Svjesna sedacija i druge tehnike kojima postižemo stomatologiju bez boli

Jeste li znali da više od 60 posto osoba ima strah od zubara? Iako neki od njih ne vole mirise i zvukove stomatološke ordinacije, najvažniji razlog je strah od bolnosti stomatoloških zahvata. S napretkom stomatologije danas je bezbolna stomatologija realnost i trebala bi biti standard u radu svake ordinacije.

Ako izbjegavate posjet stomatologu zbog straha od boli, vjerojatno ćete se iznenaditi sa spoznajom da možete pronaći ordinaciju kojoj je bezbolna stomatologija temelj njihove brige za pacijente. Takve ordinacije za zahvate koriste suvremene tehnike i tehnologije i osiguravaju različite vrste sedacija, ovisno o vrsti zahvata i specifičnim potrebama pacijenta.

U nastavku pročitajte razloge zašto bezbolna stomatologija u današnje vrijeme treba biti zlatni standard u radu svake ordinacije, te koje su dodatne prednosti za pacijente.

Pet razloga zašto je bezbolna stomatologija danas realnost

1. Nema potrebe za injekcijama

Ako je strah od igle ono što vas udaljava od stomatološke ordinacije, razmislite još jednom jer sada možete primiti anesteziju na više načina, bez upotrebe igle. Danas postoje različite metode koje uklanjaju ubod igle i pritisak anestezije koja širi vaše usne i zubno meso. Umjesto toga, anesteziju možete dobiti udisanjem putem posebne maske za nos ili tabletom.

Bezbolna stomatologija - Svjesna sedacija - Sedazione cosciente - Dentista senza dolore
2. Nema potrebe za bušenjem zuba

Zvuk bušilice može biti jedan od najjačih okidača za stvaranje straha i tjeskobe kod pacijenata. U kombinaciji s vibracijama, toplinom i pritiskom, iskustvo koje stvara oscilira od neugodnog do poptpuno nepodnošljivog. Danas svrdlo može zamijeniti snop svjetlosti dentalnog lasera koji može očistiti karijes. Kad pacijenti osjete razliku, ne samo da obavljaju najhitnije i najneophodnije tretmane, već se bez problema odlučuju i za preventivne tretmane.

3. Nema potrebe za skalpelom

Ako ste ranije morali na stomatološku operaciju, možda biste se morali brinuti zbog gubitka krvi, boli, oteklina, šavova, a da i ne spominjemo bezbrojne krvave slike koje vam padnu na pamet. Srećom, danas to više ne mora biti tako. Operacija može biti potpuno bezbolna s malo ili nimalo krvarenja, trenutni oporavak, bez šavova i oteklina i vraćanje na posao ili igranje gotovo odmah.

laser u stomatologiji - dentalni laser - laser odontoiatrico
Upotreba dentalnog lasera danas zamjenjuje upotrebu svrdla i skalpela
4. Brzo i lako čišćenje korijenskog kanala

Liječenje korijenskog kanala kao postupak vjerojatno je strašnije od vađenja ili uklanjanja zuba. Bol i strah povezani s ovim tretmanom nastaju zbog primitivnog načina na koji se to radilo ranije. Današnje napredne tehnologije čine čišćenje korijenskog kanala potpuno bezbolno, precizno, brzo i u samo jednom tretmanu.

5. Opuštajući lijekovi

Ako prethodni razlozi ne zvuče dovoljno uvjerljivo, tada rješenje za vas može biti ublažavanje bolova i anksioznosti pomoću lijekova prije ili za vrijeme terapije. Veliki su koraci postignuti na polju farmakologije s lijekovima koji mogu blokirati ili kontrolirati centre za bol u mozgu. Sada možete izabrati između različitih lijekova, od oralnih lijekova (tablete) do plinova za disanje kroz masku, koji mogu ublažiti anksioznost tijekom postupka do točke u kojoj više ne osjećate bol.

Svjesna sedacija per os sa tabletama

Dodatne prednosti koje pruža bezbolna stomatologija

Osim što vas oslobađa neugodnog osjećaja boli, bezbolna stomatologija pruža vam i neke dodatne benefite:

  • Možete smanjiti broj posjeta stomatologu: Ako trebate obaviti više radova i terapija, ordinacija kojoj je praksa bezbolna stomatologija često može kombinirati tretmane tako da smanji broj vaših posjeta. Kada pronađete stomatologa koji nudi sedaciju, imate mogućnosti koje se kreću od uzimanja tablete do intravenoznog primanja anestezije. Ove različite razine sedacije mogu olakšati obavljanje različitih tretmana u jednoj posjeti. A stomatolog često može raditi brže kad ste opušteni.
  • Manja je vjerojatnost da ćete izbjegavati potrebne terapije: Kada očekujete bezbolne stomatološke zahvate, vaše će oralno zdravlje profitirati jer ćete redovitije i bez straha odlaziti u ordinaciju. Odlazak na redoviti godišnji pregled i čišćenje zubi pomoći će stomatologu uočiti sitne probleme prije nego što postanu ozbiljni problemi koji mogu dovesti do gubitka zuba i skupih tretmana. Također će na vrijeme uočiti bilo kakvu bolest desni ili rak usne šupljine kako bi se na vrijeme moglo započeti s odgovarajućim liječenjem. Ako vam je potreban nekakav veći zahvat, odabir ordinacije kojoj je praksa bezbolna stomatologija može vam olakšati postupak zakazivanja termina. Naime, spoznaja da je zahvat bezbolan umanjit će tjeskobu u danima prije zahvata.
  • Vaši stomatološki zahvati mogu biti manje invazivni: Bez obzira trebate li plombu ili tretman na desnima, ordinacija kojoj je praksa bezbolna stomatologija često može ponuditi minimalno invazivne opcije kojima je cilj minimizirati bol i sačuvati što više zdravog tkiva. Na primjer, upotreba dentalnog lasera omogućava ukloniti samo najmanju potrebnu količinu tkiva zuba ili desni. 

Bezbolna stomatologija u Poliklinici Smile

U Poliklinici Smile smatramo da je prošlo vrijeme bolnosti i neugode u stomatološkoj ordinaciji. Prakticiramo holistički pristup vašem oralnom zdravlju pri čemu je vaša cjelovita dobrobit dio brige o zdravlju vaših zubi i usne šupljine. U radu koristimo najsuvremenije tehnologije poput dentalnog lasera čime omogućavamo sigurnost i udobnost svojih pacijenata.

Holistička stomatologija u Poliklinici Smile - Dentista olistico nel Policlinico Smile

Korištenje lokalne antestezije je standardni dio svih naših stomatoloških zahvata. Ukoliko pacijent ima veliki strah ili niski prag tolerancije na bol lokalnu anesteziju predlažemo i kod manjih zahvata kao što je čišćenje kamenca. Kod većih strahova i dentalnih fobija, kod pacijenata koji ne mogu izracionalizirati svoj strah omogućujemo organizaciju sedacije. Uz nadzor spacijalista anesteziologije, prilikom zahvata pacijent spava, pri čemu može minimalno surađivati s doktorom, ali nakon zahvata se ničega ne sjeća.

Svjesna sedacija u Poliklinici Smile

  1. Svjesna sedacija dušičnim oksidulom – Ovaj plin je vrlo popularan kod naših pacijenata. Umiruje i opušta i vrlo je jednostavan za aplikaciju pomoću posebne maske za nos.
  2. Svjesna sedacija tabletom – Tabletu uzimate neposredno pred zahvat, duboko ste opušteni i mirni, ali ostajete budni kako biste mogli surađivati sa stomatologom.
  3. Intravenozna svjesna sedacija – Ovaj način sedacije koristimo za opsežnije i najzahtjevnije zahvate (npr. višestruko vađenje zubi i umnjaka, rekonstrukcija cijele čeljusti s implantatima ili kod opsežnih brušenja).

U Poliklinici Smile pružamo vam sigurne i bezbolne tretmane koji će rezultirati zdravim ustima i prekrasnim osmijehom. Težimo vašoj emocionalnoj dobrobiti te ne koristimo opremu i uređaje koji vam mogu uzrokovati stres ili bol, već samo najmoderniju tehnologiju i inovativan pristup oralnoj njezi, te najkvalitetnije materijale renomiranih tvrtki Straumann, Ivoclar Vivadent i dr. Ako imate bilo kakvih pitanja, slobodno nam se obratite, tu smo za vas.

bezbolna_stomatologija

Bezbolna stomatologija – eBook

5 razloga zašto je danas realnost

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.