Dodatni zahvati, postupci i terapije

U klinici Smile veliku važnost pridajemo svakom detalju koji ima utjecaja na olakšavanje i povećanje uspjeha implantološkog zahvata. To znači stalnu edukaciju liječnika i medicinskog osoblja, standardizirane procese rada (koji nam omogućuju prvenstveno da higijena bude uvijek na istoj, visokoj razini), praćenje razvoja tehnologije, stalna ulaganja u nabavu najnovije tehnologije i njihovu primjenu u svakodnevnom radu. Zbog svega toga svojim pacijentima pružamo niz dodatnih zahvata, postupaka i terapija kojima skraćujemo vrijeme trajanja postupka, smanjujemo rizike i povećavamo uspješnost implantacije.

Postupak nadogradnje kosti, oblikovanje tkiva postavljanjem gingiva formera te sedacija ili potpuna anstezija uz asistenciju anesteziologa. Postupak mjerenja stabilnosti implantata, PRP terapija, terapija ozonom, bio-stimulacija tkiva laserom i postupak digitalnog određivanja boje zubi nije dio uobičajenog postupka implantacije, ali u Smile-u su standardne procedure. Također treba naglasiti da te postupke, koji su za nas standardni, ne naplaćujemo jer su uključeni u cijenu implantološko-protetskog rada.

Bone management

Postupak nadogradnje kosti

Najčešća posljedica dugotrajnog nedostatka zuba ujedno je i najčešća prepreka uspješnom postavljanju implantata, a to je – nedostatak kosti. Brzina propadanja, odnosno povlačenja kosti na mjestu nedostajućeg zuba je individualna i ovisi o nizu faktora poput prehrane ili genetske predispozicije. Kada kost nije dostatna za ugradnju implantata, neophodno je pristupiti postupku njene augmentacije (nadogradnje) ili regeneracije.

Augmentacija kosti je kirurški zahvat kojim se potrebna širina i/ili visina čeljusne kosti postiže presađivanjem vlastite i/ili korištenjem umjetne kosti. Zahvat je moguće napraviti u obje čeljusti, ako za to postoji minimalna osnova pacijentove kosti. Ovisno o veličini defekta, postupak nadogradnje može se obaviti istovremeno s postupkom ugradnje implantata ili, kod težih slučajeva, treba najprije izvesti nadogradnju, a implantate ugraditi tek nakon vremena neophodnog za zarastanje kosti.

Klinika Smile je certificirani Bone Management centar što znači ne samo da znamo raditi s ljudskom kosti nego da pružamo maksimum u rješavanju problematike kostiju – možemo se nositi s najrazličitijim situacijama i izazovnim slučajevima. Uspješno presađujemo blokove kosti iz jednog dijela čeljusti u drugi.

Cijena postupka augmentacije ili regeneracije kosti je 1.830 kn po poziciji. Da li vam je potrebna ili ne? Kod većih defekata implantolog može procijeniti već na osnovu panoramske RTG snimke i prvog pregleda, a konačnu potvrdu dobit ćete nakon 3D CT snimke stanja vaše čeljusti.

Pogledajte video

Podizanje sinusa

Pacijentima s višegodišnjim nedostatkom zuba u stražnjem dijelu gornje čeljusti može se dogoditi da nemaju potrebnu visinu kosti za ugradnju implantata jer je s vremenom došlo do širenja šupljine sinusa u prostor čeljusne kosti. U tom je slučaju prije ugradnje implantata potrebno napraviti kirurški zahvat podizanja sinusa (sinus lift). Ovisno o veličini defekta potrebno je malo ili veliko podizanje sinusa. I ovaj se zahvat se najčešće radi u istom postupku s nadogradnjom kosti i ugradnjom implantata, ali ponekad je nedostatak kosti takav da je potrebno vrijeme od 6 do 8 mjeseci između podizanja sinusa i ugradnje implantata.

Cijena zahvata malog podizanja sinusa je 730 kn, a velikog 8.050 kn. Kao i kod nadogradnje kosti, postoji li kod vas potreba za ovim zahvatom znat ćete nakon RTG panoramske snimke i prvog pregleda uz potvrdu nakon 3D CT snimanja.

Vestibuloplastika

Vestibuloplastika

Vestibuloplastika je plastična operacija međuprostora između usnica i obraza s jedne te zubi i desni s druge strane (koji se zove oralna vestibula). Pojam obuhvaća niz različitih zahvata na tkivima gingive i sluznice s ciljem stvaranja dubljeg i bolje oblikovanog međuprostora. Time postižemo prirodniji izgled lica, ali i stvaramo čvršću strukturu tkiva koja je onda bolji temelj za ugradnju proteze.

Sa svakim implantološki zahvatom radi se barem minimalni zahvat na okolnom tkivu što znači da svaka ugradnja implantata uključuje i vestibuloplastiku. No opsežni zahvati potrebni su dijelu pacijenata koji su u potpunosti bez zuba kao preduvjet za izradu i ugradnju zubne proteze. Cijena vestibuloplastike je 1.500 kn po kvadrantu (polovini jedne čeljusti).

Oblikovanje tkiva postavljanjem gingiva formera

Gingiva former je mali titanski vijak kojim se oblikuje tkivo (gingiva) oko implantata. Cilj je da nakon što se na implantat ugradi krunica ta krunica „uđe“ u zubno meso na način da izgleda potpuno prirodno tj. da spoj zubnog mesa i krunice bude takav da je nemoguće prepoznati da se radi u umjetnom zubu.

Iako ovaj postupak značajno doprinosi savršenom izgledu novih zuba, a time i zadovoljstvu naših pacijenata, naš je prioritet sigurnost i stabilnost implantata. Obzirom da je gingiva formere sigurno postaviti samo u slučaju da je implantat stabilan, odluku o njihovom postavljanju donosimo isključivo temeljem izmjerene stabilnosti implantata.

Cijena postavljanja je 285 kn po gingiva formeru. Uključuje cijenu vijka i postupak ugradnje.

Mjerenja stabilnosti implantata

Mjerenje stabilnosti implantata

Tijekom implantološkog postupka uz pomoć posebnog uređaja mjerimo i pratimo stabilnost implantata, odnosno provjeravamo razinu srastanja implantata s kosti, tzv. osteointegraciju. Viša vrijednost znači čvršće srasli i stabilniji implantat. Mjerenje se vrši pri postavljanju implantata, kod njegovog otvaranja te kod svih daljnjih kontrola. Ovakvo kontinuirano, objektivno i precizno praćenje stanje stabilnosti implantata svakom našem pacijentu daje dodatnu sigurnost.

Vrijednost ovog postupka je 115 kn po zubu (implantatu), ali se, kao dio standardnog Smile-ovog postupka, ne naplaćuje.

PRP terapija

PRP (platelet-rich plasma) je terapija krvnom plazmom samog pacijenta koja je bogata trombocitima (vrstom trombocita koji su faktori rasta) i matičnim stanicama pa ima izniman regenerativni potencijal, odnosno pospješuje cijeljenje kosti i mekih tkiva.

PRP je tehnologija koja se snažno razvija i u svijetu se, osim u stomatologiji, sve više koristi u ortopediji, estetskoj i sportskoj medicini te u liječenju boli. Terapija se sastoji od uzimanja relativno male količine krvi od pacijenta iz koje se, razdvajanjem krvnih sastojaka postupkom centrifugiranja u posebnom uređaju, dobiva pripravak u kojemu je koncentracija faktora rasta i matičnih stanica puno veća nego u samoj krvi. Budući da je pripravak napravljen od krvi samog pacijenta, PRP terapija je u potpunosti bez nuspojava.

Stavljanjem implantata u PRP pripravak ubrzavamo cijeljenje čime skraćujemo razdoblje mirovanja implantata i ukupno trajanje postupka te smanjujemo rizik od upala. Osim kod svih implantoloških i oralno-kirurških zahvata, PRP terapiju u Smile-u kao dio standardnog postupka, koristimo i za pospješivanje rasta u postupcima nadogradnje koštanog tkiva.

Vrijednost PRP terapije je 1.450 kn po postupku. Ovu terapiju dobivaju svi naši implantološki pacijenti bez dodatne naplate.

PRP terapiju uspješno koristimo i kao estetski anti-ageing tretman koji je prirodnija alternativa tretmanu hijaluronom.

Terapija ozonom

Terapija ozonom

Tretmanom ozonom uništavamo 99% svih bakterija, virusa i gljivica čime sprječavamo infekcije i razvoj upalnih procesa te ubrzavamo cijeljenje. Sastoji se od ubrizgavanja ozona posebnom sondom ispod razine gingive kako bi djelovao i dubinski.

U klinici Smile ovaj je tretman uobičajen postupak kod svakog kirurškog zahvata pa time i kod ugradnje implantata. Terapiju ozonom provodimo i uz prvi kontrolni pregled, a po potrebi i kod ostalih kontrolnih pregleda i liječenja.

Vrijednost terapije ozonom je 110 kn. Terapija se, kao dio standardnog Smile-ovog postupka, ne naplaćuje.

Bio-stimulacija tkiva

Bio-stimulaciju tkiva najčešće vršimo kod redovitih kontrolnih pregleda u svrhu poboljšanja prokrvljenosti zubnog mesa i parodonta oko implantata. To doprinosi učvršćivanju i zdravijem izgledu gingive, a zdrava i nepomična gingiva jedan je od osnovnih uvjeta za dugotrajni uspjeh ugradnje implantata.

Bio-stimulacija se izvodi laserom, odnosno svijetlom određene valne duljine koje prolazi kroz gingivu (zubno meso) i djeluje dubinski bez potrebe za kirurškim otvaranjem područja oko implantata.

Vrijednost bio-stimulacije tkiva laserom je 375 kn. Dostupna je implantološkim pacijentima bez dodatne naplate.

Bezbolna anestezija

Iako se implantološki i drugi oralno-kirurški zahvati obavljaju pod lokalnom anestezijom i zbog toga su potpuno bezbolni, samo injektiranje sredstva za anesteziju može biti bolno i neugodno. Da bi to izbjegli imamo poseban aplikator koji postupno otpušta anestetik tako da pacijent to uopće ne osjeti.

Obavljanje zahvata u sedaciji ili potpunoj anesteziji

Iako su situacije u kojima postoji potreba za obavljanjem oralno-kirurških i drugih stomatoloških zahvata u sedaciji ili potpunoj anesteziji relativno rijetke, postoje pacijenti kojima je ova usluga potrebna pa i neophodna: Mala djeca, osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama, pacijenti s patološkim strahom od stomatologa i stomatoloških radova, pacijenti kojima se izvode opsežni i dugotrajni zahvati ili pacijenti koji imaju vrlo izražen podražaj na povraćanje.

Koja će se vrsta anestezije primijeniti – opća anestezija ili sedacija, određuje anesteziolog u dogovoru s oralnim kirurgom i pacijentom. Češće se koristi sedacija, a aplicira se venoznim putem.

Da bi smanjili moguće rizike i neželjene situacije, prije zahvata neophodno je ispuniti posebnu vrstu upitnika o zdravstvenom stanju, nakon čega specijalist anesteziolog odlučuje o eventualnim dodatnim pretragama. Dosadašnja iskustva pokazuju da pacijenti dobro podnose ovu vrstu anestezije. U većini slučajeva pacijenti nastavljaju normalno sa svakodnevnom terapijom, ukoliko ju uzimaju.

Cijena opće anestezije ili sedacije je 1.845 kn.

Digitalno određivanje boje zubi

Digitalno određivanje boje zubi

Da bi se postigao što prirodniji i ljepši izgled, kod izrade keramičke krunice ili mosta važno je odabrati materijal u boji koja je što sličnija boji naših ostalih, prirodnih zuba. Umjesto da to radimo „od oka“ i pouzdamo se u osjećaj za boju naših liječnika i tehničara, u Smile-u boju odabiremo pomoću uređaja za digitalno mjerenje boje zuba.

Vrijednost postupka je 375 kn. Dostupan je svim pacijentima bez dodatne naplate.

Govorimo vaš jezik!
Nazovite nas na besplatni telefon 0800 2077
Ili pošaljite upit i naručite se na prvi pregled.