Estetska stomatologija

Ako su vam zubi zdravi, ali niste zadovoljni s njihovim izgledom u klinici Smile možemo učiniti sve što je potrebno da biste imali osmijeh kakav želite – od korekcije oblika i položaja zuba izradom ljuskica ili keramičkih krunica do izbjeljivanja zuba i postavljanja zubnog nakita.

Ljuskice, cirkon-keramičke krunice i keramički umetci

Za estetsku korekciju oblika i položaja prednjih zuba najčešće se koriste keramičke ljuskice ili laminati (veneers). Da bi se postavile, potrebno je minimalno izbrusiti površinu zuba, svega 0,6 do 0,8 mm. Zbog toga su dobar izbor i za vraćanje lijepog izgleda zubima koji su zdravi, ali su izgubili prirodnu boju bilo kao posljedicu traume, liječenja (devitalizacije) ili uzimanja lijekova. Postupak izrade je relativno brz i jednostavan – nakon brušenja uzima se otisak na osnovu kojeg se u dentalnom laboratoriju izrađuju ljuskice u keramici boje koja odgovara boji naših prirodnih zubi. Nakon probe, ako je pacijent zadovoljan izgledom, ljuskice se cementiraju na zube.

Kod većih nedostataka te za stražnje zube preporuča se izrada keramičkih krunica ili umetaka (inlay). Keramičke krunice prekrivaju cijelu površinu zuba, dok se umetci postavljaju samo na njegov dio. Za vrhunski estetski dojam koriste se keramičke krunice s cirkonskom bazom. Bijela boja baze od cirkonij oksida daje zubima potpuno prirodan izgled, a velika tvrdoća omogućuje postizanje odličnih mehaničkih svojstava s vrlo malom debljinom pa je potrebno manje brušenje zuba.

Keramički umetci (inlay) se, isto kao i keramičke ljuskice i krunice, rade u dentalnom laboratoriju na osnovu uzetog otiska prethodno pripremljenog (brušenog) zuba i zatim se cementiraju.

Odabir najboljeg rješenja za vaš estetski problem s povjerenjem prepustite našim iskusnim stomatolozima i dentalnom laboratoriju koji je opremljen vrhunskom tehnologijom za izradu savršenih protetskih radova. Za samo tjedan ili dva, možete imati osmjeh o kojem ste sanjali.

Estetski kompozitni ispuni

Estetski kompozitni ispuni su nevidljivi jer vjerno reproduciraju boju prirodnog zuba. No, osim što nam daju ljepotu prirodnog osmijeha, za razliku od nekadašnjih ispuna od amalgama (tamno sive boje), potpuno su antialergijski.

Amalgami (plombe) koji su se ranije koristili za ispunu dijelova zuba gdje je uklonjen karijes, izrađivale se od žive, bakra, srebra i cinka. Mnoga znanstvena istraživanja su pokazala da su takvi ispuni štetni za zdravlje pa je, osim iz estetskih razloga, za zdravlje važno stare amalgamske ispune zamijeniti kompozitnima. Postupak je jednak kao i kod stavljanja ispuna nakon uklanjanja karijesa: nakon što je pacijent primio lokalni anestetik, zub i područje oko njega utrnu i izgube osjet. Stomatolog uklanja stari amalgamski ispun te postavlja novi, estetski.

Nakon zahvata može doći do osjetljivosti na toplo i hladno te na zagriz u razdoblju od maksimalno 1 do 2 tjedna. Jednako kao i prirodni zubi, ispuni s vremenom mogu dobiti tamnu nijansu zbog konzumiranja određene hrane i pića.

Izbjeljivanje zuba

Gubitak bjeline zubi je prirodan proces. Zubna caklina, vanjski zaštitni sloj zuba, s vremenom postaje sve tanja i do izražaja dolazi boja dentina (unutrašnjosti zuba). Pušenje i konzumacija kave, čaja, crnog vina, gaziranih pića ili druge obojene hrane i pića također uzrokuju tamnjenje zuba.

Procesom izbjeljivanja možemo posvijetliti zube koji su izgubili svoju bjelinu i vratiti im njihovu prirodnu nijansu. Prije samog postupka potrebno je izvršiti profesionalno čišćenje zubi. Nakon toga stomatolog nanosi peroksidni gel koji se, ovisno o željenoj nijansi, drži između 20 i 60 minuta. Konačni rezultat nije jednak kod svih – stupanj promjene boje ovisi o individualnoj reakciji zuba pacijenta. Ako je potrebno, postupak se može ponoviti više puta.

Zubni nakit

Stavljanje zubnog nakita na zub je kozmetički zahvat koji traje svega 5 do 10 minuta. Njegovo stavljanje na zub nije štetno po zdravlje jer je sam nakit izrađen po standardima za korištenje u usnoj šupljini, a postupak njegovog postavljanja na zub je neinvazivan. Zub se ne brusi i nema oštećenja zubne cakline – zubni nakit se na zub veže kemijskim vezama pomoću adheziva (ljepila) koji se koriste i kod izrade ispuna.

Higijena usne šupljine nakon postavljanja zubnog nakita održava se četkicom za zube i zubnim pastama, uobičajeno kao i prije, da bi se spriječila pojava zubnih naslaga.

Ukoliko vam se briljant više ne sviđa i željeli biste ga ukloniti, to se može napraviti u bilo kojem trenutku, kod profesionalnog stomatologa koji ga je i aplicirao. Laganim brušenjem odstranjuje se i nakit i ljepilo sa zuba, bez oštećivanja cakline!

Imate dodatnih pitanja ili nedoumica?
Nazovite nas na besplatni telefon 0800 2077
Ili pošaljite upit i naručite se na prvi pregled.