Što je amalgam i zašto je poželjno uklanjanje amalgamske plombe?

U doba kada postajemo svjesniji svih utjecaja, sastojaka i čimbenika koji utječu na naše tijelo, zubne amalgamske plombe izazivaju popriličnu zabrinutost. Sama živa je klasificirana kao neurotoksin. Znanstveno je dokazano da živine plombe u ustima neprestano ispuštaju male količine otrovnih para u vaše tijelo svaki put kada jedete, pijete, perete zube, stišćete čeljust, žvačete žvakaću gumu i tako dalje. Tijekom vremena, izlaganje tim otrovnim parama može izazvati kronično trovanje živom.

No, što su zapravo amalgamske plombe i zašto predstavljaju toliko rizika za naše zdravlje? A za nas koji imamo taj metal u ustima, kako da ga sigurno uklonimo? U ovom članku dat ćemo odgovor na sva ta pitanja.

Što su amalgamske plombe?

Često ih nazivamo srebne ili “crne plombe” zbog njihovog izgleda, a izrađene su od žive, srebra, kositra, bakra i cinka. Iako naziv “srebrna plomba” implicira da je napravljena uglavnom od srebra, stvarnost je da se plomba sastoji od oko 50% žive.

Kemijski sastav žive sadrži jedinstvena svojstva koja povezuju sve metale zajedno kako bi se stvorio izdržljivi materijal za zubne ispune koji se zove amalgam. Koristi se za popunjavanje karijesa i karijesom oštećenih zuba.

Kratka povijest amalgama

Dakle, zašto se živa koristi u plombama? Živa se koristi u zubnim ispunama od početka 19. stoljeća, ali je od početka gotovo stalan izvor kontroverzi.

Godine 1819. jedan engleski kemičar izumio je zubni amalgamski ispun na bazi žive, koji je ubrzo nakon toga predstavljen u Engleskoj i Francuskoj. Ubrzo nakon uvođenja u upotrebu, naširoko se izvještavalo o raznim štetnim učincima. Međutim, unatoč tome, nastavila se upotreba amalgamskih ispuna jer su bile jeftine, brze i lake za postavljanje.

Amalgam sadrži otrovnu živu

Evo nekoliko činjenica o živi i amalgamu:

 • Živa je najotrovniji neradioaktivni element na zemlji.
 • Amalgamska plomba obično sadrži 50-55% žive.
 • Prosječna starija odrasla osoba ima 10 amalgamskih plombi u ustima.
 • Mnoge europske zemlje zabranile su ili ograničile njihovu upotrebu zbog dokazanih toksičnih i otrovnih učinaka.

Zašto živa nije sigurna?

Kako živa čini najveći udio amalgamskih plombi među svojim ostalim sastojcima, ona ima daleko značajniji utjecaj. S druge strane, u smjesi se mogu naći samo tragovi bakra, kositra i cinka, što čini ove elemente manje zabrinjavajućima.

U suvremenoj medicini živa se smatra vrlo toksičnim elementom koji utječe na okoliš, odrasle i djecu. Posebno je opasno za dojenčad i fetus u razvoju, a trudnice i dojilje trebaju poduzeti dodatne mjere opreza u pogledu izloženosti živi.

Studije pokazuju da ne postoji poznata sigurna razina izloženosti živi. Zapravo, to je najotrovniji neradioaktivni element na zemlji.

Opasnosti i posljedice amalgamskih ispuna

Unatoč toksičnosti žive, amalgamske plombe su donedavno bile opće prihvaćene i uobičajene. Zapravo, procjenjuje se da prosječna odrasla osoba srednje životne dobi ima čak 10 ovakvih plombi u ustima.

Ako je i vi imate u ustima, mala količina žive iz vaše plombe (do 20 mikrograma dnevno) oslobađa se svaki put kada žvačete. Nadalje, pijenje tekućine i konzumacija hrane na višim temperaturama (čaj, kava, juha, itd.) kao i žvakanje žvakaće gume može potaknuti još veću količinu žive koja se oslobađa u tijelo iz ovakvih plombi. 

Vađenje amalgamskih plombi i zamjena kompozitnom ispunom
Zamjena stare toksične plombe kompozitnom ispunom

Što duže imate crne plombe u ustima, to će se ona više nakupljati u vašem tijelu, utječući na vaše cjelokupno zdravlje i dobrobit. Potencijalne zdravstvene posljedice amalgamskih plombi su alarmantne. Amalgamske plombe glavni su izvor današnje izloženosti živi i jedan su od najčešćih uzroka trovanja živom.

Nuspojave trovanja živom mogu uključivati:

 • Simptomi trovanja teškim metalima (razdražljivost, nedostatak koncentracije, tjeskoba, bolovi u mišićima i drhtanje)
 • Nesanica
 • Glavobolje
 • Oštećenje živaca
 • Problemi s bubrezima
 • Zatajenje disanja
 • Gastrointestinalni problemi
 • Dugoročno oštećenje mozga

Trenutna istraživanja sada povezuju živine amalgamske ispune s drugim zdravstvenim komplikacijama kao što su neplodnost, Alzheimerova bolest i multipla skleroza (MS).

Vaša najbolja opcija je uklanjanje amalgamske plombe što je prije moguće. Dobra vijest je da se amalgamske plombe mogu sigurno ukloniti i zamijeniti netoksičnim kompozitnim ispunama. Holistički stomatolog u vašoj blizini bez problema može izvesti ovaj postupak.

Koje probleme mogu uzrokovati amalgamske plombe?

Nažalost, posljedice trovanja živom i teškim metalima neke su od najtežih za dijagnosticiranje. Kako pacijent ili obiteljski liječnik može povezati simptome poput razdražljivosti, tjeskobe, bolova u mišićima, drhtanja, oštećenja živaca ili problema s bubrezima s metalima u ustima?

I kako liječnik može izmjeriti navedene simptome? To je klasični problem doze i trajanja. Na primjer, ako pacijent popije bocu sredstva za čišćenje (visoka doza, kratko trajanje) i umre, prilično je jednostavno uspostaviti vezu između uzroka i posljedice.

Sada uzmite količinu žive oslobađenu iz usta punih amalgamskih plombi u razdoblju od 30 godina. Povezivanje u ovom slučaju postaje puno teže za uspostaviti.

Amalgamske ispune poželjno je zamijeniti kompozitnim ispunama
Prikaz zuba sa starom crnom plombom, te zub nakon zamjene i postavljanja kompozitne ispune
I zašto je to odjednom problem?

Tijekom prvih 150 godina kada su se koristile plombe sa živom, ljudi su vodili puno drugačiji način života od današnjeg. Razmislite čemu smo sve danas potencijalno izloženi samo svojom prehranom. Hormoni, pesticidi, steroidi, antibiotici i konzervansi samo su neki od njih. Dodajte tome činjenicu da mnoge namirnice (čak i one za koje mislimo da su dobre) mogu imati znatno smanjenu nutritivnu vrijednost, elektromagnetsko i kemijsko zagađenje, stres… možete vidjeti da su današnja tijela već znatno ugrožena.

Možda je najbolja analogija da naše tijelo ima sustav filtracije koji radi poput spužve. Na kraju, sustav postaje zasićen i preopterećen. Upravo u ovom trenutku dolazi do razvoja bolesti. Jedan od problema sa živom nije samo to što je sama po sebi otrovna, već i to što spaja druge štetne čimbenike iz okoliša.

Uklanjanje žive iz usta, detoksikacija tijela i usvajanje zdravog načina života ključni su prvi koraci u postizanju optimalnog zdravlja.

Sigurno uklanjanje amalgamske plombe

Unatoč onima koji tvrde suprotno, živa je očito otrovna za tijelo i svakako ne bi trebala boraviti u našim ustima. Ako imate amalgamske ispune, čak i ako vam ne uzrokuju nikakve primjetne nuspojave, najbolje je preduhitriti potencijalne probleme. Vaš najbolji način djelovanja je da ih uklonite iz usta i zamijenite kvalitetnom, netoksičnom i biokompatibilnom alternativom.

Uz to, koliko god je važno ukloniti živu i metale iz naših usta, jednako je (ili više) važno pronaći iskusnog holističkog stomatologa koji koristi odgovarajuće protokole za uklanjanje amalgama. Ovo je jedan od brojnih razloga za odabir holističkog stomatologa.

Uklanjanje amalgamskih ispuna može osloboditi živine pare u zrak koje se potom mogu apsorbirati u tijelo udisanjem ili gutanjem para. Ovo je opasno ne samo za pacijenta, već i za stomatologa ili bilo koje druge osobe u neposrednoj blizini tretmana.

Kvalificiran holistički stomatolog koji je specijaliziran za sigurno uklanjanje amalgamske plombe može sigurno ukloniti vaše crne plombe i zaštititi vas od svake opasnosti dodatnog izlaganja živi.

U Poliklinici Smile prakticiramo tehniku sigurnog uklanjanja žive iz usta, koja ide čak i iznad međunarodnih protokola za uklanjanje.

Sigurno uklanjanje amalgamske plombe u Poliklinici Smile

Tehnika sigurnog uklanjanja ispuna koje sadrže živu

U našoj poliklinici štitimo naše pacijente od dodatnog izlaganja živi pružanjem najsigurnijih, najnaprednijih protokola za uklanjanje žive, koji uključuju sljedeće:

 • Zubnu pregradu koja nije od lateksa potrebno je pravilno postaviti i zatvoriti u usta pacijenta zajedno s ejektorom za slinu postavljenom ispod pregrade kako bi se smanjila izloženost živi.
 • Održavati ispune hladnima pomoću raspršivača hladne vode.
 • Amalgam treba odvojiti na dijelove pomoću karbidnog svrdla malog promjera i ukloniti u što većim komadima.
 • Učinkovito uklanjanje čestica amalgama omogućit će sigurniji tretman, stoga je potreban uređaj za evakuaciju velike brzine.
 • Oprati i usisati čestice legure žive čim se odvoje.
 • Temeljito isprati pacijentova usta vodom i ponovno ih isprati ugljenom ili sličnom upijajućom tvari.

Na kraju, svi stomatolozi moraju poštivati propise koji se odnose na pravilno rukovanje, čišćenje i odlaganje ostataka žive, kontaminirane odjeće, opreme i svih površina unutar stomatološke ordinacije.

Zainteresirani ste za vađenje amalgamskih plombi?

U Poliklinici Smile prepoznajemo opasnosti od trovanja živom iz amalgamskih ispuna. Kao jedna od vodećih holističkih i visokotehnoloških stomatoloških poliklinika, specijalizirani smo za najsigurnije alternative bez metala u ispunama. Umjesto toga, posvećeni smo korištenju netoksičnih, izdržljivih i dugotrajnih biokompatibilnih dentalnih materijala.

Ako imate amalgamske plombe i zainteresirani ste za njihovo sigurno uklanjanje i zamjenu, također pružamo najsigurnije, najnaprednije protokole za uklanjanje žive u skladu s najstrožim međunarodnim standardima. Nazovite nas na +385 (0)51 561 400 ili nam pošaljite upit i zatražite termin.

U Poliklinici Smile zagovaramo minimalno invazivnu stomatologiju i želimo očuvati što je moguće više prirodne strukture vaših zuba i okolnog tkiva. To činimo koristeći najnaprednije tehnike, tehnologije i biokompatibilne materijale u okruženju koje je opuštajuće i sigurno.

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.