Na koji način su sinusi i zubobolja povezani?

Infekcija sinusa ili sinusitis nastaje kada virusi ili bakterije zaraze sluznicu sinusa. Posljedice mogu biti neugodni simptomi, uključujući bol u licu i pritisak, curenje iz nosa, glavobolja, a ponekad i zubobolja.

U nastavku ćemo vam objasniti zašto su upala sinusa i zubobolja povezani, kada osoba može osjetiti bol u zubima povezanu s infekcijom sinusa i kada se treba obratiti liječniku.

Anatomija sinusa

Sinusi su šupljine koje su ispunjene zrakom. Male dlačice zvane cilije oblažu sinuse. Dlačice cilije pomažu pomicanju zraka, sluzi i bakterija ili virusa radi filtracije.

Sinusi omogućuju protok zraka i zagrijavaju zrak koji ulazi kroz nos.

Postoje sljedeće vrste sinusa u ljudskoj lubanji:

 • Frontalni sinusi: ovaj par sinusa nalazi se iznad obrva u čeonoj kosti koja čini čelo osobe.
 • Etmoidni sinusi: ovaj skup zračnih stanica nalazi se u etmoidnoj kosti između očiju i na vrhu nosa. Ova kost odvaja nosnu šupljinu od mozga.
 • Sfenoidni sinusi: Jedini neparni sinus u glavi, sfenoidni sinus je nešto dublje u lubanji, smješten blizu optičkog živca i hipofize u mozgu.
 • Maksilarni sinusi: ovaj par velikih sinusa nalazi se iza jagodičnih kostiju s obje strane nosa. Piramidalnog su oblika i najveći su sinusi u glavi.

Bez sinusa, ljudska glava bi bila teža. Sinusi također pomažu u određivanju zvuka glasa svake osobe, jer glas odzvanja ili se mijenja s vibracijama zraka u sinusima.

Vrste sinusa

Zubobolja i sinusi – može li infekcija sinusa uzrokovati zubobolju?

Sinusi i zubobolja mogu biti povezani jer infekcija sinusa može uzrokovati zubobolju. Upala uzrokovana infekcijom sinusa može izvršiti pritisak na živce, uzrokujući bol u zubima. Najčešće mjesto infekcije sinusa koje uzrokuje zubobolju je maksilarni sinus.

Sinusi, zubi i desni dijele slične živce koji mogu prenositi signale boli.

Upala zbog infekcije sinusa ili bolesti zuba može pritisnuti te živce, što dovodi do boli. Osoba može protumačiti ove signale kao bol zuba.

Može li infekcija zuba uzrokovati infekciju sinusa?

Zubna infekcija može uzrokovati infekciju sinusa. Procjenjuje se da je čak 40% kroničnih infekcija maksilarnog sinusa uzrokovano infekcijama zuba.

Starije studije procjenjivale su da je taj iznos bio oko 10%, ali napredak u slikovnoj dijagnostici, kao što je CT skeniranje, otkrio je dentalne infekcije kao češći temeljni uzrok.

Kako je stražnji dio zuba blizu maksilarnih sinusa, infektivni organizmi mogu putovati do ovih šupljina. Osoba s ovom vrstom infekcije imat će simptome infekcije maksilarnog sinusa. Oni također mogu imati sljedeće čimbenike rizika u vezi sa svojim zubima:

 • povijest boli u čeljusti ili zubima
 • povijest ili trenutna dentalna infekcija
 • povijest endodontske, oralne ili parodontalne kirurgije, posebno vađenja zuba

Ovakva infekcija zahtijeva terapiju antibioticima i liječenje osnovne infekcije u zubu ili zubima. Ovakav pristup pomaže smanjiti šansu da se infekcija vrati.

Sinusitis
Zubobolja i sinusi mogu biti povezani jer je čak 40% kroničnih infekcija maksilarnog sinusa uzrokovano infekcijama zuba

Zubobolja od sinusa naspram obične zubobolje

Liječnik će razmotriti razlike u simptomima kako bi pomogao u dijagnosticiranju je li u pitanju zubobolja od sinusa ili zubobolja uzrokovana nekim drugim problemom.

Infekcija sinusa može uzrokovati:

 • ometanje osjeta mirisa osobe
 • jednostranu začepljenost nosa ili začepljen nos
 • curenje iz nosa, obično s jedne strane

Znakovi koji se mogu razlikovati od sinusitisa i mogu ukazivati ​​na problem sa zubima uključuju:

 • bol zuba uzrokovana promjenama temperature, kao kad jedete ili pijete nešto hladno ili vruće
 • oteklina lica
 • oticanje desni u blizini zuba
 • bol u blizini zuba na kojem je stomatološki rad

Ponekad slikovne studije, kao što je CT skeniranje, mogu ukazati na temeljne probleme sa zubom ili zubima.

Ostali simptomi sinusitisa

Osoba s upalom sinusa obično će imati povijest nedavne infekcije gornjih dišnih puteva, kao što je prehlada. Počet će se oporavljati od prehlade i tada mogu početi osjećati simptome sinusitisa.

Ovi simptomi uključuju:

 • iscjedak iz nosa
 • bol u licu
 • začepljenost nosa

Neke osobe imaju kronični sinusitis jer im sinusi ne dreniraju dobro. Njihovi simptomi mogu trajati 8 do 12 tjedana. Osobe s kroničnim sinusitisom imaju manju vjerojatnost da će im se dogoditi sinusna zubobolja ili bol u licu od osoba koje pate od akutnog sinusitisa.

Kako se liječi upala sinusa i zubobolja?

Osoba ponekad može liječiti infekciju sinusa kod kuće.

Kućni lijekovi

Liječnik može preporučiti kućne lijekove koji uključuju:

 • Ispiranje nosa: ispiranje nosne šupljine toplom fiziološkom otopinom ili otopinom na sobnoj temperaturi radi poticanja drenaže sluzi. Osoba može staviti toplu fiziološku otopinu u štrcaljku od 10 ili 20 mililitara i polako je ukapati u nosne prolaze dok se naginje nad sudoper ili zdjelu. Otopina bi trebala teći niz lice, a ne natrag u sinusne prolaze i grlo. Treba osigurati da fiziološka otopina nije vruća i napraviti je s destiliranom, sterilnom ili prethodno prokuhanom vodom jer voda iz slavine možda nije potpuno čista.
 • Lokalni dekongestivi: Upotreba lokalnih dekongestiva, kao što je efedrin, može omogućiti protok više zraka kroz sinuse. Osoba ne smije koristiti dekongestive dulje od 7 dana.
 • Topli oblozi: Postavljanje toplih obloga na područja sinusa može smanjiti pritisak. Primjerice preko čela i s obje strane nosa.
 • Odmaranje i unos dovoljno tekućine: odmaranje i pijenje puno vode pomoći će u razrjeđivanju nazalnog sekreta.
Zubobolja i sinusi
Ispiranje nosne šupljine može pomoći da se ublaži zubobolja od sinusa
Medicinski tretman

Iznimka u liječenju sinusitisa kod kuće je kada osoba ima groznicu ili se čini da se infekcija proširila izvan sinusa, na primjer u uši.

Netko s nazalnim iscjetkom punim gnoja također bi mogao imati koristi od antibiotika. Liječenje infektivnog sinusitisa je amoksicilin. Ako je osoba alergična na amoksicilin, liječnik može propisati doksiciklin ili klaritromicin.

Ako osoba stalno ima sinusitis koji utječe na njezino disanje i kvalitetu života, liječnik može preporučiti operaciju sinusa. Kirurški zahvat može proširiti sinusne prolaze kako bi se smanjila vjerojatnost pojave infekcije i iritacije.

Kada posjetiti liječnika?

Osoba bi trebala posjetiti liječnika ako osjeti sljedeće simptome:

 • jaka bol u sinusima
 • groznica koja traje duže od 3 do 4 dana 
 • jaka zubobolja od sinusa
 • nemogućnost jela ili pića zbog zubobolje ili boli u licu
 • simptomi koji traju duže od 10 dana bez poboljšanja

Ako je osoba imala višestruke infekcije sinusa tijekom godine dana, treba potražiti liječničku pomoć. Liječnik ih može savjetovati kako smanjiti rizik od kroničnih infekcija sinusa.

Zaključak

Upala sinusa i zubobolja često su povezani, odnosno zubobolja može biti simptom akutne infekcije sinusa. S druge strane, infekcija zuba može se pretvoriti i u infekciju sinusa.

Iz tog razloga, ne smije se zanemariti uočene simptome ako potraju dulje od nekoliko dana ili se pogoršaju, te bi trebalo potražiti liječničku pomoć.

Sadržaj