Zubi i kava, prijatelji ili neprijatelji?

Nakon kave obavezna higijena zubi

Zubi i kava, prijatelji ili neprijatelji?

Započeti dan bez kave mnogima je nezamislivo. A da li ste se ikada zapitali kakve posljedice kava ostavlja na vaše zube? Niste? Trebali bi jer konzumacija kave ostavlja tamne naslage na vašim zubima. Time se znatno narušava estetika vašeg osmijeha i zdravlje vaših zubi.

Zašto kava prlja zube

Konzumacija kave bez higijene zubi dovodo do nastajanja plaka

Kava sadrži tanine koji imaju sposobnost da se kemijski vežu s proteinima koji pokrivaju zubnu caklinu. Zubna caklina je najtvrđi dio ljudskog tijela ali nije savršeno ravna i glatka površina. Zubna caklina, ako je gledamo pod mikroskopom, sadrži milijune sićušnih rupica, izbočina i neravnina koje pogoduju zapinjanju malih čestica hrane i pića koje konzumiramo. Tamni pigmenti hrane i pića (kava, čaj, cikla, crveno vino) mogu zapeti u tim neravninama. Čime uzrokuju da nam zubi budu žuti, crveni ili tamno smeđi. Kofein, koji se nalazi u kavi, isušuje usta čime se povećava osjetljivost na karijes.

 

Kako spriječiti prljanje zubi hranom i pićem?

Postoji na sreću nekoliko načina kako uživati u kavi i imati blistavi osmijeh. Probajte popiti kavu odjednom, brzo, kao što Talijani piju espresso, a ne pijuckati kavu cijeli dan. Nakon toga popijte malo vode a kad možete unutar jednog sata temeljito iščetkajte zube. Također možete uzeti i žvakaću gumu, čime ćete pojačati izlučivanje sline, a time i prirodni način čišćenja usne šupljine. Na taj način ćete donekle spriječiti stvaranje plaka na zubima.

Ako su vam zubi obojani kavom ili drugom hranom ili pićem, potrebna vam je dentalna terapija otklanjanja plaka.

Nazovite nas na besplatni telefon 0800 2077 ili nam pošaljite upit putem kontakt obrasca ili na mail adresu info@smile.hr

Milana Lukić
Milana Lukić
digital@smile.hr

Milana Lukić, dr. dent. med. diplomirala je stomatologiju na Medicinskom fakultetu u Rijeci 2006. godine. Daljnje obrazovanje stekla je kroz specijalističke seminare i radionice u Hrvatskoj i inozemstvu. Glavna područja: estetska i klasična dentalna medicina i protetika. Doktorica Milana je vedra, uvijek nasmijana osoba, vrlo bliska sa pacijentima koji to jako cijene. Sinkronizirano plivanje kojim se je nekada bavila, zamijenila je šetnja psom, uživanje u igri sa sinčićem i normalan život koji vodi van radnog vremena. Milana, vedro i nasmijano lice dentalnih klinika Smile