Što je frenulektomija i kada je potrebna?

Frenulektomija je ozbiljna i pomalo zastrašujuća riječ iza koje je u biti uobičajen i jednostavan zahvat. Izvodi se za rješavanje niza medicinskih problema, najčešće u ustima djece, a ponekad i odraslih. U pitanju je ambulantni oralno kirurški zahvat koji se izvodi u lokalnoj anesteziji, a pri kojem se vaš frenulum korigira ili uklanja.

Što je frenulum?

Vaš frenulum je mali komadić vezivnog tkiva koji povezuje vaše obraze, jezik ili usne s područjem desni. U tijelu imate nekoliko frenuluma. Međutim, oni koji obično zahtijevaju frenulektomiju nalaze se u ustima.

Dva frenuluma koji najčešće uzrokuju probleme uključuju:

 • Frenulum jezika: U pitanju je traka tkiva koje povezuje vaš jezik s dnom vaših usta. Ponekad može dosegnuti do vrha jezika uzrokujući “vezani jezik”.
 • Frenulum gornje usne: Ovo tkivo pričvršćuje vaše desni i gornju usnu točno iznad gornja dva prednja zuba. Možete ga osjetiti kada pomičete jezik između zuba i gornje usne.

Ovi frenulumi nemaju posebnu svrhu i njihovo uklanjanje ne uzrokuje gubitak funkcije.

Frenulum gornje usne
Frenulum gornje usne

Koji je razlog da bi se izvodila frenulektomija?

Uobičajene frenulektomije uključuju gornju usnicu i jezik. Frenulum je ponekad previše čvrst, kratak ili zadebljan. Može spriječiti pokrete jezika, zbog čega vam je teško obavljati redovite zadatke, poput razgovora i jela. Također može spriječiti razvoj kod djece, što rezultira estetskim problemima.

Frenulektomija je jednostavan postupak pri kojem vam oralni kirurg korigira frenulum i ponekad ga uklanja kako bi omogućio bolju pokretljivost. U pitanju je zahvat niskog rizika i često uspješno rješava problem od prve.


Frenulektomija kod odraslih

Odrasli koji imaju preveliki frenulum mogu iskusiti brojne probleme koje možemo riješiti ovim zahvatom. Ti uobičajeni problemi uključuju:


Bol u čeljusti

Ako imate bilo koji od ovih simptoma u nastavku, vaš problem možda nije često dijagnosticirano stanje – poremećaj temporomandibularnog zgloba. Ovi simptomi uključuju:

 • Bol u čeljusti
 • Kronična bol
 • Osjećaj “škljocanja” prilikom otvaranja i zatvaranja usta

Kada imate zadebljan frenulum, može vam uzrokovati da razvijete različite obrasce žvakanja i govora koji vam kasnije mogu uzrokovati bol. Ako ste dobili dijagnozu da je u pitanju poremećaj temporomandibularnog zgloba i trenutno primate terapiju koja ne djeluje, trebate provjeriti je li vaš frenulum uzrokuje probleme.

Oralna kirurgija
Frenulektomija je zahvat oralne kirurgije

Poteškoće s jelom

Čvrsti i kratki frenulum može vas ometati u ishrani. Tijekom žvakanja hrana se automatski gura prema vašem jednjaku, ali da biste to mogli učiniti, vaš jezik se mora slobodno kretati u ustima. 

Kada imate ograničeno kretanje jezika, hrana koju jedete ne kreće se uobičajenom putanjom kojom bi trebala, što uzrokuje poteškoće s gutanjem. To vas može spriječiti da jedete hranu u kojoj uživate ili čak dovesti do pothranjenosti. Frenulektomija može riješiti ovaj problem.

Oralno zdravlje

Kada problem s frenulumom sprječava da hrana prolazi kroz usta brzo kako bi trebala, to može uzrokovati loše oralno zdravlje. Ne možete očistiti svoje kutnjake potezom vrha jezika između obroka, a to dovodi do toga da se čestice hrane duže zadržavaju u ustima i na zubima. 

Ispiranje usta nakon jela može pomoći. Međutim, puno je lakše popraviti frenulum.

Ako vam frenulum povlači desni, ovaj zahvat može pomoći u zaustavljanju oralnih problema.


Proteza i aparatić za zube

Možda će vam trebati frenulektomija ako trebate dobiti protezu za zube, a vaš položaj frenuluma ometa pravilno pristajanje proteze. U nekim slučajevima, zahvat je potreban i prije postavljanja aparatića za zube, odnosno na početku ortodontske terapije.


Problem s govorom

Ako ste kao dijete imali probleme s frenulumom koje niste riješili, možda ste naučili kako govoriti uz ograničenu pokretljivost jezika. No, ta ograničenja mogu otežati da vas druge osobe razumiju kada govorite glasnoćom većom ili nižom od normalne.


Problemi s ljubljenjem

Ako smatrate da niste dovoljno vješti ili da ne uživate u ljubljenju, moguće je da ste suočeni s fizičkim ograničenjima. Kad vam je frenulum zadebljan, može biti teško pravilno se ljubiti.


Poteškoće sa sviranjem određenih instrumenata

Možete se odlučiti na frenulektomiju ako vam problemi s frenulumom ometaju sviranje određenih glazbenih instrumenata, poput trube, gdje su vam uključene usne i vrh jezika.

Frenulektomija kod djece

Neka djeca imaju velike frenulume ispod jezika koji im onemogućuju slobodno kretanje jezikom. To često ometa njihov govor i uzrokuje “vezani jezik” (ankiloglosija).

Korekcija ankiloglosije (vezani jezik)
Frenulektomija rješava problem “vezanog jezika”

Djeca mogu doživjeti simptome ankiloglosije kao što su:

 • Ometanje dojenja
 • Poteškoće u govoru
 • Frenulum ispod jezika zapinje između zuba
 • Nemogućnost daleko isplaziti jezik
 • Povlačenje desni koje uzrokuje parodontne probleme

U Poliklinici Smile također možemo izvesti labijalnu frenulektomiju kada je djetetov frenulum povezan s dva prednja, gornja zuba. To se može dogoditi kod djece nakon što im u ustima niknu stalni prednji gornji zubi.

Abnormalni frenulum također može spriječiti nicanje mliječnih zubića.


Indikacije za frenulektomiju
Postoji nekoliko indikacija da bi vam mogla biti potrebna frenulektomija: 

 1. Imate veliki razmak između dva gornja prednja zuba (dijastema). Vaš frenulum može imati višak fibroznog tkiva koje sprječava zatvaranje prostora ili ponovno otvara prostor nakon što je zatvoren.
 2. Položaj vašeg labijalnog frenuluma je blizu ruba vaših desni gdje uzrokuje napetost i uzrokovat će recesiju ili gubitak desni ako ga ne ispravite.
 3. Imate “vezan jezik”, odnosno imate visok jezični frenulum koji ograničava kretanje jezika što utječe na vaš govor, sposobnost jedenja i gutanja.

Problemi s frenulumom obično se ispravljaju još u ranoj dobi, kada beba ili dijete počne pokazivati ​​govorne mane i probleme s hranjenjem. Međutim, nije neuobičajeno da djeca s “vezanim jezikom” dođu u zrele godine prije nego što se podvrgnu bilo kakvoj vrsti korektivnog zahvata, iako im ograničeno kretanje jezika uzrokuje niz problema.

Indikacije da djeca trebaju frenulektomiju

Dojenče ili dijete možda će trebati ovaj zahvat ako pokazuju bilo kakve znakove “vezanog jezika” koji im uzrokuje probleme kao što su poteškoće s dojenjem. Ako stanje djeteta utječe na govor, to je vjerojatno znak da mu je potreban zahvat.

Djeci koja se žale na probleme s jezikom koji ih ometaju u govoru, jelu ili u mogućnosti da dotaknu zube, možda će trebati obaviti postupak.

Neki liječnici preporučuju korekciju abnormalnog frenuluma odmah nakon što se primijeti kod novorođenčeta prije nego što se otpusti iz bolnice. Drugi preporučuju pričekati da se vidi što će se s njim dogoditi u razvoju djeteta. Stanje bi se moglo ispraviti samo od sebe ili bi se moglo nastaviti, ali ne uzrokovati probleme.

Ponekad je ipak potrebna operacija kod stanja “vezanog jezika”. Frenulektomija može popraviti abnormalni frenulum. Oralni kirurg tijekom zahvata uklanja frenulum i njegovo pričvršćenje za vašu čeljusnu kost.

Tijekom postupka napravi rez i premjesti postojeći spoj. Bebe, djeca i odrasli mogu se podvrgnuti ovom zahvatu.

Ako sumnjate da vi ili vaše dijete imate probleme s frenulumom koji bi mogli zahtijevati postupak frenulektomije, kontaktirajte nas. Naš oralno-kirurški tim pružit će vam stručan tretman za postizanje normalne funkcije jezika i usta za poboljšanu kvalitetu života.

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.