Imate crvene fleke na jeziku, je li u pitanju ozbiljno stanje?

Ukoliko ste primjetili crvene fleke na jeziku, moguće je da imate stanje koje se naziva geografski jezik. 

Osobe koje imaju geografski jezik imaju glatke, crvenkaste mrlje okružene bijelim rubovima na jeziku. To je bezopasno i nezarazno stanje. No, ako uz to osjećate bol ili nelagodu na jeziku, izbjegavajte hranu koja izaziva bol i po potrebi možete uzeti lijekove protiv bolova.

Što je geografski jezik?

Geografski jezik je stanje koje  na jeziku uzrokuje pojavu uzorka nalik zemljopisnoj karti. Osobe s ovim stanjem na jeziku imaju glatke, crvenkaste mrlje okružene bijelim rubovima. Crvenim područjima nedostaju sitne izbočine (papile) koje se prirodno pojavljuju na površini jezika.

Zemljopisni jezik je dobroćudno (bezopasno) stanje i ne uzrokuje dugotrajne zdravstvene probleme. Nije zarazno. Većina osoba nema simptome, ali neki osjećaju žarenje ili peckanje na jeziku. Liječenje obično nije potrebno.

Koliko je čest geografski jezik?

Liječnici nisu sigurni koliko osoba ima ovo stanje. Neki liječnici procjenjuju da se radi o oko 3% populacije, ali se ono može pojaviti i učestalije.

Tko je skloniji geografskom jeziku?

Benigni migratorni glositis, kako se još naziva ovo stanje, nešto je češći kod mladih odraslih osoba, iako liječnici nisu sigurni zašto. Osobe koji imaju psorijazu (stanje koje uzrokuje ljuskave mrlje na koži) i reaktivni artritis (Reiterov sindrom) imaju veću vjerojatnost od drugih da imaju geografski jezik. Stanje se pojavljuje kod osoba svih dobi, uključujući bebe i djecu.

Geografski jezik
Crvene glatke mrlje na jeziku glavni su simptom geografskog jezika

Kako se dobije benigni migratorni glositis?

Liječnici nisu sigurni što uzrokuje geografski jezik, ali znaju da nije zarazan. Budući da se često javlja u obiteljima, liječnici vjeruju da se može naslijediti (genetski prenijeti) s roditelja na djecu.

Ljudi obično imaju i druga stanja i bolesti uz geografski jezik. Ova stanja i bolesti uključuju:

 • Psorijaza: Mnoge osobe s geografskim jezikom također imaju psorijazu, upalno stanje kože.
 • Hormonski skokovi: Žene koje uzimaju oralne kontraceptive (kontracepcijske pilule) imaju razvijen geografski jezik, vjerojatno zbog ženskih hormona u pilulama.
 • Nedostaci vitamina: osobe koje nemaju dovoljno cinka, željeza, folne kiseline i vitamina B6 i B12 imaju veću vjerojatnost da će imati geografski jezik.
 • Ispucali jezik: Liječnici misle da bi mogla postojati genetska veza između geografskog jezika i ispucalog jezika, stanja koje uzrokuje duboke brazde ili bore na jeziku.
 • Dijabetes: Neki su liječnici otkrili da osobe s dijabetesom, posebno dijabetesa tipa 1, imaju veće šanse za razvoj geografskog jezika.
 • Alergije: Osobe s ekcemom, peludnom groznicom i drugim alergijama mogu imati povećanu vjerojatnost da će imati to stanje.
 • Emocionalni stres: Liječnici su pronašli vezu između povećanog stresa i geografskog jezika.

Koji su simptomi geografskog jezika?

Dok mnoge osobe uopće ne primjećuju nikakve simptome, najprepoznatljiviji znak geografskog jezika je pojava šara na jeziku. Simptomi mogu doći i nestati, a mogu trajati nekoliko tjedana ili godina. Oni uključuju:

 • Crvene fleke na jeziku: Crvene mrlje na jeziku pojavljuju se u nepravilnom uzorku poput karte i često su okružene bijelim ili sivim rubovima. Pojavljuju se bilo gdje na vrhu, sa strane i na vrhu jezika. Mrlje se mogu pojavljivati ​​i nestajati te mogu mijenjati veličinu, oblik i mjesto tijekom vremena.
 • Nedostatak papila: Unutrašnjost crvenih mrlja je primjetno glađa jer nema papila. Papile su sitne izbočine koje oblažu i štite cijeli jezik te nam pomažu pri žvakanju hrane. Neke papile također imaju okusne pupoljke.
 • Osjećaj žarenja: Neke osobe s geografskim jezikom osjećaju žarenje, bockanje ili peckanje na jeziku, osobito dok jedu. Nelagoda je obično blaga i može se pojaviti i nestati zajedno s crvenim mrljama.
 • Mrlje u drugim dijelovima usta: Povremeno se slične crvene mrlje mogu stvoriti na desnima, vrhu usta ili unutar obraza. Te se mrlje nazivaju geografski stomatitis ili erythema migrans. Mrlje nisu isto što i osip erythema migrans koji se pojavljuje u ranim stadijima lajmske bolesti. Imati ove mrlje u ustima ne znači da imate lajmsku bolest.

Kako se dijagnosticira geografski jezik?

Stomatolozi ga dijagnosticiraju fizičkim pregledom. Vaš stomatolog će vas pitati o vašim simptomima, uključujući bilo kakvu nelagodu dok jedete ili pijete.

Dijagnoza geografskog jezika
Stomatolog može fizičkim pregledom utvrditi imate li geografski jezik
Kako mogu znati da li imam geografski jezik?

Ako osjećate bol na jeziku i primjećujete glatke, crvene mrlje na jeziku u obliku zemljopisne karte, možda imate geografski jezik. Iako je ovo stanje bezopasno, trebali biste posjetiti svog liječnika kako biste isključili druga medicinska stanja.

Koji su dostupni tretmani za benigni migratorni glositis?

Budući da je u pitanju benigno stanje, liječenje nije potrebno. Ako osjećate bol ili nelagodu, trebali biste izbjegavati jesti bilo što što može iritirati vaš jezik, poput začinjene hrane. Za ublažavanje osjećaja peckanja ili pečenja, vaš liječnik može preporučiti:

 • Ispiranje usta s antihistaminikom (lijek za ublažavanje alergijske reakcije).
 • Lokalne analgetike (lijekovi protiv bolova) koje možete nanijeti izravno na jezik.
 • Nesteroidne protuupalne lijekove.
Koje su nuspojave liječenja geografskog jezika?

Nuspojave protuupalnih lijekova su rijetke, ali se mogu pojaviti. Obično se pojavljuju tek nakon što je netko dugo uzimao lijek. Nuspojave protuupalnih lijekova mogu uključivati sljedeće:

 • Bolovi u želucu i žgaravica.
 • Čir na želucu.
 • Glavobolje i ošamućenost.
 • Visoki krvni tlak (hipertenzija).
Ima li mogućih komplikacija povezanih s benignim migratornim glositisom?

U pitanju je bezopasno stanje bez dugoročnih zdravstvenih komplikacija.

Što je moguće učiniti kako bi se ublažili simptomi geografskog jezika?

Kako biste ublažili osjećaj peckanja i žarenja, trebali biste izbjegavati jesti ili piti bilo što što može iritirati vaš jezik, poput vruće ili začinjene hrane.

Kakvi su izgledi i prognoza za pacijente koji imaju geografski jezik?

Geografski jezik je bezopasan. Većina osoba koje imaju ovo stanje imaju blage simptome ili ih uopće nemaju. Mali postotak ima ponavljajuće bolove i nelagodu na jeziku. Oni to rješavaju lijekovima protiv bolova i izbjegavanjem hrane koja izaziva bol.

Kada treba nazvati svog liječnika u vezi benignog migratornog glositisa?

Ako imate crvene fleke na jeziku te druge simptome geografskog jezika, trebali biste posjetiti svog liječnika kako biste isključili druga medicinska stanja. Crven, natečen ili bolan jezik može biti znak drugog medicinskog problema, stoga je važno posjetiti svog liječnika.

Sadržaj