Periimplantitis - upala implantata

peri-implantitis - peri-implantite - periimplantitis - upala implantata

Periimplantitis je upala implantata koja može dovesti do njegovog gubitka

Periimplantitis je upalni proces koji pogađa pacijente kojima su ugrađeni zubni implantati. Uzrokuju ga bakterije koje se stvaraju u desnima oko implantata. U mnogočemu je slična klasičnoj bolesti desni po tome što uzrokuje oštećenje zubnog mesa, okolnih zuba i dubljih potpornih struktura (čeljusne kosti).

Važno je naglasiti, ukoliko se odlučite za ugradnju implantata, ne znači da ćete dobiti periimplantitis.

Ako se brzo prepoznaju početni simptomi bolesti, lako ga je izliječiti i mogu se izbjeći teže posljedice. U ranim fazama peri-implantitisa simptomi su relativno blagi. Većina doživi natečene desni, što dovodi do preosjetljivosti u ustima. Što dulje infekcija prolazi bez liječenja, to će nuspojave biti ozbiljnije. U konačnici može doći do gubitka zubnog implantata i oštećenja koštane strukture.

Ključno je imati iskusnog i kvalitetno educiranog specijalista oralne kirurgije i implantologije koji će biti zadužen za vaš zahvat ugradnje dentalnih implantata od početka do kraja. Poput našeg Dr. Slovše koji je do sada ugradio više od 20.000 implantata uz stopu uspješnosti od čak 99,4%. Dr. Slovša je i specijalist za koštane defekte, a ima dozvole za rad u Italiji, Njemačkoj, Sloveniji i Hrvatskoj.

1. Simptomi periimplantitisa

 1. Crvenilo, oticanje i bol zubnog mesa oko implantata.
 2. Povlačenje desni oko implantata.
 3. Izloženost ili vidljivost implantata.
 4. Micanje implantata.
 5. Gnojni iscjedak iz zubnog mesa oko implantata. Ne mora nužno biti vidljiv, ali javlja se vrlo neugodan okus.
 6. Propadanje kosti oko implantata nije vidljivo, ali je bolno. Često se osjeća kao bol u čeljusti.
 7. Krvarenje desni oko implantata. Ne postoje situacije u kojima su desni koje krvare zdrave.
 8. Otečeni ili osjetljivi limfni čvorovi oko vrata ili pazuha.

U Poliklinici Smile ulažemo velike napore kako bismo maksimalno smanjili izloženost bakterijama tijekom operacija. Koristimo najstrože protokole sterilizacije i dezinfekcije.

Osim toga, svaki segment zahvata, od ugradnje samo najkvalitetnijih materijala najpoznatijeg svjetskog proizvođača implantata Straumann, korištenja najnaprednijih tehnologija poput kompjuterski navođene implantologije (CGI), do vrhunski obučenog osoblja, posvećen je ostvarivanju izvrsnih i dugotrajnih rezultata.

Pacijente nakon terapije educiramo o ispravnom načinu održavanja i čišćenja implantata, jer je dobra higijena najvažniji korak u prevenciji bilo kakvih problema. Iako su rijetki slučajevi da naši pacijenti imaju post-operativne infekcije, razne okolnosti mogu pridonijeti skupljanju štetnih bakterija u desnima oko dentalnih implantata.

Važno je stoga znati na što trebate pripaziti i zakazati konzultacije čim primijetite bilo koji od ovih simptoma jer će to značajno poboljšati vaše šanse za oporavak i buduće zdravlje usne šupljine:

Ako osjećate da na vaš svakodnevni život utječu bol ili nelagoda povezane s vašim zubnim implantatima, nazovite nas odmah kako biste zakazali sastanak. Bol ili osjetljivost tijekom žvakanja, pijenja, vježbanja, pomicanja glave u različite položaje, glavobolja, bol ili ukočenost čeljusti nisu zdravi i ukazuju na problem i naš ih specijalist mora što prije pregledati.

Važno je zapamtiti da iako su ovi ozbiljniji simptomi stvaran rizik, oni se događaju samo kada se periimplantitis ne liječi duže vrijeme. Kada se detektira rano i pod odgovarajućim nadzorom stručnjaka, periimplantitis se može liječiti prije nego što ikad izazove pojačanu nelagodu ili neugodu.

2. Kako započinje periimplantitis?

Primarni uzroci za periimplantitis su:

 • Kompromitirani imunološki sustav 

Pacijenti koji pate od bolesti koja pogađa cijelo tijelo imaju veći rizik da razviju periimplantitis. Ako imate dijabetes ili neku drugu sličnu bolest, posavjetujte se sa svojim stomatologom o zubnim implantatima. U Poliklinici Smile razumijemo kako druge bolesti utječu na periimplantitis i u skladu s tim možemo prilagoditi terapiju. Uz to, ako su pacijenti ikad imali drugu vrstu infekcije usta sličnu periimplantitisu, mogu biti u većem riziku. Informirajte svojeg stomatologa ako ste ikada oboljeli od parodontitisa ili drugih bakterijskih infekcija usta.

 • Nedovoljna higijena zubi i usne šupljine  

Periimplantitis uzrokuju prvenstveno bakterije koje se razvijaju na česticama hrane koje se postupno nakupljaju oko zubnih implantata i rubovima zubnog mesa. Potrebna je pažljiva i dosljedna njega kako bi se smanjili i eliminirali štetni patogeni koji se nalaze u plaku i kamencu. Kao i kod većine drugih dentalnih stanja, periimplantitis se može pogoršati pušenjem, uzimanjem alkohola i droga. Za više informacija o usvajanju zdravih dentalnih navika obratite se svojem stomatologu. Jako veliki utjecaj ima i ovisnost o pušenju koji se smatra jednim od glavnih faktora kod razvoja periimplantitisa

 • Nehotična ponašanja i životne navike 

Navike poput “škripanje” zubima u snu, lošeg položaja zuba kad je čeljust zatvorena, grickanje noktiju i druge. 

3. Kako liječimo periimplantitis u Poliklinici Smile?

Periimplantitis Upala Implantata

Koraci terapije za periimplantitis:

1. Provodimo protokole dezinfekcije upaljenog područja kemijskim sredstvima, ozonom te terapijom dentalnim laserom
2. Koristimo pacijentovu plazmu obogaćenu trombocitima za bolje cijeljenje
3. Kod većeg stupnja periimplantitisa, oralni kirurg sa dugogodišnjim iskustvom u implantologiji i brojnim edukacijama iz tog područja, provodi zahvat čišćenja tkiva oko implantata
4. Koristimo specifične lokalne antibiotike na bazi penicilina koji su namijenjeni takvim dijagnozama

 

U Poliklinici Smile naš je prioritet uopće spriječiti pojavu bakterijskih infekcija. Međutim, kada nam dođu pacijenti s uznapredovalom bolesti, naš je dugoročni cilj zaustaviti napredovanje gubitka kosti i zadržati zubne implantate na mjestu.

Uz temeljito čišćenje zaraženog područja odgovarajućim dentalnim tehnikama i uređajima, često se propisuju antibiotici kako bi se uništile preostale štetne bakterije u desnima i kostima. Antibiotici se također mogu primijeniti izravno na sam implantat.

Najteži slučajevi periimplantitisa zahtijevaju uklanjanje implantata i proces nadogradnje (regeneracije) kosti kako bi se nadomjestila oštećena kost. Kako bi to učinili, vaše će desni trebati otvoriti i infekciju potpuno zaliječiti. Prije nadogradnje kosti moramo biti sigurni da se sva infekcija može ukloniti. Najčešće to znači upotrebu jakih antibiotika.

Poliklinika Smile je certificirani Bone Management centar. To znači ne samo da znamo raditi s ljudskom kosti nego da pružamo maksimum u rješavanju problematike kostiju.

Za nadogradnju koristimo biološke materijale koji uz dodatak PRP terapije vrlo brzo uklanjaju problem nedostatka kosti. Matične stanice koje dobijemo centrifugiranjem male količine pacijentove krvi i injektiramo na poziciju kosti koju želimo nadograditi, daju izvrsne rezultate.