Započeti dan bez kave mnogima je nezamislivo. A da li ste se ikada zapitali kakve posljedice kava ostavlja na vaše zube? Niste? Trebali bi jer konzumacija kave ostavlja tamne naslage na vašim zubima. Time se znatno narušava estetika vašeg osmijeha i zdravlje vaših zubi.

Kava sadrži tanine koji imaju sposobnost da se kemijski vežu s proteinima koji pokrivaju zubnu caklinu. Zubna caklina je najtvrđi dio ljudskog tijela ali nije savršeno ravna i glatka površina. Zubna caklina, ako je gledamo pod mikroskopom, sadrži milijune sićušnih rupica, izbočina i neravnina koje pogoduju zapinjanju malih čestica hrane i pića koje konzumiramo. Tamni pigmenti hrane i pića (kava, čaj, cikla, crveno vino) mogu zapeti u tim neravninama. Čime uzrokuju da nam zubi budu žuti, crveni ili tamno smeđi. Kofein, koji se nalazi u kavi, isušuje usta čime se povećava osjetljivost na karijes.

Kako spriječiti prljanje zubi hranom i pićem?

Postoji na sreću nekoliko načina kako uživati u kavi i imati blistavi osmijeh. Probajte popiti kavu odjednom, brzo, kao što Talijani piju espresso, a ne pijuckati kavu cijeli dan. Nakon toga popijte malo vode a kad možete unutar jednog sata temeljito iščetkajte zube. Također možete uzeti i žvakaću gumu, čime ćete pojačati izlučivanje sline, a time i prirodni način čišćenja usne šupljine. Na taj način ćete donekle spriječiti stvaranje plaka na zubima.Ako su vam zubi obojani kavom ili drugom hranom ili pićem, potrebna vam je dentalna terapija otklanjanja plaka.

Leave a Reply