. Također će se napraviti rendgenski snimak kako bi se procijenilo stanje zuba i tkiva desni.
  2. Uklanjanje zubnog kamenca: Ako se tijekom pregleda utvrdi prisutnost zubnog kamenca, stomatolog će ga najprije ukloniti, po mogućnosti upotrebom ultrazvučnog uređaja. Ovo je važno jer zubni kamenac može umanjiti učinkovitost pjeskarenja zubi.
  3. Pjeskarenje: Nakon uklanjanja zubnog kamenca, stomatolog će koristiti poseban uređaj za pjeskarenje zubi. Uređaj oslobađa fini prah pod pritiskom koji se usmjerava prema zubima. Ovaj fini prah uklanja naslage, mrlje i diskoloracije s površine zuba, vraćajući im prirodni sjaj.
  4. Poliranje: Nakon pjeskarenja, poželjno je da stomatolog polira zube koristeći poseban alat i pastu za poliranje. Poliranje zuba pomaže izgladiti površine zuba, što sprječava i usporava nakupljanje novih naslaga. Osim toga, glatka površina pridonosi sjaju zubi i osmijeha.
  5. Završna faza: Na kraju postupka, stomatolog će provjeriti jesu li svi zubi temeljito očišćeni i polirani. Također će vam dati upute o održavanju oralne higijene i savjete za održavanje blistavog osmijeha.
Ultrazvučno čišćenje kamenca
Ultrazvučno čišćenje zubnog kamenca

Prednosti pjeskarenja zuba

Pjeskarenje zubi ima brojne koristi koje s razlogom čine ovu tehniku popularnom među pacijentima koji žele blistavi osmijeh. Evo nekoliko ključnih prednosti:

  • Uklanja mrlje i diskoloracije: Pjeskarenje učinkovito uklanja mrlje i diskoloracije s površine zuba koje su rezultat konzumiranja kave, čaja, crnog vina ili pušenja cigareta. Vraća sjaj zubima i poboljšava estetiku osmijeha.
  • Uklanja naslage i plak: Pjeskarenje uklanja naslage i plak s površine zuba koje se teško mogu ukloniti kod kuće četkanjem i korištenjem zubnog konca. To pomaže u sprečavanju razvoja karijesa i bolesti desni.
  • Održava dobro oralno zdravlje: Redovito pjeskarenje zubi doprinosi očuvanju oralnog zdravlja. Uklanjanjem naslaga i plaka sprječava se razvoj karijesa, bolesti desni i drugih oralnih problema.
  • Neinvazivna tehnika: Pjeskarenje je neinvazivna metoda koja ne oštećuje prirodnu strukturu zuba. Ne zahtijeva upotrebu anestezije, potpuno je bezbolna i ne uzrokuje nelagodu pacijentima.
  • Brz i učinkovit postupak: Pjeskarenje zuba je brz postupak koji se može izvesti za relativno kratko vrijeme. Rezultati su vidljivi odmah nakon tretmana, pružajući vam osjećaj svježine i čistoće.

Koliko često se može izvoditi pjeskarenje zubi?

Pjeskarenje zuba se najčešće izvodi u sklopu postupka čišćenja zubnog kamenca. S obzirom da se ovim tretmanom uklanjaju samo mekane naslage na zubima, za uklanjanje eventualnih tvrdih naslaga na zubima potrebno je prvo provesti čišćenje zubnog kamenca.

Čišćenje zubnog kamenca individualna je potreba svakog pacijenta jer neke su osobe sklonije nakupljanju kamenca od drugih. Razlog tome je kombinacija genetske predispozicije i životnih navika. Uobičajeni period za profesionalno čišćenje zubi je otprilike svakih 6 mjeseci. S obzirom da se radi o blagoj i neinvazivnoj tehnici uklanjanja mrlja na zubima, pjeskarenje zubi se može ponavljati više puta godišnje.

Rezultati pjeskarenja zuba prije i poslije

Koja je cijena za pjeskarenje zubi?

Cijena pjeskarenja zubi je relativno povoljna, posebno u odnosu na neke druge stomatološke tretmane. U Poliklinici Smile cijena za pjeskarenje zubi zajedno s čišćenjem zubnog kamenca kreće već od 47,00 €.


Važnost redovite oralne higijene

Unatoč učinkovitosti pjeskarenja zubi, važno je napomenuti da ova tehnika nipošto nije zamjena za redovitu oralnu higijenu kod kuće. Redovito četkanje zuba barem dva puta dnevno po dvije minute, korištenje zubnog konca barem jednom dnevno i redovite posjete stomatologu ključni su za očuvanje zdravlja zuba i desni, a time i ljepote vašeg osmijeha.


Zaključak

Pjeskarenje zuba je učinkovita i neinvazivna tehnika koja pomaže u vraćanju sjaja vašem osmijehu. Uklanja mrlje, diskoloracije, naslage i plak s površine zuba, čineći ih čistima i blistavima. Redovito pjeskarenje zubi može značajno doprinijeti očuvanju oralnog zdravlja. Javite nam se slobodno ukoliko su vam potrebne dodatne informacije o mogućnostima za pjeskarenje zuba. Ili se možete naručiti na besplatan prvi pregled i konzultacije u našoj poliklinici. Uz najmoderniju tehnologiju i najsuvremenije tehnike, naši će se stručnjaci pobrinuti za odlično zdravlje vaših zubi i ljepotu vašeg osmijeha.

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.