Terapijski postupci i cijene kod nedostatka svih zubi

Nedostatak svih zuba u jednoj ili obje čeljusti možemo riješiti na dva načina – fiksnim ili polufiksnim radom. Kod odabira rješenja najprije uzimamo u obzir zdravstveno stanje pacijenta, njegovu životnu dob i navike, a potom i njegove želje. Nije svejedno je li osoba zube izgubila zbog traume, kao posljedicu bolesti poput paradontitisa ili dugogodišnjim propadanjem zubi zbog loših životnih navika i loše oralne higijene. Iako bi se većina pacijenata radije odlučila za fiksni rad, mi moramo procijeniti što je za pojedinog pacijenta dugoročno najbolje. Trajnost rada prvenstveno ovisi o dva čimbenika: mogućnosti pacijenta da održava higijenu proteze i prostora oko implantata te o broju i rasporedu ugrađenih implantata.

Fiksni rad na All-on-6 i All-on-8

Fiksne radove, odnosno proteze od 12 zuba, u Smile-u postavljamo isključivo na 6 ili 8 ugrađenih implantata po čeljusti (All-on-6 i All-on-8 tehnika) dok tehniku All-on-4, gdje se proteza fiksira na 4 implantata po čeljusti od kojih se dva ugrađuju pod kutem od 30° do 45°, izbjegavamo. Jer kad se sila zagriza raspoređuje samo na 4 umjesto na 6 ili 8 točaka u čeljusti, s vremenom neminovno dolazi do pojačane absorpcije kosti, posebno na gornjoj čeljusti koja je „slabija“, a tada implantati gube potporu i ispadaju.

Hoće li vam za fiksni rad biti potrebno 6 ili 8 implanata po čeljusti, odlučit će oralni kirurg nakon provedenog detaljnog dijagnostičkog postupka. Prije same ugradnje implantata mogu biti potrebni i dodati zahvati poput vađenja zuba, nadogradnje kosti ili podizanja dna sinusa. Sam zahvat ugradnje implantata uključuje i PRP terapiju, tretiranje područja ozonom radi sprječavanja eventualnih infekcija, a po potrebi se tkiva i dodatno stimuliraju laserom radi bolje regeneracije. Pacijent dobiva lijekove te savjete za post-operativnu njegu i konzumaciju jela i pića.

Pogledajte video

U roku do dva dana nakon ugradnje implantata moguće je napraviti privremenu fiksnu protezu koju će pacijent nositi za vrijeme od 3 do 6 mjeseci koje je potrebno da implantati srastu s kosti. Nakon što se kontrolnim pregledom utvrdilo da je implantacija bila uspješna, uzima se otisak i izrađuje se trajni protetski rad – hibridni keramički most.

Kao i kod svakog fiksnog protetskog rada, postoji rizik od pojave upala kao posljedice otežanog čišćenja usne šupljine. Upravo zbog te nemogućnosti pacijenata da dovoljno dobro samostalno čiste zube, u našoj klinici najčešće radimo radove (proteze) koji se na implantate učvršćuju vijcima umjesto da se cementiraju. Takav je rad fiksan, ali nam omogućuje da ga za vrijeme kontrole izvadimo iz usta i detaljno očistimo.

Polufiksni rad na četiri implantata

Za razliku od fiksnog rada, polufiksni rad kojeg nazivamo prečka ili teleskop, pacijent može i treba jednom ili dvaput dnevno izvaditi i očistiti. Takav rad je ekonomičniji jer je postavljen na samo 4 implanata koji se ugrađuju samo u prednjem dijelu gornje ili doljnje čeljusti. Zbog toga ne zahtijeva ni, često nužan, postupak podizanja dna sinusa, a većina pacijenta u prednjem dijelu čeljusti obično ima i dovoljnu količinu kosti. Vrlo su jednostavni i eventualni popravci i korekcije rada te rješavanje problema s nekim od implantata. No upravo zbog mogućnosti čišćenja prečke i samog prostora oko implantata znatno je manja mogućnost pojave infekcija i upala zbog čega je ovo rješenje za dio pacijenata puno sigurniji izbor.

Pogledajte video

Kompjuterski vođena implantologija (guided implant surgery)

Najnovija i najbrža tehnika ugradnje implantata i protetskog rada je tzv. kompjuterski (ili računalno) vođena implantologija. Iako se može koristiti i kod nedostatka samo nekoliko zuba, uglavnom se primjenjuje u slučajevima kad pacijentu nedostaju svi zubi, a želi imati trajno rješenje u vrlo kratkom vremenu.

Nakon prvog pregleda i trodimenzionalnog CT snimanja čeljusti, posebnim softverom se na osnovu CT snimke izrađuje računalni trodimenzionalni model čeljusti pacijenta. Isti softver ima različite alate kojima se vrlo precizno projektira sigurna ugradnja implantata. Na osnovu tako napravljenog „nacrta“ od proizvođača implantata se naručuje se tzv. kirurška šablona.

Sam zahvat sastoji se od postavljanja šablone na čeljust pacijenta (takva šablona savršeno pristaje jer je napravljena prema anatomiji pacijenta) te ugradnje implantata na mjestima koja su određena šablonom. Pri tome se koriste posebni alati koji su namjenjeni upravo za ovakav način ugradnje koji ima brojne prednosti: zahvat je precizniji, sigurniji, predvidljiviji i brži. Manje je invazivan i bolan za pacijenta, a manja je i potreba za nadogradnjom kosti. Sve to vodi kraćem vremenu oporavka te onome što je pacijentu najvažnije – implantati se odmah nakon zahvata mogu opteretiti odnosno odmah se može ugraditi trajni keramički most, bez čekanja da implantati u potpunosti srastu s kosti.

Pogledajte video

Klinika Smile u potpunosti je tehnološki i stručno opremljena za kompjuterski vođene implantološke zahvate. Za sva dodatna pitanja obratite nam se s povjerenjem.

IMATE DODATNIH PITANJA ILI NEDOUMICA?
Nazovite nas na besplatni telefon 0800 2077
Ili pošaljite upit i naručite se na prvi pregled.