Kada se izvodi apikotomija, koliko traje oporavak te kako izbjeći komplikacije?

Oralno kirurški zahvat kojim se uklanja vrh korijena zuba naziva se apikotomija. Povod je u većini slučajeva kronična upala zuba (granuloma ili ciste). 

Vaši se zubi drže na mjestu pomoću korijena koji se protežu u čeljusnu kost. Prednji zubi obično imaju jedan korijen. Ostali zubi, kao što su npr. pretkutnjaci i kutnjaci, imaju dva ili više korijena. Vrh ili kraj svakog korijena naziva se apikalni dio korijena. Živci i krvne žile ulaze u zub kroz vrh korijena. Putuju kroz kanal unutar korijena i ulaze u pulpnu komoru. 

Ova komora nalazi se unutar krunice (dio zuba koji je vidljiv u ustima). Kad bakterije zbog uznapredovalog karijesa ili ozljede prodru u pulpu, dolazi do upale u korijenskim kanalima zuba.

Kada je potrebna apikotomija? 

Tijekom endodontske terapije (liječenje upale zuba), stomatolog čisti korijenske kanale zuba pomoću posebnih instrumenata. Upaljeno ili inficirano tkivo se pritom uklanja. Apikotomija može biti potrebna kada se infekcija razvije ili ne prestaje nakon prvotnog ili ponovljenog liječenja korijenskih kanala.

Korijenski kanali mogu biti vrlo složeni, s mnogo sitnih grana od glavnog kanala. Ponekad, čak i nakon čišćenja korijenskih kanala, inficirano tkivo može ostati u tim granama. To može spriječiti ozdravljenje ili kasnije uzrokovati ponovnu infekciju. Kod apikotomije, vrh korijena (ili apex) uklanja se zajedno sa zaraženim tkivom. Zatim se postavlja ispun da zapečati vrh korijena.

Apikotomija zuba

Apikotomija se ponekad naziva endodontska mikrokirurgija jer se često radi operacijskim mikroskopom.

Zašto se izvodi apikotomija zuba?

Ako je na korijenskim kanalima izvedena terapija i ponovno dođe do infekcije, to je često zbog problema u blizini vrha korijena. U mnogim slučajevima razmatra se drugi endodontski tretman prije apikotomije. Zahvaljujući napretku tehnologije, stomatolozi često mogu otkriti druge kanale koji nisu bili adekvatno liječeni. U tom slučaju, možda će uspjeti izliječiti infekciju provođenjem drugog endodontskog zahvata. Time će se izbjeći potreba za apikotomijom.

Apikotomija zuba radi se samo nakon što je zub tretiran barem jednom s endodontskom terapijom, a ponovno liječenje nije moguće ili nije bilo uspješno. Na primjer, ponovno liječenje često nije dobra opcija kada zub ima navlaku ili je dio mosta. Ponovno liječenje korijenskog kanala zahtijevalo bi skidanje krunice ili mosta. To bi moglo uništiti ili oslabiti krunicu ili most. Apikotomija je često jedina opcija u takvim situacijama.

Apikotomija nije isto što i resekcija korijena. Kod resekcije korijena uklanja se cijeli korijen, a ne samo vrh.

Priprema za zahvat

Prije zahvata imat ćete pregled kod svojeg stomatologa koji će na temelju RTG snimke procijeniti je li potrebno napraviti apikotomiju. Kako se radi o kirurškom zahvatu, ne može se obaviti u svim ordinacijama te će vas uputiti oralnom kirurgu. U Poliklinici Smile takav zahvat izvodi naš Dr. Slovša koji je specijalist oralne kirurgije i implantologije.

Prije operacije, oralni kirurg može napraviti više rendgenskih snimaka zuba i okolne kosti. Možda ćete dobiti antimikrobno sredstvo za ispiranje usta, lijek za smanjenje upale i/ili antibiotike.

Također će pregledati vašu medicinsku povijest. Obavezno navedite sve lijekove koje uzimate. To uključuje lijekove bez recepta, vitamine i suplemente. Ovisno o drugim postojećim zdravstvenim stanjima, stomatolog se može posavjetovati s vašim liječnikom obiteljske medicine prije zahvata.

Pregled

Kako teče zahvat? 

Oralni kirurg će napraviti mali rez na desnima i podići desni od zuba i kosti. Možda će morati koristiti bušilicu kako bi pristupio korijenu. Zaraženo tkivo će biti uklonjeno zajedno s posljednjih nekoliko milimetara vrha korijena. Oralni kirurg može koristiti boju kako bi istaknuo pukotine i lomove na zubu. Ako zub ima velike pukotine ili lomove, možda će ga trebati vaditi. U tom slučaju, apikotomija se neće nastaviti.

Kako bi dovršio apikotomiju, oralni kirurg će očistiti i zapečatiti kraj kanala zuba. Čišćenje se obično vrši pod posebnim mikroskopom pomoću ultrazvučnih instrumenata. Svjetlo i povećanje omogućuju oralnom kirurgu da jasno vidi područje. To povećava šanse za uspješnost apikotomije. Oralni kirurg će tada napraviti rendgenski snimak područja prije nego što vrati tkivo na mjesto.

Većina apikotomija traje 30 do 90 minuta. Trajanje će ovisiti o mjestu zuba i složenosti strukture korijena. Zahvati na prednjim zubima općenito su najkraći. Oni na donjim kutnjacima općenito traju najduže.

Oporavak nakon apikotomije

  • Oralni kirurg će vam navesti koje lijekove trebate uzeti i što možete jesti ili piti. Trebali biste staviti ledeni oblog na područje zahvata, naizmjenično 20 minuta obloga pa 20 minuta odmora. Radite to 10 do 12 sati nakon operacije, a za to vrijeme odmarajte.
  • Na području operacije mogu se pojaviti modrice i otekline. Drugi dan nakon zahvata može biti jača oteklina nego prvi dan. Bol se u većini slučajeva može kontrolirati nesteroidnim protuupalnim lijekovima koji se prodaju bez recepta, kao što je ibuprofen. U nekim slučajevima možete dobiti recept za lijekove protiv bolova. Ako je tako, slijedite upute za uzimanje.
  • Kako biste omogućili zacjeljivanje, izbjegavajte četkanje područja zahvata ili snažno ispiranje. Nemojte pušiti niti jesti ljepljivu ili tvrdu hranu. Ne podižite usnu da biste pregledali to područje. To može olabaviti šavove i poremetiti stvaranje krvnog ugruška koji je potreban za zacjeljivanje.
  • Možda ćete osjećati utrnulost u tom području danima ili tjednima nakon operacije. Ako je tako, recite svom stomatologu o tome. Utrnulost obično nestane s vremenom.
  • Vaše šavove će možda trebati ukloniti 2 do 7 dana nakon zahvata ili se mogu sami otopiti. Sva bol i oteklina obično nestanu u roku od 14 dana.
  • Iako se smatra operacijom, mnogi pacijenti kažu da je oporavak nakon apikotomije lakši od oporavka od prvobitnog liječenja upale zuba, odnosno endodontske terapije.
Stomatološka poliklinika Smile Opatija - dentalna poliklinika - zubna poliklinika - implantološka klinika

Rizici i moguće komplikacije apikotomije

Oralni kirurg će prilikom inicijalnog posjeta i konzultacija razmotriti rizike zahvata i šanse za uspješnost apikotomije. Obavezno postavite pitanja ako vam nešto što vam je stomatolog rekao nije razumljivo. Glavni rizik je da operacija možda neće uspjeti i da će se zub možda trebati izvaditi.

Ovisno o tome gdje se zub nalazi, mogu postojati i drugi rizici. Ako je zub u stražnjem dijelu vaše gornje čeljusti, infekcija može zahvatiti vaše sinuse. Vaš stomatolog može predložiti ili propisati antibiotike i dekongestive.

Korijeni stražnjih zuba u donjoj čeljusti su blizu nekih glavnih živaca. Operacija jednog od ovih zuba nosi mali rizik od oštećenja živaca. Međutim, oralni kirurg će upotrijebiti vaše rendgenske snimke da vidi koliko su korijeni blizu živaca. Šansa za oštećenje živca je iznimno mala. Apikotomija je obično trajno rješenje. Rezultat bi trebao trajati do kraja životnog vijeka zuba.

Koja je cijena apikotomije?

Cijena apikotomije u Poliklinici Smile kreće od 70,00 €, a ukoliko je u pitanju kutnjak cijena apikotomije kreće od 106,00 €.

Kada se obratiti stručnjaku? 

Ako osjećate bol ili oteklinu oko zuba koji je tretiran endodontskom terapijom, obratite se svojem stomatologu. Ponekad se nakon liječenja korijenskih kanala pojavi prištić u blizini zuba. Ovaj prištić će često nestati, a zatim se vratiti. To se zove fistula. Možete primijetiti kako gnoj curi iz fistule. Fistula je znak da postoji infekcija i vaše tijelo je drenira kroz prištić. U ovoj situaciji obično nema boli, ali možete primijetiti loš okus ili miris u ustima.

Sadržaj