Što uzrokuje ciste na zubima i kada je potrebna cistektomija

Cista na zubu često je posljedica problematičnog zuba ili oštećenog tkiva desni. Ti mali džepovi tekućine ponekad mogu biti sterilni ili mogu sadržavati zarazni materijal. Zubne ciste mogu se naći oko korijena odumrlih/upaljenih zuba, unutar desni, oko impaktiranih umnjaka, u vašim maksilarnim sinusima ili unutar čeljusne kosti.

Ako primijetite čudne izrasline u ustima i druge probleme s vašim zubima, nemojte se ustručavati porazgovarati o tim promjenama sa svojim stomatologom. Rano liječenje moglo bi značiti otkrivanje ozbiljnog zdravstvenog problema u ranoj fazi ili sprječavanje daljnjih problema sa zubima. Uzrok i ozbiljnost zubne ciste odredit će tijek liječenja.

Što je cista u ustima?

Oralna cista je vrsta male izrasline koja se može pojaviti u ustima. To je mala vrećica ispunjena tekućinom koja na dodir djeluje poput male kvržice. Ova cista u ustima ponekad se naziva mukokela ili mukozna cista. U većini slučajeva, ciste u ustima mogu djelovati neugodno, ali su bezopasne.

Najčešće se pojavljuju na unutarnjoj strani usana, ali također je moguće da se formiraju na unutarnjoj strani obraza, jeziku, nepcu, dnu usta i oko eventualnih piercinga koji se nalaze u ustima.

Cista u ustima
Cista u ustima nije isto što i cista na zubu

Kako izgleda cista na zubu i što je uzrokuje?

Obično se ciste počinju stvarati na vrhu korijena odumrlog ili upaljenog zuba iz sljedećih razloga:

 • Neke nastaju zbog nepravilnog načina na koji su zubi izrasli i pozicionirali se u ustima, drugi zbog abnormalnog načina na koji se zub razvio.
 • Čišćenja korijenskih kanala koje je propalo zbog prirodnih razloga ili kao rezultat neuspješnog/nekvalitetnog postupka.
 • Zbog genetskog sindroma (Gorlinov sindrom) – ako je to uzrok, bit će uključeni i drugi simptomi.
 • Ciste se mogu formirati oko krunica (i korijena) uraslih zuba. Umnjaci koji su impaktirani česti su uzroci stvaranja ciste.
 • Ako korijen zuba odumrlog ili upaljenog zuba nije liječen ili je liječen nepravilno.

Zubne ciste mogu se formirati na bilo kojem od vaših zuba i obično se pojavljuju samo jedna po jedna, međutim, neke osobe su im podložnije od drugih.

Tome je razlog stanje njihovih zuba ili zbog toga što imaju postojeći zdravstveni problem koji ima ciste na zubima kao jedan od simptoma. Vaš stomatolog bi vam trebao moći detaljno objasniti uzrok vaše specifične ciste.

Koje probleme može uzrokovati zubna cista?

Cista na zubu može uzrokovati sljedeće probleme:

 • Bol i/ili oteklina zbog infekcije
 • Slabljenje čeljusne kosti zbog širenja ciste
 • Migracija zuba koje rastuća cista gura u stranu
 • Problemi s disanjem i spavanjem povezani s problemima sa sinusima.

Zubne ciste bez simptoma mogu ostati neotkrivene mjesecima ili godinama.

Koje sve vrste cista na zubu razlikujemo?

1. Periapikalna cista (odontogena cista ili radikularna cista)

Najčešća je odontogena cista i ima različite nazive, uključujući radikularna cista, apikalna parodontalna cista, cista na kraju korijena.

Odontogena cista
Odontogena cista

Smrt ili nekroza pulpnog tkiva unutar zuba, koja proizlazi iz karijesa ili traume, uzrokovat će ovu vrstu ciste. Proces nekroze pulpe uzrokuje upalu i otpuštanje toksina na vrhu ili kraju vrha korijena.

Obično se liječi endodontskom terapijom. U slučaju da endodontsko liječenje nije učinkovito, pristupa se vađenju zuba, a mjesto ciste se čisti i puni umjetnim koštanim materijalom.

Tradicionalne metode nisu bile dovoljno učinkovite jer su se ciste znale ponovno stvarati. Da bi se to izbjeglo potrebno je koristiti retrogradno punjenje korijenskog kanala prema najsuvremenijim metodama liječenja.

2. Folikularna cista zuba ili dentigerna cista

Najčešće se nalaze u području donjih umnjaka ili trajnih gornjih očnjaka, razvijaju se oko krune neizniklog zuba. Pritisak zuba koji izbija na folikul može uzrokovati dentigernu cistu. Taj pritisak može ometati protok krvi i stvoriti nakupljanje tekućine između tkiva caklinske membrane i krune zuba. Dentigerne ciste obično brzo rastu i šire se.

Tretira se vađenjem zahvaćenog zuba i kirurškim uklanjanjem ciste koje nazivamo cistektomija. Liječenje je često uspješno, a pacijentu se napomene da pazi na ponovnu pojavu simptoma.

Folikularna cista zuba

Folikularna cista zuba

3. Keratocistični odontogeni tumori (KCOTs)

Keratocistični odontogeni tumori nalaze se uglavnom u stražnjem dijelu donje čeljusti ili mandibule, a karakteristike su im slične kao i drugim vrstama cista na zubu. Precizna dijagnoza se može postaviti samo biopsijom i mikroskopskom analizom, panoramskim rendgenom.

Otok je često jedini simptom koji će pacijent osjetiti. Postoji nekoliko teorija o podrijetlu keratociste. Neki stručnjaci vjeruju da se cista razvije na mjestu na kojem je trebao biti zub. Drugi tvrde da tumori nastaju iz lamine impaktiranih zuba.

Za liječenje se izvodi cistektomija uz dodatne tretmane. Pacijenta se prati tijekom cijelog života kako bi se provjerilo ima li znakova recidiva.

Kako ću znati imam li zubnu cistu?

Mala cista na zubu koja se razvija unutar čeljusne kosti može biti vidljiva na rendgenskoj snimci. Veće ciste mogu uzrokovati pojavu tvrdog otoka lica. Vaši zubi također mogu početi brzo migrirati oko područja zahvaćenog cistom.

Potvrda dijagnoze ciste vrši se iz uzorka tkiva (biopsije) uzetog tijekom kirurškog uklanjanja lezije. Postoje i drugi tumori koji mogu nalikovati cistama, ali se liječe vrlo različito. Periodični rendgenski snimci zuba neophodni su za identifikaciju zubnih cista i drugih koštanih abnormalnosti.

Kako se liječe zubne ciste?

Postoje dva načina za liječenje zubne ciste:

 • Kirurški zahvat cistektomija zuba – za uklanjanje svih vrsta cista ili tumora.
 • Endodontska terapija – radi se u kombinaciji s kirurškim uklanjanjem ako je cista povezana s inficiranim korijenskim kanalom.

Operacija ciste na zubu (cistektomija zuba)

1. korak: Dijagnoza

Ciste na zubima obično se otkrivaju tijekom rutinskog pregleda, koji uključuje dentalne rendgenske snimke. Vaš stomatolog može naručiti 3D CBCT skeniranje koje će pružiti više informacija o cisti i njenom odnosu s okolnim zubima i drugim strukturama (živcima, sinusima) unutar kosti.

2. korak: Predoperativna priprema

Nekoliko dana prije zahvata radi se temeljito čišćenje zubnog kamenca i poliranje zubi. Također se daje oralni probiotik za povećanje broja korisnih bakterija u slini kako bi zacjeljivanje bilo učinkovitije. Ako trebate liječenje korijenskih kanala, to će biti obavljeno prije operacije.

3. korak: Uklanjanje ciste

Cistu uklanja oralni kirurg kroz otvor u kosti pod lokalnom anestezijom. Također možete odabrati da budete pod svijesnom sedacijom tijekom cijelog postupka kako biste osigurali da sve prođe bez tjeskobe.

Operacije ciste na zubu - cistektomija
Operacije ciste na zubu – cistektomija

Ako je zub ugrađen u cistu, on se također može ukloniti. Materijal za presađivanje kosti također se može postaviti kako bi se ispunila praznina koja je ostala nakon uklanjanja ciste. 

Nakon toga će se u desni staviti šavovi. Oni će biti uklonjeni nakon nekoliko dana ili će se sami razgraditi.

Izrezano tkivo može se poslati u patološki laboratorij da se identificira pod mikroskopom. Ovo je važno za prepoznavanje drugih vrsta tumora koji mogu nalikovati cistama.

Liječenje ciste u ustima

Najbolji način da tretirate oralnu cistu je da je jednostavno ostavite i provodite pravilnu oralnu higijenu, četkanje nakon svakog obroka i čišćenje koncem barem jednom navečer. Ove ciste puknu same od sebe, ne uzrokujući ozbiljne nuspojave ili komplikacije.

Ne pokušavajte sami probiti ili puknuti oralnu cistu. To može dovesti do nenamjerne ozljede ili čak ozbiljne infekcije.

Kako spriječiti nastanak cista na zubima?

Zubi koji ostanu živi ​​rijetko razvijaju ciste. Ako živci u zubu odumru (kao posljedica infekcije ili traume), potrebno ga je profesionalno tretirati kako ne bi postao izvor infekcije. Ako je ovo uspješno, tkiva uz korijen ne bi trebala biti stimulirana da formiraju cistu (ili apsces). To su razlozi zašto su redoviti posjeti stomatologu vrlo važni.

Ponekad će vaš stomatolog biti zabrinut da biste mogli imati impaktirani zub. U takvim slučajevima preporuča se 3D i-CAT kompjutorska tomografija radi provjere položaja i zdravstvenog stanja zuba. To može pomoći u otkrivanju cista dok su male i/ili spriječiti nastanak cista uklanjanjem potencijalne početne točke.

Sadržaj