Zubni implantati i ugradnja implantata već godinama su jedan od najpopularnijih i najsigurnijih stomatoloških zahvata kod nedostatka jednog, više ili svih zubi. Zubni implantat je najbolja zamjena za sam korijen zuba i potpuno vraća izgled, osjećaj i funkciju vaših prirodnih zubi.

U ovom blogu posvetit ćemo pažnju svakom pojedinačnom koraku kako bi vam na najbolji način predstavili sam proces implantološke terapije od trenutka odluke do trenutka vašeg gotovog zadovoljnog osmijeha.

 

Prvi pregled, dijagnoza i planiranje terapije za proces implantološke terapije

Vaš prvi korak prema velikoj promjeni započinje terminom za prvi pregled u implantološkoj klinici ili stomatološkoj ordinaciji. Kako bi postavili vašu pravilnu dijagnozu vrši se detaljna dijagnostička obrada što uključuje ortopan snimke i CT digitalni skener pomoću kojeg možemo dobiti vrlo preciznu 3D vizualizaciju zubne strukture kao i stanje koštanog tkiva.

Na temelju parametara s CT snimke, možemo odrediti točno mjesto za ugradnju implantata kao i samu dužinu vijka implantata. Zubni tehničar uz pomoć najsuvremenije tehnologije – 3D printera u laboratoriju izrađuje implantološki predložak kako bi pozicija umetanja implantata bila idealno isplanirana. Nakon analize i pregleda obje čeljusti izrađuje se individualni plan s potrebnim vremenom zahvata kao i financijska konstrukcija.

 

Ugradnja implantata

Sama ugradnja implantata zahvaljujući napretku dentalne medicine kako s tehnološke strane tako sa strane sve kvalitetnijih materijala danas je bezbolan postupak koji se izvodi u lokalnoj anesteziji. Implantat se kirurški ugrađuje na točno predviđeno mjesto putem implantološkog predloška dobivenog kompjuterski vođenom simulacijom ugradnje implantata. Implantat se ugrađuje u kost, a sam proces traje oko 20 minuta, ovisno o samom stručnjaku koji izvodi zahvat.

Nakon ugradnje implantata slijedi period oseointegracije. U pitanju je proces oporavka nakon ugradnje vijka u čeljust u razdoblju od 3 do 6 mjeseci kako bi implantat srastao s kosti. U slučaju kada je implantat stabilan, tijekom zarastanja pacijent može nositi privremenu krunicu i opustiti se do sljedećeg koraka.

 

Stomatološka poliklinika Smile Opatija - dentalna poliklinika - zubna poliklinika - implantološka klinika - ugradnja implantata - proces implantološke terapije

 

Regeneracija kosti

Jedan od najbitnijih faktora o kojima ovisi ugradnja implantata je upravo stanje čeljusne kosti u koju se umeta vijak. Ukoliko sam volumen kosti ne zadovoljava tada pristupamo nadogradnji i ponovnom kreiranju kosti prije ili tijekom zahvata ugradnje vijka. To možemo raditi na više načina:

  • Krvnom plazmom
  • Umjetnom kosti
  • Sinus liftom

 

Zarastanje i oporavak

Kako bi se osigurala sigurna baza za daljnji korak, postavljanje nadogradnje implantata, bitan je prethodno ugrađeni usadak ili vijak koji mora dobro strasti s kosti. To uvelike ovisi o samom stanju organizma pacijenta te pridržavanja uputa za oporavak od strane oralnog kirurga. Ako se proces odvija po planu bez ikakvih problema i komplikacija, pacijent je spreman za sljedeću fazu implantološke terapije.

 

Završna faza – nadogradnja i protetika

Završna faza implantološkog procesa slijedi nakon perioda oporavka, a uključuje postavljanje gingiva formera čija je zadaća oblikovanje zubnog mesa za protetski nadomjestak. Nakon 7 do 10 dana slijedi skidanje gingiva formera te se uzima otisak za izradu protetskog rada (krunice ili most).

To radimo u suradnji s dentalnim tehničarom u našem vrhunskom dentalnom laboratoriju gdje planiramo krajnji izgled zuba koji nedostaje. Kada su pacijent i tim zaslužan za stvaranje novog osmijeha suglasni, slijedi izrada konačnog rada te cementiranje.

Stomatološka poliklinika Smile Opatija - dentalna poliklinika - zubna poliklinika - implantološka klinika - proces implantološke terapije

 

Vrsta protetskog rada prije svega ovisi o broju izgubljenih zubi koji se žele nadomjestiti te njihovom rasporedu. Najjednostavniji pristup i zahvat je ugradnja implantata u slučaju nedostatka jednog zuba. Tada se izrađuje keramička ili cirkonska krunica na implantatu. Pritom nema brušenja susjednih zubiju i ovo je sigurno najkvalitetnije rješenje za takav problem.

Kod nedostatka više ili svih zubi, određuje se potreban optimalan broj implantata za izradu mosta što je svakako najprikladniji nadomjestak za zube kako po funkciji tako i po izgledu.Danas su takva rješenja poznata kao All on 4 i All on 6 oblici terapija na implantatima, odlična mogućnost za sve koji ne žele protezu na skidanje, a imaju malo preostale kosti te se želi izbjeći dugotrajna augmentacija kosti.

 

U Stomatološkoj poliklinici Smile koristimo isključivo visokokvalitetne i certificirane Straumann implantološke setove koje su prepoznali i naši brojni zadovoljni pacijenti i dali nam svoje povjerenje u kreiranju osmijeha kojeg zaslužuju i o kojem sanjaju. Za sva pitanja i nedoumice mi smo tu!

Za vaše stomatološke probleme imamo odgovarajuća rješenja.

BESPLATNI prvi pregled uključuje pregled specijaliste, 2D RTG snimak obje čeljusti, konzultacije i izradu zagarantirane* ponude.

Leave a Reply