Keramičke zubne ljuskice

Zubne ljuskice tanke su porculanske ili keramičke pločice (ljuske) i jedan od najčešćih zahvata u grani estetske stomatologije. Predstavljaju savršeno rješenje za prikrivanje manjih nesavršenosti na prednjim zubima. Zubne ljuskice su “glavni krivac” iza pojma hollywoodski osmijeh koji se odnosi na savršeno poredane blještavo bijele zube.

 

Pregled sadržaja:

  1. Što su zubne ljuskice?
  2. Keramičke ili porculanske zubne ljuskice
  3. Ljuskice bez brušenja zuba
  4. Kompozitne ljuskice za zube
  5. Proces postavljanja zubnih ljuskica
  6. Održavanje i trajanje ljuskica za zube

 

1. Što su zubne ljuskice?

 

Mnogi ih još nazivaju i “facete”, “viniri” ili “veneers”. Zahvaljujući napretku tehnologije u dentalnoj medicine danas se ugrađuju nakon minimalnog brušenja prednjih stijenki zuba i pomoću specijalnog cementa pričvršćuju se na zub. One su rezultat koji nastaje nakon odlične suradnje stomatologa, dentalnih tehničara i korištenjem CAD/CAM tehnologije.

Danas samo u par posjeta stomatologu možete imati transformaciju osmijeha o kakvom ste do sada samo sanjali. Ljuskicama za zube možemo popraviti oblik, boju i izgled zubiju. Apliciramo ih posebnom tehnikom cementiranja bez prethodnog ili uz minimalno brušenje prednje stijenke zuba.

Vrlo je važno naglasiti da nisu svi idealni kandidati za zubne ljuskice jer je vrlo važno da su zubi zdravi. Stoga je najvažnije obaviti vrlo detaljan pregled kako bi stomatolog mogao utvrditi jeste li ili niste kandidat za zubne ljuskice i za koju vrstu ljuskica.

zubne ljuskice

 

2. Keramičke ili porculanske zubne ljuskice

Keramika je idealan materijal za mnoge zahvate estetske stomatologije poput ljuskica, krunica i mostova. U najveće prednost keramičkih ljuskica definitivno se ubraja svojstvo imitiranja cakline prirodnog zuba i reflektiranjem svjetlosti na isti način ljuska poprima sjaj baš kao što to imaju prirodni zubi. Bitno je naglasiti da je keramika kao materijal biokompatibilna što znači da ne potiče nikakve alergijske reakcije organizma i pruža osjećaj prirodnih zubi kod pacijenata.

Zubni porculan može se pigmentirati i pobojati vrlo širokom paletom nijansi prirodnih broja zuba koje će odgovarati potrebama i željama svakog pacijenta. U Poliklinici Smile koristimo samo najkvalitetnije materijale poznatih svjetskih kompanija Ivoclar Vivadent i DeguDent Dentsply Sirona

 

3. Ljuskice bez brušenja

Još jedna opcija kada želite očuvati svoje prirodne zube, su zubne ljuskice bez brušenja koje se na zube cementiraju bez ikakvog prethodnog brušenja prednje stijenke zuba. U suvremenoj su dentalnoj medicini poznate i pod nazivom “non prep tehnika.” Mogu poslužiti i kao proba za prave porculanske ljuskice, a najčešće ih pacijenti stavljaju kada žele malo povećati volumen zubi i osmijeha kako bi se korigirala forma, položaj ili boja zubi.

 

4. Kompozitne ljuskice za zube

Kompozitne ljuskice za zube izrađuju se od kompozitnog materijala (materijal za plombe) odmah u ordinaciji tzv. Bonding tehnikom i nema potrebe za laboratorijskim radom. Posebno ih oblikujemo i lijepimo na prednju stranu zuba kako bi napravili neke minimalne korekcije zubi i osmijeha.

Zahtijevaju minimalno ili nikako brušenja zuba i gotove su za vrijeme jednog posjeta. Treba uzeti u obzir da je to ipak nešto niža kvaliteta od keramičkih, zato treba očekivati manju trajnost i mijenjanje boje kroz vrijeme kao i neotpornost na mrlje kave ili mrlje od cigareta.

 

5. Proces postavljanja ljuskica za zube

Prilikom prvog posjeta našoj Poliklinici Smile detaljno ćemo se posvetiti pregledu kompletne usne šupljine i dijagnostici na temelju koje ćemo izraditi plan terapije. Saslušat ćemo sve vaše želje u vezi vašeg osmijeha i ovaj korak smatramo najbitnijim. Važno nam je razumijevanje i zadovoljstvo naših pacijenta, a to nije moguće bez stopostotne suradnje. U ovoj posjeti izrađujemo set fotografija koje su nam nužne za simulaciju budućeg osmijeha.

Zatim digitalni sken čeljusti umjesto klasičnih otisaka, rtg ortopan snimke, nakon čega analiziramo trenutno i buduće stanje osmijeha.Zahvaljujući Digital Smile Design tehnologiji pacijent svaku simulaciju i korekciju može vidjeti unaprijed i sudjelovati ravnopravno u donošenju odluka. U našem modernom i kompletno opremljenom laboratoriju izradit ćemo tzv. Wax up model koji ćemo isprobati u ustima pacijenta prije nego li se krene s brušenjem.

Kada se pacijent složi sa simulacijom izgleda svog budućeg osmijeha, krećemo na minimalno brušenje zubi od 0,3 do 0,8 mm. Potom uzimamo otisak intraoralnim skenerom kako bi se napravile privremene ljuskice za zaštitu brušenih zubi od negativnih utjecaja. Sama izrada keramičkih ljuskica može potrajati od 7 do 10 dana nakon čega dolazite na glavnu probu i cementiranje rada.

U zadnjem dolasku na redu je proba keramičkih ljuskica kako bi utvrdili da je sve savršeno sjelo na mjesto. Rijetko se dogodi da su potrebne još neke dodatne korekcije nakon glavne probe koje se obavljaju na licu mjesta. Slijedi trajno cementiranje ljuskica specijalnim tehnikama. To je vrlo važan faktor jer upravo materijali cementiranja i stručnost osobe koja ih postavlja određuju kvalitetu i trajnost vaših ljuskica.

 

6. Održavanje i trajanje ljuskica za zube

 

Kao i kod svake druge terapije, tako i kod ljuskica za zube na prvom mjestu je redovita oralna higijena te barem jednom godišnje rutinska posjeta stomatologu. Uz takvu brigu možete produžiti vijek trajanja samih ljuskica, koji za keramičke ljuskice za zube iznosi 10 godina. Kod non – prep ljuskica vijek trajanja je i nešto duži (cca. 15 godina) dok kod kompozitnih ljuskica vijek je nešto kraći jer je i kvaliteta izrade niža.

Zubne ljuskice ne zahtijevaju oporavak već je samo bitno prvih par dana nakon postavljanja malo pažljivije žvakati posebice žilavu i tvrđu hranu. Također nerijetko su mogući podražaji na toplo-hladno i preporučuje se upotreba zubnog konca i meke četkice.

Zubne ljuskice neće promijeniti boju s godinama, ali ipak morate pripaziti na neke radnje koje mogu utjecati na puknuće poput grickanja noktiju, udaraca, ne gristi pretvrdu hranu već je radije narezati na manje komade i sl.

Ako ste i dalje u nedoumici jeste li ili niste idealan kandidat za zubne ljuskice, bez prve posjete stomatologu teško ćete doći do odgovora. Mi smo tu sa svojim vremenom, znanjem i vještinama koje vam možemo pružiti zato slobodno nas kontaktirajte i pitajte sve što vas zanima.

Leave a Reply