385-51-561400
info@smile.hr
51410 M. Tita 129 Opatija Croatia

Bruksizam i činjenice o škrgutanju zubima

OBJAVLJENO 3.01.2018. 

Bruksizam ili škrgutanje zubima, brušenje jednih o druge noću ili stiskanje čeljusti tijekom dana može uzrokovati više od upale čeljust ili glavobolje. Škrgutanje zubima, brušenje jednih o druge i stiskanje (medicinski se naziva bruksizam) i može oštetiti zube od pucanja i lomljenja cakline.

Također može oštetiti stomatološke radove kao što su mostovi, krunice i proteze. Osobe sa problemom škrgutanja zubima tokom sna jako štetno djeluju na zube, što u teškim slučajevima dovodi do potpunog pucanja i drobljenja zuba što kao konačnu posljedicu ima i ispadanje zuba. Osim zuba može doći do oštećenja ili bolova u temporomandibularnom zglobu (TM zglob). Inače TM zglob jedan je od najsloženijih zglobova u ljudskom tijelu a sastoji se od glavice donje čeljusti i udubine na temporalnoj kosti.
Ljudi koji škrguću noću mogu imati i druge probleme povezane sa spavanjem kao što je apnea (hrkanje). Uobičajeni znakove i simptomi su labavi zubi i komadići zuba u ustima, glavobolja, umor, bolna čeljust, povećana osjetljivost zuba i bol zuba.
Vaš partner također može primijetiti vaš bruksizam ako hrčete dovoljno glasno. Tretmani su smanjenje stresa (pokušati vježbanje i uzimajući puno spavati), nošenje udlage noću kako bi zaštitili zube. Često uslijed ritma kojim živimo možda noću proživljavamo stresne situacije koje nam se tokom dana događaju, na koje možda ne reagiramo kada i kako treba pa se onda noću tokom sna svađamo i rješavamo barem u snovima probleme koji nas prate. Postoje osim udlaga i lijekovi kojima možda možemo umanjiti ili ublažiti bruksizam. Neki od lijekova su benzodiazepini, beta blokatori, antiepileptici, pripravci na bazi dopamina, miorelaksans, antidepresivii i drugi. Malo se zna o učinkovitosti, sigurnosti kao i o rezultatima dugoročnog praćanje tih lijekova za bruksizam u spavanju.
Razgovarajte s našim stomatolozima, imaju prijedloge o tome kako ublažiti simptome i zaustaviti bruksizam.

Zadovoljstvo pacijenata naša je najveća nagrada


Što reći? Od cura na recepciji, do dr. Milane i njezine asistentice, riječi hvale te iskrena preporuka, koji žele kvalitetu, pristupačnost i bezbolne tretmane. Hvala od srca cijelom kolektivu. I od srca hvala dr. Slovši koji mi je vratio povjerenje u medicinsku struku!

Olivera Malenić


Na preporuku prijatelja odlučila sam se za polikliniku Smile. Od samog ulaska na recepciju, pa do doktorica i njegog tehničara, imam samo riječi hvale. Ljubaznost, usluga, rad i profesionalnost na visokoj razini. Jedno veliko “Hvala” svima. Sa poštovanjem

Slavica Hajduković


Koristio sam usluge poliklinika Smile po prvi put. Našao sam puno profesionalizma u tehnički vrlo opremljenom okruženju, ali istodobno ugodnom i udobnom za pacijente. Preporučujem bez oklijevanja.


Alessandro F.

SMILE INFO

Radno vrijeme
Pon - Uto 8 - 20
Sri - Pet 8 - 16
Subota 8 - 16

SMILE ONLINE

Smile društvene mreže
Govorimo vaš jezik!
Nazovite nas na besplatni telefon
ili pošaljite upit i naručite se na prvi pregled.
800 177 500 Italija
0800 5005 Slovenija
0800 2077 Hrvatska

NEWSLETTER

Prijavite se. Saznajte novosti, posebne pogodnosti, akcije i zanimljivosti.

Copyright 2020 © Poliklinika Smile 
Powered By ClickFunnels.com