Održavanje i higijena nakon ugradnje implantata

Sada kada ste uložili u novi osmijeh, poznavanje svega što je važno za održavanje implantata pomoći će vam da traju što je dulje moguće. Oralna higijena nakon ugradnje implantata gotovo je identična brizi za vaše prirodne zube. Iako će vam možda trebati nekoliko dodatnih alata ili trikova da naučite kako učinkovito čistiti zubne implantate, lakše je nego što mislite. 

Zaštita ulaganja u vaš osmijeh osigurat će vam dugoročni uspjeh. Pravilno održavanje implantata može biti garancija da će trajati do kraja života. Sve što je potrebno je izvrsna svakodnevna rutina oralne higijene, pažnja na prevenciju i zakazivanje kontrolnih pregleda!

Oralna higijena nakon ugradnje implantata

Trebate četkati svoje zubne implantate gotovo identično kao što čistite prirodne zube. Započnite ulaganjem u meku ili ekstra-meku četkicu za zube. Električna, ultrazvučna četkica još je bolja (budući da uklanja više biofilma od ručnog četkanja.) Ključno je ne nabaviti četkicu s krutim ili tvrdim vlaknima, jer bi mogle ozlijediti tkivo desni oko implantata i restauracije (krunica, most ili proteza). 

Četkice za zube

Zatim odaberite nježnu, neabrazivnu pastu za zube. Izbjegavajte oštre proizvode koji imaju teksturu kao pijesak, poput sode bikarbone. Iako su implantati izdržljivi, ne želite riskirati nanošenje površinskih ogrebotina na restauracijama. Ako to učinite, vjerojatnije je da će skupljati bakterije i mrlje. 

Nagnite četkicu pod kutom od oko 45 stupnjeva prema rubu desni. Radite kratke poteze, fokusirajući se na jedan po jedan zub. Zatim premjestite četkicu na sljedeći zub.

Prođite kroz cijela usta, temeljito čisteći rubove desni. Ne zaboravite površine za žvakanje. I zapamtite, primijenite tek toliko pritiska da jedva izazovete blijeđenje u tkivu desni. Ništa više.

Čišćenje koncem oko implantata

Iako zubni implantati ne mogu dobiti karijes, ipak ih trebate održavati čistima. Jedan od najčešće zanemarenih dijelova kada je u pitanju održavanje zubnih implantata svakodnevno je čišćenje zubnim koncem. Htjet ćete koristiti tradicionalni konac ili odgovarajući držač konca koji vam omogućuje da uvučete nit između svakog zuba i implantata. 

Nakon što je konac na mjestu, zamotajte ga u obliku slova “C” na bočnu stranu krune i implantata, nježno trljajući nekoliko puta gore-dolje. Zatim podignite konac preko desni i prijeđite na sljedeći zub. Čišćenjem koncem nastojite očistiti mjesta na kojima se zubi dodiruju kao i ispod rubova desni. 

Čišćenje zubnih implantata koncem
Oralna higijena nakon ugradnje implantata svakako treba uključivati čišćenje koncem za zube

Ta “džepna” područja su mjesta gdje se biofilm skuplja, što može dovesti do infekcija poput gingivitisa, ozbiljnih bolesti desni i periimplantitisa. Nekorištenje zubnog konca moglo bi vas dovesti u opasnost od neuspjeha stomatološkog rada! Jednako je važno (ako ne i više) kao i četkanje.

Posebni zubni konac, čupavi konac i interdentalne četkice

Održavanje zubnih implantata može biti malo veći izazov ako imate teško dostupna područja. Ako je to slučaj, trebali biste uključiti nekoliko dodatnih pomagala za oralnu higijenu poput posebnog zubnog konca ili interdentalnih četkica. Posebni zubni konac koristi se za čišćenje ispod područja kao što su zubni mostovi ili All-on-4 fiksni mostova. Pomoću njega možete dosegnuti te površine čak i ako ne možete skliznuti konac s vrha zuba. 

Interdentalne četkice su poput male, sužene, čupave četke. Izgledaju poput malog čistača cijevi ili božićnog drvca. Možete ih nabaviti s malim ručkicama ili s većim držačima poput onih koje imaju klasične četkice za zube.

Interdentalne četkice izvrsne su za četkanje između širih prostora gdje obična četkica za zube ne može doseći. Na primjer, u prostorima kao što su praznine ili ispod fiksne proteze gdje ima više prostora između restauracije i tkiva desni. 

Interdentalna četkica neće zamijeniti čišćenje koncem, ali je važan dio vašeg pribora za održavanje zubnih implantata. Čupavi konac ili “super-konac” je deblja verzija tradicionalnog konca. Izvrstan je za čišćenje širih prostora između zuba ili ispod mostova i All-on-4 implantata.

Što je s vodenim tuševima za zube?

Ako ste netko tko ne preferira čišćenje zubnim koncem ili vam je to previše zamorno da biste svakodnevno radili, imate sreće. Vodeni tuš za zube izvrsna je alternativa. Iako su u početku malo neuredni do se na njih ne naviknete, vodeni tuševi za zube su temeljiti i učinkoviti. Uz malo vježbe, znat ćete kako očistiti zubne implantate u tren oka. 

U pitanju su ručni uređaji koji koriste stabilan mlaz vode za ispiranje svega što im se nađe na putu. Izvrsni su za čišćenje između zuba, unutar džepova desni i oko zubnih implantata. Ovisno o vrsti vodenog tuša za zube koji odaberete, možete čak prilagoditi i postavke pritiska. Preporučamo da počnete s blagim mlazom i polako pojačavate kako se budete privikavali. 

Jednostavno pratite rubove desni oko svakog implantata i zuba, zastajući između njih kako biste isprali ostatke hrane i plak. Svakodnevno korištenje vodenog tuša može spriječiti i preokrenuti gingivitis. Izvrsno je sredstvo za prevenciju periimplantitisa i parodontne bolesti.

Vodeni tuš za zube

Što je periimplantitis?

Periimplantitis je oblik bolesti potpornih struktura oko zubnog implantata. Zato je svakodnevno temeljito čišćenje zubnih implantata toliko važno. Bez prave prevencije, periimplantitis može dovesti do upale desni, gubitka kosti oko implantata i odbacivanja zubnog implantata. Zapravo, periimplantitis je vodeći uzrok gubitka zubnih implantata. 

Simptomi periimplantitisa odražavaju simptome parodontne bolesti. U početku tkiva postaju crvena, natečena i osjetljiva na dodir. Naposljetku, vjerojatno će prokrvariti kada ih četkate i čistite koncem. Obično su vidljive umjerene naslage plaka i zubnog kamenca.

Srećom, ako primijetite iritaciju desni prije nego što se razvije agresivni oblik periimplantitisa, kvalitetno čišćenje zubnih implantata može preokrenuti proces.

Čišćenje oko krunice implantata u odnosu na most

Lako je znati kako čistiti zubne implantate ako imate samo jedan implantat i krunicu. Proces praktički odražava proces pranja prirodnih zuba četkanjem i čišćenjem koncem. No kada imate fiksnu restauraciju s više zuba kao što je zubni most na implantatu ili All-on-4 fiksni most na implantatima, to je malo drugačije. Pojedinačni implantati i krunice lako se čiste koncem jer se nit jednostavno uvuče između zuba. 

Za mostove na implantatima ili druge slične restauracije, vjerojatno je bolji izbor posebni konac namijenjen ovakvim radovima. Oni omogućuju da se dosegne strana implantata koja je okrenuta prema sredini restauracije. Jednostavno ga gurnite ispod, provucite nit konca naprijed-natrag ispod mosta i protrljajte strane svakog potpornog implantata. 

Ili ako više volite vodeni tuš za zube, upotrijebite snažan mlaz vode da isperete ostatke hrane duž zubnog mesa, mosta i implantata. Potrebno je malo više vremena, ali to je vrlo važan korak za ispravno održavanje implantata.


Zakazivanje profesionalnog čišćenja zuba u ordinaciji

Održavanje zubnih implantata također bi trebalo uključivati redovita preventivna čišćenja zuba. Preporučamo zakazivanje pregleda svakih šest mjeseci, bez obzira na to koliko zubnih implantata imate. Budući da je moguće da se uz njih nakupe mrlje i kamenac, profesionalno čišćenje zubnih implantata trebalo bi biti dio vaše stalne njege. 

Naši stomatolozi koriste posebne instrumente za sigurno i temeljito čišćenje zubnih implantata bez oštećenja njihove površine ili mekih tkiva oko njih. Na taj način možete se osjećati sigurno, znajući da se neće nakupljati bakterije.

Važnost kontrolnih pregleda – kvalitetno dugoročno održavanje implantata

Dio vašeg iskustva s dentalnim implantatima pristup je kompletnoj usluzi za kvalitetno održavanje implantata. Uz osobnu i profesionalnu njegu, možete poduzeti svaki mogući korak kako biste osigurali da vaši implantati traju cijeli život. Tijekom vaših pregleda pokazat ćemo vam kako učinkovito očistiti zubne implantate i restauracije, tako da možete zaštititi svoju investiciju desetljećima. 

Kontrolni pregledi važni su za kvalitetno održavanje implantata
Kvalitetno održavanje implantata nije moguće bez redovitih kontrolnih pregleda

Da, implantati su dizajnirani da traju doživotno. Ali također mogu razviti komplikacije ako se o njima ne skrbi pravilno. Zakazivanjem profesionalnog pregleda i čišćenja najmanje svakih šest mjeseci, naši stomatolozi iz Poliklinike Smile mogu uočiti potencijalne probleme prije nego što dobiju priliku postati agresivniji. Ne samo da je to bolje za vaš osmijeh i zdravlje, nego je dugoročno i manje opterećenje za vaš budžet. 

Prevencija je ključ da izvučete maksimum iz svog novog osmijeha. Implantati su jači od bilo čega drugog u vašim ustima, ali također zahtijevaju profesionalno čišćenje i preglede baš kao i vaši prirodni zubi. Također možemo napraviti povremene rendgenske snimke kako bismo procijenili koštanu potporu oko njih. Obično je dovoljno jednom godišnje osim ako imate određeni problem.


Stručnjaci za implantate u Poliklinici Smile

Razmišljate o ugradnji zubnih implantata ili imate nedoumice ili čak komplikacije s postojećim implantatima? Poliklinika Smile pruža kompletnu implantološku terapiju od vašeg početnog savjetovanja i pregleda, postavljanja implantata, raznih opcija financiranja, kao i liječenje bilo kakvih problema s implantatima i trajno održavanje implantata. 

Dakle, trebate li zamijeniti jedan zub ili sve zube, ili vam treba bilo kakva implantološka njega, mi smo tu za vas da vam vratimo osmijeh na lice i osiguramo veću kvalitetu života.

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.