Polufiksni rad – Prečka na 4 implantata

Polufiksni rad – Prečka na 4 implantata

Pacijent (60) dolazi u kliniku sa bolovima u donjoj čeljusti te kako sam kaže “nemogućnošću da više normalno jede hranu”. Napravljena je kontrolna panoramska snimka te klinički pregled. Gospodin je upoznat da ima nekoliko zubi u stražnjem području čeljusti koje imaju velike granulome i upale zbog ili loših prijašnjih liječenja zubi ili zbog neprepoznatih ranijih upala tj. neadekvatno liječenim. Pacijent je također veliki pušač što je jedna od ozbiljnijih kontraindikacija za uspješnu implantaciju implantata u čeljusti.

Na sreću, gospodin u prednjem dijelu ima zdravu kost koja nije zahvaćena upalama te mu je predložen rad na 4 implantata – polufiksno rješenje – prečka koji on prihvaća.

Nakon propisane pripreme pacijenta te anestezije izvađeni su bolešću zahvaćeni zubi, uklonjene su upale te je dobro očišćena kost kako bi se smanjio mogući rizik za ponovni nastanak cisti/upalnih procesa u kosti.

U interkaninom sektoru (prednji dio čeljusti između očnjaka tj. između dva izlazišta živca) određene su 4 najbolje pozicije za implantate te su napravljeni položaji za implantate. Slijedi postavljanje implantata te mjerenje primarne stabilnosti implantata izražene u ISQ vrijednosti. Iste vrijednosti iznad broja 70 odražavaju izvrsnu primarnu stabilnost u kosti.
Pacijentu je nakon zahvata predložena elektronska cigareta kao zamjena za cigarete kako bi se smanjila moguća infekcija te da ne nosi privremenu protezu kako bi cijeljenje proteklo čim bolje i manje bolno te kako ne bi došlo do otvaranja rane zbog prevelikog pritiska proteze na kost i implantate.

Sljedeća kontrola je zakazana za 2 – 3 tjedna kada će se napraviti kontrola rane te eventualno ukloniti zaostali šavovi. Ukoliko situacija bude optimalna postoji mogućnost da se pacijentu izradi nova privremena proteza koju će moći nositi kroz vrijeme čekanja za osteointegraciju implantata.

Pušenje je štetno za zdravlje pa molimo da preporuku e-cigareta ne smatrate ispravnom. Kako na žalost ima ljudi koji su teški ovisnici o nikotinu, ne mogu bez cigareta ni u fazi liječenja zuba. Više o tome kako prestati s pušenjem na blog-u (link).

Nazovite nas na besplatni telefon 0800 2077 ili nam pošaljite upit putem kontakt obrasca ili na mail adresu info@smile.hr

Damir Radulić
damir@smile.hr