Kako pobijediti strah od zubara

U Poliklinici Smile naš je cilj pomoći svakom pacijentu da se osjeća potpuno opušteno, relaksirano i ugodno. Obzirom da sve veći broj osoba pati od anksioznosti i strahova, svjesni smo ovog problema i vrlo ozbiljno pristupamo tom dijelu našeg posla. Znajte da niste sami i da smo pomogli stotinama pacijenata da prevladaju panični strah od zubara različitim tehnikama.

To je izazov koji rado prihvaćamo i posvećeni smo promjeni percepcije naših pacijenata o tome što znači otići stomatologu. Stoga vam u nastavku donosimo savjete i odgovor na pitanje kako pobijediti strah od zubara.

Kako strah od zubara utječe na vaše zdravlje?

Kad vas nešto plaši, što radite? Izbjegavate to pod svaku cijenu. To vrijedi i za one koje muči strah od zubara. Procjenjuje se da 9 do 15% osoba generalno izbjegava posjetiti stomatologa zbog tjeskobe ili straha.

Odlazak stomatologu, dobivanje preventivne skrbi i rješavanje dentalnih problema ključni su za vaše oralno i cjelokupno zdravlje. Dopustiti da vas vaš strah od zubara sprječava od odlaska stomatologu ili da primite potrebnu terapiju može dovesti do brojnih negativnih ishoda kao što su:

 • Karijes i upala zuba
 • Zubobolja
 • Zubi s mrljama ili promijenjene boje
 • Okrhnuti, slomljeni i napukli zubi
 • Bolest desni
 • Povlačenje desni
 • Gubitak zuba

Odlazak zubaru potreban je isključivo radi vaše dobrobiti. Imajte ovu činjenicu na umu jer je važna za spoznati kako prebroditi strah od zubara.

14 | Anti Covid Popusti

Čega se bojite? Prepoznavanje izvora svojeg straha prvi je korak

Prije nego što možete spoznati kako se osloboditi straha od zubara, trebate si priznati i razumjeti zašto je uopće prisutan.

Nakon malo razmišljanja, možda ćete otkriti da je kriv samo jedan uzrok ili pak kombinacija faktora.

1. Bol 

Za mnoge postoji pretpostavka da je stomatološka njega sama po sebi bolna. Pomisao na bol kod svakoga izaziva strah. Srećom, suvremene stomatološke tehnike i tretmani su daleko manje invazivni i mnogo nježniji i ugodniji nego u prošlosti. Osim toga, dobar stomatolog će učiniti sve što može da osigura da vaš tretman bude bezbolan.

2. Gubitak kontrole i strah od nepoznatog 

Sjedenje u stomatološkoj stolici neke osobe čini nervoznima i klaustrofobičnima. Drugi imaju poteškoća da se udobno smjeste jer nisu sigurni što će se dogoditi. Neznanje što točno možete očekivati ​​i osjećaj da nemate kontrolu mogu biti uznemirujući. Dobre stomatološke ordinacije danas uzimaju u obzir ove strahove i nude odgovarajuća rješenja. 

Od pogodnosti kao što su maske za oči, deke i slušalice koje će vam pomoći da se opustite, do detaljnih objašnjenja što će se točno događati tijekom vašeg tretmana. Možemo koristiti kombinaciju stvari kako bismo vam pomogli da posjet bude što ugodniji.

3. Sramota zbog stanja zubi 

Ako vas fobija od zubara dugi niz godina sprječava da odete na pregled, velika je vjerojatnost da imate neke veće probleme sa zubima. Čak i ako se čini da su vam zubi dobrog zdravlja, neke osobe boje se da će “upasti u nevolje” jer su trebali toliko dugo da zakažu pregled, ne čiste zube koncem svaki dan ili se vide bilo kakvi znakovi slabijeg održavanja oralne higijene. 

Ipak, imajte na umu da što dulje odgađate odlazak zubaru, vjerojatno ćete se više sramiti svojih zuba. Zapamtite: nikada vas nećemo osuđivati ​​ili vam držati predavanja o vašim prošlim odlukama o zdravlju zuba – tu smo samo da vam pomognemo da danas postignete svoje optimalno oralno zdravlje.

4. Loše iskustvo u prošlosti 

Žao nam je što to možemo reći, ali neki stomatolozi nažalost ne odvajaju vrijeme i trud kako bi pacijentima pružili najbolje moguće iskustvo u ordinaciji. Ako ste ikada bili kod takvog stomatologa, možda se to iskustvo urezalo u vaše pamćenje. Bilo da se radilo o pritisku na tretman koji niste željeli ili se niste osjećali ugodno, ovakva iskustva vas mogu učiniti nepovjerljivima.

Loše iskustvo može biti uzrok za strah od zubara
Vi zaslužujete bolje

Dobra vijest je da ima boljih stomatologa i ordinacija. Trik je pronaći i povjerenje pružiti poštenim i pouzdanim dentalnim stručnjacima koji će se prema vama odnositi s poštovanjem i suosjećanjem. U Poliklinici Smile uvijek započnemo s neinvazivnim, jednostavnim tretmanima kako bismo postepeno izgradili odnos koji se temelji na povjerenju i poštivanju vaših osjećaja.

6 savjeta kako se osloboditi straha od zubara

Nakon što ste identificirali izvor svojih strahova, vrijeme je da poduzmete korake kako biste ih riješili. Evo nekoliko savjeta kako to učiniti.

1. Pronađite pravog zubara

Pravi stomatolog može napraviti veliku razliku. Osjećat ćete se ugodnije i sigurnije u njegu koju primate. Potražite ordinaciju koja ima:

 • Ljubazno, pažljivo osoblje
 • Odlične ocjene postojećih i bivših pacijenata
 • Jednostavne odgovore na sva vaša pitanja
 • Opuštajuću i ugodnu atmosferu
 • Personaliziran pristup pacijentu 
 • Visokotehnološku stomatološku njegu i tretmane
2. Koristite tehnike opuštanja i lijekove

Prije dogovorenog termina, odvojite malo vremena da se psihički pripremite i opustite. Mnoge osobe smatraju korisnim istezanje, meditaciju ili duboko kontrolirano disanje.

Ako vas muči panični strah od zubara, možda ćete htjeti nazvati svojeg stomatologa i raspitati se o tome koja vrsta svijesne sedacije može biti prikladna da vam pomogne da se dodatno opustite.

Bezbolna stomatologija - Svjesna sedacija - Sedazione cosciente - Dentista senza dolore

Imamo širok spektar sredstava na raspolaganju kako bismo smanjili vašu anksioznost na minimum. O tim mogućnostima možemo razgovarati na vašim konzultacijama i osmisliti prilagođenu terapiju koji će zadovoljiti vaše specifične potrebe. Ovi lijekovi su iznimno sigurni i učinkoviti za rješavanje problema sa strahom i anksioznošću.

3. Povedite prijatelja

Zamolite prijatelja ili člana obitelji da vam se pridruži tijekom vašeg termina u ordinaciji. Bilo da želite da osoba čeka vani u predvorju tijekom vašeg pregleda ili da bude u ordinaciji s vama, ako imate podršku u blizini može vam pomoći da se osjećate sigurnije i opuštenije.

4. Dođite ranije

Žurba da stignete na termin na vrijeme može uzrokovati da se uznemirite. Nemojte dodavati nepotreban stres u cijelo iskustvo. Planirajte doći ranije kako biste si dali dovoljno vremena da se prilagodite i opustite.

Ako smatrate da će vam to pomoći, dođite dovoljno rano da imate nekoliko dodatnih minuta u čekaonici, za razgovor s osobljem recepcije, za postaviti pitanja koja možda imate ili se jednostavno relaksirate.

5. Obavijestite svojeg stomatologa

Iako je nažalost strah od zubara poprilično čest, to znači da ima stomatologa s iskustvom kako pomoći osobama poput vas. Nemojte držati svoje strahove u sebi – svakako recite svom stomatologu i stomatološkom timu da se osjećate nervozno.

Svaki dobar stomatolog želi vam pružiti personaliziranu njegu i posebnu pažnju koja vam je potrebna kako biste bili opušteni i kako bi cijelo iskustvo bilo ugodno.

Pregled
6. Postavljajte pitanja

Tijekom svojeg termina svakako pitajte što vas zanima, iznesite svoje nedoumice i sve što vas muči. Ako osjećate nelagodu, izrazite je, vaš stomatološki tim je tu da vam pomogne. Želite li znati o određenom instrumentu ili tretmanu? Pitajte. Počinjete li osjećati tjeskobu i trebate li trenutak prije nastavka terapije? Obavijestite o tome svojeg stomatologa.

Dobar stomatološki tim rado će udovoljiti vašim zahtjevima. Objasnit će vam što bi mogli osjetiti za vrijeme tretmana i pobrinut će se da vam bude ugodno cijelo vrijeme.

Ovdje smo da vam pomognemo da prebrodite strah od zubara

U Poliklinici Smile shvaćamo da za mnoge posjet novom stomatologu može biti stresan. Ali mi njegujemo potpuno drugačiji pristup pacijentima i dentalnoj njezi.

Koristimo najsuvremenije tehnike i tehnologije koje omogućuju bezbolnu stomatologiju i puno kraće, jednostavnije i ugodnije tretmane. Zahvaljujeći upotrebi dentalnih lasera, kod nas više nema neugodnog zujanja “bušilice” niti boli koju uzrokuje. A uz više opcija za svijesnu sedaciju, zagarantiran vam je tretman bez stresa i nelagode.

Priprema za operaciju za All on 4

Ako vas muči strah od zubara, mi smo tu da vam pomognemo. Vaš pregled bit će prilagođen vašim potrebama, osiguravajući da se osjećate ugodno i opušteno tijekom cijelog tretmana.

Bit ćete dobro informirani i educirani o tome što ćemo raditi i što vas očekuje. Imat ćete dovoljno vremena da postavite pitanja i dobijete odgovore koji su vam potrebni da biste se osjećali ugodno.

Javite nam što možemo učiniti da vam pružimo najbolje moguće stomatološko iskustvo.

Sadržaj