Što je peri implantitis?

Peri implantitis je destruktivni bakterijski upalni proces koji zahvaća mekano tkivo i kost oko implantata. Ukoliko se na vrijeme ne liječi, dolazi do povlačenja i gubitka kosti što u konačnici može dovesti do ispadanja implantata zbog nedostatka ležišta, odnosno gubitka stabilnosti.

Koji su uzroci peri implantitisa?

Uzrok peri implantitisa je bakterijska upala koja najčešće nastaje na spoju implantata i nadogradnje. Napredovanju upale pogoduje slabija prokrvljenost kosti i tkiva oko implantata, a samim tim i smanjena otpornost dijela usne šupljine i čeljusti na dijelu gdje je implantat implantiran. Uzrok upale je neodgovarajuća oralna higijena te neredovite kontrole i prekomjerno pušenje.

Kako izbjeći peri implantitis?

Uz prestanak pušenja i redovite stomatološke kontrole, osnovni preduvjet je dobra oralna higijena: ispiranje usne šupljine tekućinom na bazi klorheksidina, pravilno održavanje protetskog rada u ustima upotrebom odgovarajućih zubnih četkica, zubnog konca (ili interdentalnih četkica), pasti i gelova. Svi pacijenti klinike Smile, uz detaljne upute o pravilnoj higijeni implantata i usne šupljine, dobit će i preporuke o odgovarajućim proizvodima za njegu.

Tko je podložan peri implantitisu?

Rizične skupine su pušači, dijabetičari, osobe na terapiji bisfosfonatima, osobe s osteoporozom, osobe s parodontitisom (kao i one koje su liječene od paradontitisa) te osobe s genetskom predispozicijom.

Kako se sanira peri implantitis?

Terapiju peri implantitisa u klinici Smile temeljimo na ranom otkrivanju bolesti, određivanju stupnja peri implantitisa te mjerenju količine izgubljene kosti. Saniranje bolesti u početnom stadiju počinje savjetovanjem o metodama četkanja i boljoj oralnoj higijeni. Potom se vrši manji operativni zahvat – čišćenje upalnog tkiva oko implantata uz PRP terapiju defekta.

Ukoliko se radi u uznapredovalom stadiju terapija je isključivo kirurška i uključuje detaljno čišćenje implantata plastičnim instrumentima, dezinfekciju specijalnim sredstvima za eliminaciju bakterija, ozonoterapiju površine kosti, tkiva i implantata te obradu površine implantata i kosti laserom. Kad je područje dezinficirano i očišćeno vršimo nadoknadu izgubljene kosti, vlastitom ili umjetnom, uvijek u kombinaciji s PRP terapijom.

Pacijent se naručuje na kontrolni pregled te ga se remotivira i ponovno objašnjavaju važnost i metode održavanja oralne higijene. Broj kontrola i postoperativni protokol je individualan.

Odaberite Smile i smanjite rizik od pojave peri implantitisa!

I odabirom klinike kojoj ćemo povjeriti obavljanje implantološkog zahvata u velikoj mjeri utječemo na rizik od pojave peri implantitisa.

Rigorozna kontrola sterilnosti instrumenata i opreme te iznimno visoka razina dezinfekcije i higijene prostora i medicinskog osoblja u našim klinikama, osnovni je preduvjet za sprječavanje pojave peri implantitisa. Smile-ov standardizirani protokol dezinfekcije, sterilizacije i kontrole daleko nadmašuje i zakonski propisane standarde, kao i one koji su uobičajeni u našoj djelatnosti.

Korištenjem implantata ioniziranih kalcijem koji bolje i brže srastaju s čeljusti, tretmanima ozonom koji otklanjanjaju mogućnost razvoja bakterijskih ili gljivičnih infekcija, bio-stimulacijom za bolju prokrvljenost i pojačavanje obrambene funkcije te inzistiranjem na obveznim kontrolnim pregledima (koji se ne naplaćuju!), Smile čini sve kako biste bili sigurni da je rizik od pojave peri implantitisa u našoj klinici zaista minimalan.

Govorimo vaš jezik!
Nazovite nas na besplatni telefon 0800 2077
Ili pošaljite upit i naručite se na prvi pregled.