Bruksizam ili škrgutanje zubima, brušenje jednih o druge noću ili stiskanje čeljusti tijekom dana može uzrokovati više od upale čeljust ili glavobolje. Škrgutanje zubima, brušenje jednih o druge i stiskanje (medicinski se naziva bruksizam) i može oštetiti zube od pucanja i lomljenja cakline.

Također može oštetiti stomatološke radove kao što su mostovi, krunice i proteze. Osobe sa problemom škrgutanja zubima tokom sna jako štetno djeluju na zube, što u teškim slučajevima dovodi do potpunog pucanja i drobljenja zuba što kao konačnu posljedicu ima i ispadanje zuba. Osim zuba može doći do oštećenja ili bolova u temporomandibularnom zglobu (TM zglob). Inače TM zglob jedan je od najsloženijih zglobova u ljudskom tijelu a sastoji se od glavice donje čeljusti i udubine na temporalnoj kosti.

Simptomi za bruksizam

Ljudi koji škrguću noću mogu imati i druge probleme povezane sa spavanjem kao što je apnea (hrkanje). Uobičajeni znakove i simptomi su labavi zubi i komadići zuba u ustima, glavobolja, umor, bolna čeljust, povećana osjetljivost zuba i bol zuba.

Vaš partner također može primijetiti vaš bruksizam ako hrčete dovoljno glasno. Tretmani su smanjenje stresa (pokušati vježbanje i uzimajući puno spavati), nošenje udlage noću kako bi zaštitili zube. Često uslijed ritma kojim živimo možda noću proživljavamo stresne situacije koje nam se tokom dana događaju, na koje možda ne reagiramo kada i kako treba pa se onda noću tokom sna svađamo i rješavamo barem u snovima probleme koji nas prate.

Postoje osim udlaga i lijekovi kojima možda možemo umanjiti ili ublažiti bruksizam. Neki od lijekova su benzodiazepini, beta blokatori, antiepileptici, pripravci na bazi dopamina, miorelaksans, antidepresivii i drugi. Malo se zna o učinkovitosti, sigurnosti kao i o rezultatima dugoročnog praćenja tih lijekova za bruksizam u spavanju.

Razgovarajte s našim stomatolozima,  imaju prijedloge o tome kako ublažiti simptome i zaustaviti bruksizam.

Leave a Reply