Kiretaža zuba

Kiretaža zuba je parodontološki postupak kojim se uklanja nakupljeni plak s površine zuba, korijena zuba i zubnog mesa.

Razlikujemo dva tipa kiretaže zuba. Gingivalna kiretaža ili kiretaža desni – uklanjanje upaljenog i vezivnog tkiva bočno od parodontalnog džepa kako nazivamo prostor između zuba i kosti. Subgingivalna kiretaža – uklanjanje tkiva parodontalnog džepa i tkiva koje je iznad njega, sve do kraja alveolarne kosti.

Kao posljedica nakupljenog plaka, među zubima i ispod površine zubnog mesa stvara se zubni kamenac. Zubni kamenac pogodno je tlo za razmnožavanje bakterija koje vode do upala, gubitka koštane mase i u konačnici do gubitka zuba.

Kiretaža zuba najčešće se koristi kod liječenja parodontoze, upala i infekcije desni. Koristi se i u kombinaciji s drugim parodontološkim zahvatima i postupcima ili u slučaju kroničnih parodontalnih infekcija.

Kako se izvodi kiretaža zuba?

Kiretaža zuba izvodi se na pojedinačnom zubu ili po kvadrantima ako je zahvaćeno veće područje. Načini izvođenja su mehaničko struganje ili laser terapija premda se često koristi kombinacija oba postupka.

Kiretaža ne uklanja u potpunosti uzroke parodontoloških infekcija u pravilu se prije izvodi struganje i poliranje korijena zuba. Pacijentu prije postupka dobiva lokalna anestezija kako bi postupak bio što bezbolniji. Kiretaža se obavlja instrumentom koji nazivamo kireta.

Nekoliko tjedana nakon kiretaže, površina oko korijena zuba može biti osjetljiva na toplo-hladno i jako začinjenu hranu.

Kao posljedica kiretaže pacijent mogu uočiti sljedeće promjene:

• Smanjenje oteklina desni,
• Ružičasta boja zubnog mesa,
• Skupljanje zubnog mesa oko korijena,
• Čvršće zubno tkivo.

Rijetke su komplikacije kod kiretaže zuba. Eventualno se manifestiraju kao lagano kratkotrajno krvarenje iz desni. U izuzetno rijetkim slučajevima infekcija desnih može izazvati fistule koje se tretiraju antibioticima.

Naručite se odmah za besplatni pregled

Pošaljite nam panoramsku snimku čeljusti, iz nje ćemo odmah vidjeti da li je potrebno pristupiti operativnom postupku podizanja sinusa prije implantacije zubnog implantata.

Okvirnu ponudu možemo vam poslati odmah a nakon 3D (CBCT) snimke naša ponuda je nepromjenjiva, odnosno dajemo vam zagarantiranu ponudu pri čemu ista može biti samo manja od ponuđene, nikako veća. Ukoliko doktor prilikom dijagnostičkog pregleda i 3D snimke nije uočio nedostatke i nije ih obuhvatio zagarantiranom ponudom, ne plaćate razliku već je obvezujući iznos ponude koja je prihvaćena i potpisana od strane pacijenta.

Za vaše stomatološke probleme imamo odgovarajuća rješenja.

BESPLATNI prvi pregled uključuje pregled specijaliste, 2D RTG snimak obje čeljusti, konzultacije i izradu zagarantirane* ponude.

Augmentacija

Ukoliko kost nije dostatna za ugradnju Straumann® implantata, neophodno je pristupiti augmentaciji tj. nadograđivanju i kreiranju kosti presađivanjem vlastite i/ili korištenjem umjetne kosti.

Saznaj više

Vestibuloplastika

Vestibuloplastika je plastična operacija međuprostora između usnica i obraza s jedne te zubi i desni s druge strane (koji se zove oralna vestibula).

Saznaj više

Sinus lift

Podizanje dna sinusa je kirurški zahvat kojim se nadomješta kost koja nedostaje u stražnjem području gornje čeljusti, što se često dogodi zbog dugogodišnjeg nedostatka zuba.

Saznaj više

Za vaše stomatološke probleme imamo odgovarajuća rješenja.

BESPLATNI prvi pregled uključuje pregled specijaliste, 2D RTG snimak obje čeljusti, konzultacije i izradu zagarantirane* ponude.

Gingivektomija

Gingivektomija je parodontna kirurgija koja uklanja i obnavlja bolesne tkiva desni ili druge gingive nakupine povezane s ozbiljnim temeljnim uvjetima. 

Saznaj više

Ekstrakcija (vađenje) zuba

Do potrebe za vađenjem zuba dolazi kad je zub napadnut dubokim karijesom koji je destruirao veći dio zuba, i više ga nije moguće “spasiti”. Među pacijentima vađenje zuba izaziva najviše straha.

Saznaj više

Granulomi

Apikalni granulom je bakterijska infekcija lokalizirana u gornjoj ili u donjoj čeljusti. Smješten je na vrhu korjena zuba, koji se sastoji od granulacijskog tkiva okružen fibroznom kapsulom.

Saznaj više

Apikotomija

Apikotomija je kirurški zahvat koji se primjenjuje kad nije moguće liječiti zub i okolno tkivo korjena zuba koji ima apikalnu leziju te se pristupa uklanjanju vrha korijena zuba.

Saznaj više

Iskustva i preporuke naših pacijenata

Što reći? Od cura na recepciji, do dr. Milane i njezine asistentice, riječi hvale te iskrena preporuka, koji žele kvalitetu, pristupačnost i bezbolne tretmane. Hvala od srca cijelom kolektivu. I od srca hvala dr. Slovši koji mi je vratio povjerenje u medicinsku struku!

Olivera Malenić

Na preporuku prijatelja odlučila sam se za polikliniku Smile. Od samog ulaska na recepriju, pa do doktorica i njegog tehničara, imam samo riječi hvale. Ljubaznost, usluga, rad i profesionalnost na visokoj razini. Jedno veliko “Hvala” svima. Sa poštovanjem

Slavica Hajduković

Koristio sam usluge poliklinika Smile po prvi put. Našao sam puno profesionalizma u tehnički vrlo opremljenom okruženju, ali istodobno ugodnom i udobnom za pacijente. Preporučujem bez oklijevanja.

Alessandro F.