Možda vam teme o gubitku jednog ili više zuba nisu bile pretjerano zanimljive ali prije ili kasnije ta tema postane aktualna svima nama. Zubne krunice i zubni most su fiksni protetski nadomjesci koji jednom nakon cementiranja i ugradnje u potpunosti prekrivaju jedan ili više zubi koji nedostaju. U osnovi ih razlikujemo prema materijalu izrade, a najpopularije su cirkonske krunice i metal-keramičke krunice.

Zubne krunice

Zubne krunice su jedna od najpopularnijih protetskih nadomjestaka i koriste se u slučajevima kako bi se ojačao oštećeni zub te postao novo trajno rješenje. Kod ugradnje krunice bitno je znati da su moguće u slučajevima kada korijen zuba još postoji, a sama kruna zuba je uništena nekom traumom, karijesom ili iz isključivo estetskih razloga. Možda vam se jednostavno ne sviđa položaj ili izgled vašeg zdravog zuba. Zubne krunice savršeno imitiraju veličinu, oblik i boju prirodnog zuba, a mogu se ugraditi na dva načina:

 1. Ugradnjom na zubni implantat
 2. Ugradnjom na izbrušeni zub
zubne krunice - zubni most - cirkonske krunice - metal keramičke krunice - corone dentali - ponte dentale - zirconio ceramica - metallo ceramica

 

Zubne krunice izrađuju se od različitih materijala, a najčešći su svakako metal keramika i bezmetalna keramika (cirkon keramike). Metal keramika je pouzdano i ekonomično rješenje koje je najduže na tržištu i ukoliko se u pripremi sve napravi besprijekorno, rezultat će biti lijepa i dugotrajna estetika. Metal-keramičke krunice izrađene su od najkvalitetnijeg nehrđajućeg čelika koji je presvučen keramikom. Jako su čvrste, odlično podnose visoke temperature i otporne su na kemijske utjecaje i koroziju.

Bezmetalna keramika, kao što i samo ime kaže, u sebi ne sadrži metal. Keramičke krunice koje se izrađuju samo od keramike lakše i jednostavnije postižu vrhunske estetske rezultate kao i prilagođavanje boje zuba. Cirkonske keramičke krunice (cirkon keramičke) skuplje su u odnosu na metal-keramičke krunice. Cirkonske krunice odlikuje odlična transparentnost te izgledaju kao prirodni zub.

Zubni most

Zubni most je protetsko rješenje koje je zapravo skup više članova kako bi se popunila šupljina u ustima gdje nedostaje zub. Zub koji nema korijen i potpuno nedostaje. Most se postavlja preko nedostajućih zubi, a pričvršćuje se na zdrave zube koji se prije toga izbruse kako bi služili kao nosači za konstrukciju zubnog mosta ili pak na dentalne implantate.

Most je odlično rješenje kod nedostatka nekoliko zubi kod pacijenata koji ne žele parcijalnu protezu za zube. Može se sastojati od:

 1. Bezmetalne keramike
 2. Metal – keramike
zubne krunice - zubni most - cirkonske krunice - metal keramičke krunice - corone dentali - ponte dentale - zirconio ceramica - metallo ceramica

 

Postupak izrade krunica i mostova

S obzirom na to da svaki pacijent ima svoju priču kada su u pitanju oštećenja ili drugi problemi sa zubima i ovdje se pristupa individualno. Na temelju rezultata s pregleda, kreira se plan terapije koji najčešće se odvija u 5 koraka:

 1. Liječenje zuba – u brojnim slučajevima potrebno je izliječiti zub na koji se postavlja krunica ili zub koji će biti nosač zubnom mostu.
 2. Brušenje zuba na koji se postavlja krunica ili okolnih zuba koji će biti potpora mostu
 3. Uzimanje otisaka
 4. Proba keramičke krunice ili mosta
 5. Finalno postavljanje

 

Trajnost i održavanje zubnih krunica i mostova

Kada pričamo o trajnosti radova kao što su zubne krunice, mostovi ili zubni implantat uvijek je tu više faktora o kojem ovisi. Prije svega to su materijali od kojih su izrađeni, samoj kvaliteti ugradnje kao i o stručnjaku kojem ste povjerili rješenje svog problema. Naravno vrlo bitno je napomenuti i pridržavanje oralne higijene. Kada su svi ovi faktori i uvjeti “uspješno položeni” tada pričamo o roku trajanja između 10 i 15 godina.

Temeljita oralna higijena osim što je najvažnija za naše zdrave i prirodne zube. Posebno je važna za dugotrajnost krunica i mostova. U slučaju kada niste redoviti riskirate razne upale zubnog mesa i zubi koji drže most koji mogu nastati kao posljedica naslaga hrane i pića. Kako biste izbjegli potencijalne probleme, mi vam savjetujemo:

 • Svakodnevno koristite zubni konac
 • Isperite usta vodicom za usta svaku večer prije spavanja
 • Nakon obroka koristite interdentalnu četkicu
 • Perite zube barem dva puta dnevno, ujutro i navečer prije spavanja
 • Preporučujemo upotrebu zubnog tuša
 • Redovito kontrolirajte svoje oralno zdravlje posjećujući svog stomatologa barem dva puta godišnje

 

Za više informacija posjetite našu stranicu krunice za zube i zubni most. Naše keramičke krunice izrađene su samo od najkvalitetnijeg cirkona renomirane tvrtke Ivoclar Vivadent iz Lihtenštajna.

Ako i vi smatrate da ste kandidat za neke od ovih protetskih radova, ne ustručavajte se kontaktirati nas. Predani tim Poliklinike Smile zna kako vratiti osmijeh na lice svima koji to žele i trebaju!

Akcija na krunice
[PROLJETNA AKCIJA] Još se niste odvažili na toliko puta odgođen odlazak stomatologu? Sada je pravo vrijeme za to! Priroda se budi, a u Poliklinici Smile do kraja travnja traje rana proljetna akcija sa popustom 20% + 10% na dentalne usluge u minimalnoj vrijednosti od 7.500 kn.
Ugovorite BESPLATAN prvi pregled i priuštite sebi blistav i zdrav osmijeh kakav zaslužujete! Obratite nam se s povjerenjem na ☎️ +385 51 561 400 ili na 📧 [email protected] i zatražite neobvezujuću ponudu!
Ispunite kontak obrazac, a mi ćemo vas kontaktirati u najkraćem mogućem roku kako bismo dogovorili prvi pregled…

NARUČI SE NA BESPLATAN PREGLED I SAVETOVANJE O KRUNICAMA

Leave a Reply