Terapijski postupci i cijene za nedostatak jednog ili nekoliko zuba

Nedostaje vam jedan ili nekoliko zuba? Što možemo učiniti?

Bez obzira o kakvom se slučaju radilo, uvijek postoji više mogućih rješenja. Kod odabira rješenja koje ćemo vam predložiti kao najbolje prvenstveno se rukovodimo time što je dugoročno najbolje za vaše zdravlje, ali svakako uzimamo u obzir i vaše navike, želje i mogućnosti.

Nedostatak jednog ili nekoliko zuba u nizu možemo riješiti na dva načina:

1. ugradnjom jednog, dva ili tri implantata koji će služiti kao „nosač“ keramičke krunice ili mosta
2. brušenjem dva susjedna zdrava zuba na koje će se montirati keramički most.

Ugradnja implantata je dugotrajniji i skuplji postupak no to jedini način kojim možete u potpunosti sačuvati svoje zdrave prirodne zube. Ukoliko ste bez zuba dulje vrijeme, može doći do propadanja čeljusne kosti na mjestu gdje je bio zub te će prije ugradnje implantata biti potrebno regenerirati kost. Ako se radi o nedostatku zuba u stražnjem dijelu gornje čeljusti, može se pokazati potrebnim napraviti zahvat podizanja dna sinusa. Oba zahvata moguće je napraviti u istom postupku, zajedno s ugradnjom implantata.

Za razliku od implantološkog tretmana koji prosječno traje od 4 do 6 mjeseci, protetskim tretmanom novi zub, odnosno zube, možete dobiti u svega nekoliko dana ili tjedana. Razlog je u pripremi koja prethodi uzimanju otiska te izradi i ugradnji keramičkog mosta, koja se u ovom slučaju svodi na dijagnostički postupak i brušenje zuba. Prije brušenja vrši se liječenje zuba, što se najčešće podrazumijeva njegovu devitalizaciju, odnosno vađenje živca (pulpe) te čišćenje, proširivanje i punjenje korjenskih kanala zuba.

Pogledajte video

Što ako nemate dovoljno zuba za ugradnju mosta?

Ako vam nedostaje veći broj zuba i preostali zdravi zubi nisu dovoljni ili nisu na takvom položaju da bi se na njih mogli ugraditi keramički mostovi, jedino rješenje koje će vam omogućiti da imate fiksne zube je ugradnja implantata. Koliko implantata će vam biti potrebno ovisi o više čimbenika i to može odrediti samo oralni kirurg nakon detaljnog dijagnostičkog postupka.

Ukoliko iz bilo kojeg razloga ne želite ili ne možete ugraditi implantate, preostaje vam polufiksno rješenje – izrada i postavljanje skeletirane Wironit proteze. To je kvalitetna proteza od akrilata s metalnom bazom koja se na različite načine, ovisno broju i položaju preostalih zuba, postavlja u čeljust.

Pogledaj video

Što ako vam nedostaje samo dio zuba?

Ako se radi o manjem nedostatku, rješenje je izrada i ugradnja umetka (inlay ili onlay) koji se, na isti način kao krunica ili most, radi u dentalnom laboratoriju na osnovu uzetog otiska i cementira na prethodno pripremljen zub. Umetak može biti napravljen od kompozitnog materijala ili keramike koja je kvalitetniji izbor.

Veći nedostatci nadoknađuju se izradom i ugradnjom keramičke krunice. Za razliku od umetka, krunica prekriva cijelu površinu oštećenog zuba što znači da je potrebna i veća priprema tj. brušenje zuba.

Kad pacijent zbog traume ili nekog drugog razloga ostane bez dijela zuba, a njegov „ostatak“ nije dovoljan da bi se na njega mogla staviti krunica ili most u njegov korjen može se ugraditi kompozit post nadogradnja. Ona istovremeno ojačava zub i stvara bazu na koju se krunica ili most mogu cementirati.

Postupak uzimanja otisaka i izrade protetskog rada

Postupak izrade protetskog rada (krunice, mosta ili proteze) u dentalnom laboratoriju jednak je bez obzira stavlja li se protetski rad na implantat(e) ili na postojeće zube. Manja razlika postoji u procesu uzimanja otisaka i ostalih parametara (poput zagriza i obraznog luka) koji su potrebni da bi se u dentalnom laboratoriju napravio studijski model koji služi kao priprema za izradu protetskog rada.

Vrijeme potrebno za izradu krunice, mosta ili proteze je od jednog dana do dva tjedna, ovisno o veličini rada. Prije dovršetka rada i njegove završne ugradnje radi se proba kako bi se utvrdilo postoji li potreba za doradom i dodatnom individualizacijom kako bi pacijent dobio konačan rad koji u potpunosti odgovara njegovim željama.

Materijali izrade

Krunice i mostovi rade se iz dvije vrste materijala koji se razlikuju po bazi na koju se stavlja oblikovana keramika. Metal-keramički mostovi i krunice imaju bazu od legure plemenitih metala dok je kod cirkon-keramičkih (ili bezmetalnih) baza napravljena od cirkonijevog oksida – izuzetno tvrde keramike od koje se između ostalog proizvode i keramički noževi. Osim što je čvrst, ovaj materijal je bijele boje što omogućuje izradu visoko-estetskih protetskih radova koji svojom bojom i prozirnošću gotovo nadmašuju izgled prirodnih zuba.

Kad se cirkon-keramička krunica ili most ugrađuje na implantate potrebno je i da suprastruktura implantata bude cirkonska jer se inače ne bi postigao željeni estetski dojam. Zbog nešto veće cijene cirkonskih suprastruktura te cirkon-keramičkih krunica i mostova to je najčešći izbor za nadomještanje prednjih zuba, gdje nam je estetski izgled zubi važan gotovo kao i njihovo zdravlje.

Primjeri s izračunom ukupne cijene rada i materijala

Marko

Marko (34)

Ugradnja jednog implantata s cirkon-keramičkom krunicom uz vađenje zuba

Marko je morao izvaditi traumom oštećeni zub na prednjoj lijevoj strani gornje čeljusti. Kako je želio sačuvati ostale zube koji su mu zdravi i lijepi, odlučio se na ugradnju implantata s cirkon-keramičkom krunicom. Kako nije imao nikakve upale, implantat mu je mogao biti odmah nakon vađenja zuba. U protivnom bi morao čekati do 3 mjeseca da se upala u potpunosti povuče. Ovako je od prvog pregleda do završnog postavljanja novog zuba prošlo 6,5 mjeseci, a Marko je kliniku Smile u tom periodu posjetio ukupno 7 puta. Svo je to vrijeme mogao normalno raditi jer je imao privremenu krunicu kao zamjenu za zub koji mu nedostaje. Sad kad je sve gotovo, Markovi prijatelji više ne mogu pogoditi koji od njegovih zubi nije „njegov“. Jer se novi zub oblikom, bojom i prozirnošću savršeno uklapa među njegove ostale zube, a zbog postavljenog gingiva formera nema razlike niti u „spoju“ između krunice i zubnog mesa.

Ukupna cijena materijala, postupka ugradnje implantata te izrade i ugradnje cirkon-keramičke krunice je 12.349 kn. Marko je odlučio odmah po ugradnji implantata platiti cijeli iznos te je uz dobiveni popust od 20% na avansno plaćanje, ukupno platio 9.879 kn. U cijenu su uključena i četiri kontrolna pregleda, na koje će Marko doći 3, 9, 15 i 21 mjesec nakon završetka postupka. Da Marku nije bilo potrebno vađenje zuba, u kliniku bi morao doći jednom manje. Mogao je uštedjeti 1.365 kn da je umjesto cirkon-keramičke odabrao metal-keramičku krunicu. No to bi bila šteta jer se zbog neprozirnosti metalne podstrukture novi zub nebi tako savršeno uklopio u njegov osmijeh.

6,5 mjeseci

7 dolazaka

9.879 kn

Silvia

Silvia (47)

Ugradnja dva implantata s metal-keramičkim mostom uz podizanje dna sinusa i regeneraciju kosti

Silviji su još u srednjoj školi izvađena četiri zuba na stražnjoj strani gornje čeljusti. Kako je godinama bila bez zuba, došlo je do širenja sinusne šupljine i značajnog gubitka čeljusne kosti. Zato joj je bio potreban zahvat podizanja dna sinusa i regeneracije kosti ugradnjom umjetne kosti i membrane. U istom postupku ugrađeni su joj implantati. Preporučeno joj je da radi boljeg i bržeg cijeljenja tkiva ne postavlja privremenu protezu. Kako su novi zubi na mjestu koje se ne vidi kad se smije i na ugradnju implantata se odlučila isključivo iz funkcionalnih i zdravstvenih razloga, Silvia je preporuku prihvatila. Iz istog razloga je odabrala metal-keramički most umjesto cirkon-keramičkog. S rezultatom je jako zadovoljna – više ne mora paziti „na koju stranu“ jede, čime se štite i ostali zdravi zubi. Zbog vremena potrebnog za regeneraciju kosti, od prvog pregleda do završnog postavljanja novih zubi prošlo je ukupno 10 mjeseci, a Silvija je kliniku Smile u tom periodu posjetila 6 puta.

Ukupna cijena materijala, postupka velikog podizanja sinusa, regeneracije kosti, ugradnje implantata te izrade i ugradnje metal-keramičkog mosta je 31.184 kn. Silvija je platila račun platila karticom na 24 rate čime je ostvarila popust od 20% za avansno plaćanje. Time je ukupna cijena 24.947 kn u koju su uključena i četiri kontrolna pregleda 3, 9, 15 i 21 mjesec nakon završetka postupka.

10 mjeseci

6 dolazaka

24.947 kn

Antonia

Antonia (38)

Izrada cirkon-keramičke krunice s devitalizacijom zuba i kompozit post nadogradnjom

Nezgodom na skijanju Antoniji je slomljen prednji gornji zub. Kako je bio slomljen gotovo pri dnu, već se pomirila s činjenicom da ga je izgubila te da će morati ugraditi implantat s krunicom ili napraviti keramički most. No kako je korjen zuba ostao sačuvan, postojala je i treća mogućnost – nakon čišćenja i punjenja korjenskih kanala, u preostali dio zuba joj je ugrađena kompozit post nadogradnja koja služi kao ojačanje devitaliziranog zuba. Na nju joj je najprije stavljena privremena krunica, a za manje od 3 tjedna i trajna cirkon-keramička krunica.

Antonija je ipak imala sreće u nesreći. Minimalni „ostatak“ slomljenog zuba omogućio joj je da problem sanira brzo i povoljno – nakon svega 4 posjete klinici i s ukupnom cijenom materijala, izrade te cijelog postupka liječenja i postavljanja cirkon-keramičke krunice od 5.781 kn. Nepotrebno je reći da danas ni ona sama ne vidi, ali niti ne osjeća razliku između svojih „pravih“ zubi i krunice.

18 dana

4 dolaska

5.781 kn

Jure

Jure (51)

Izrada metal-keramičkog mosta s devitalizacijom zuba

Juri su nedostajala dva zuba na stražnjoj desnoj strani doljnje čeljusti. Kako su mu i susjedni zubi bili u dosta lošem stanju, ali su se liječenjem ipak mogli sačuvati, najbolje rješenje bilo je napraviti metal-keramički most kojim će se istovremeno nadoknaditi nedostajući zubi, ali i obnoviti i zaštiti postojeći. Dok je čekao da se u dentalnom laboratoriju prema uzetim otiscima izradi metalna baza mosta, postavljen mu je privremeni most s kojom je u međuvremenu mogao normalno jesti.

Cijeli postupak od prvog pregleda do završnog cementiranja metal-keramičkog mosta, uključujući i devitalizaciju zuba, bio je gotov u 6 tjedana i 4 posjete klinici Smile, a ukupno ga je stajao 11.214 kn.

1,5 mjeseci

4 dolaska

11.214 kn

Toni

Toni (61)

Izrada skeletirane wironit proteze uz vađenje zuba

Toni je na doljnjoj čeljusti, na obje stražnje strane, imao ugrađene mostove. Mostovi su ugrađeni davno, prije više od 20 godina i bili su u lošem stanju – jedan je bio znatno oštećen, a drugi napuknut. Panoramska RTG snimka pokazala je da su zubi ispod mostova također u lošem stanju te da se moraju izvaditi. Predložena mu je ugradnja 4 implantata, po dva sa svake strane, i novih keramičkih mostova. Toni nije bio siguran da se želi podvrgnuti kirurškom zahvatu, a zbog posla mu nije odgovaralo ni dugo vrijeme liječenja i oporavka niti obveza dolaženja na redovite kontrole. Budući da bi mu bila potrebna i nadogradnja kosti, odustao je od ugradnje implantata i odlučio se za ugradnju estetske skeletirane wironit proteze. Sve je bilo gotovo za malo više od dva mjeseca, a ukupna cijena liječenja te privremene i trajne proteze bila je 9.844 kn.

Iako nije očekivao da više neće imati fiksne zube, Toni nije nezadovoljan rješenjem – više ne osjeća nikakvu neugodu pri jelu, nesanirani zubi mu više ne ugrožavaju zdravlje, a održavanje higijene mu je puno jednostavnije nego što bi to bilo s implantatima. Kako često radi na terenu, to mu je jako važno.

2,5 mjeseci

4 dolaska

9.844 kn

Ivana

Ivana (36)

Terapijski postupak i cijene za ugradnju jednog implantata metodom kirurške šablone s cirkon-keramičkom krunicom uz vađenje zuba

Pacijentica dolazi nezadovoljna trenutnom estetskom situacijom te sa željom zamjene otkrhnutog već liječenog zuba u estetskoj zoni. Napravljen je klinički pregled i kontrolna panoramska snimka te je kao terapija predloženo vađenje zuba te postavljanje implantata kako bi se sačuvali susjedni zdravi zubi. Zahvat će biti izveden sa novom tehnikom postavljanja implantata uz pomoć kirurške šablone.

Pacijentica pristaje na zahvat te se napravio CT snimak sa individualnom žlicom kako bi se vidjela količina kosti kao ležište za implantat te kasnije preciznije odredio položaj i dužina implantata. Također uzeti su otisci obje čeljusti te odnos gornje i donje čeljusti. Vađenje zuba i postavljanje implantata planirano je u jednoj posjeti.

Nakon otprilike mjesec dana pacijentica dolazi na dogovoreni zahvat. Dobiva potrebnu dokumentaciju, medicinske upitnike i potrebne lijekove te se kreće na zahvat. Pacijentica u istoj posjeti zbog prednosti  kompjuterskog planiranja postavljanja implantata dobiva fiksnu privremenu krunicu na implantatu te se tako ne primjećuje nedostatak zuba u estetskoj zoni. Također implantat je postavljen u idealnoj poziciji u odnosu na postojeću količinu kosti.

Preporučene su kontrole te dogovorena posjeta kroz nekoliko mjeseci na kojoj će se uzeti definitivni otisak za  keramičku krunicu kojom će pacijentica i dugoročno riješit estetsku situaciju zbog koje se javila.

5,5 mjeseci

4 dolaska

14.404 kn

IMATE DODATNIH PITANJA ILI NEDOUMICA?
Nazovite nas na besplatni telefon 0800 2077
Ili pošaljite upit i naručite se na prvi pregled.